Reklama

Z naszej kuchni

Młoda marchewka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczna i bardzo zdrowa, powinna często gościć na naszych stołach, szczególnie teraz, gdy jest delikatna i aromatyczna.

Marchewka zapiekana pod beszamelem przepis na 6 porcji

1 kg młodej marchewki (do 10 cm), sól, cukier, 1 łyżeczka masła, tłuszcz i tarta bułka do formy, 1 szklanka utartego żółtego sera.

Sos: 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 żółtka, sól i pieprz do smaku.
Z marchewek obcinamy ogonki i pod bieżącą wodą wycieramy je ostrą ściereczką do mycia naczyń (łatwo zejdzie skórka), dokładnie płuczemy. Do gorącej wody dajemy łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli, wrzucamy marchewki, dodajemy masło i gotujemy na niewielkim ogniu nie dłużej jak 15 min. Wyjmujemy na sito, lekko schładzamy.
Sos: Mąkę zasmażamy z masłem - straci smak surowizny; rozprowadzamy ją mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę spienioną z żółtkami i przyprawy. Sos powinien być gęsty i delikatny w smaku. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką, na spód dajemy dwie łyżki sosu, kładziemy marchewki - w poprzek naczynia. Całość zalewamy sosem, wierzch posypujemy obficie utartym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 200oC około 20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Potrawa jest gotowa, gdy ser się stopi i lekko zrumieni, a boki odstają nieco od formy. Podajemy, krojąc plastry w taki sposób, by marchewki były przekrojone jak talarki. Doskonały dodatek do białego mięsa, sznycelków z cielęciny lub drobiu, pieczonych kurcząt - zawsze z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.

Marchewka z kalarepą - przepis na 4 porcje

4 dorodne marchewki, 4 kalarepy, 1 łyżeczka mąki, 1/2 szklanki śmietany lub 1/3 szklanki mleka i 2 łyżki śmietany, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), sól, cukier, 1 łyżeczka masła.
Obrane, umyte, pokrojone w kostkę marchewki i kalarepy wrzucamy do gorącej wody z cukrem, szczyptą soli i masłem; gotujemy w odkrytym naczyniu do miękkości. Wody powinno być tyle, by przykrywała pokrojone jarzyny. Śmietanę dokładnie rozprowadzamy z mąką, dodajemy do miękkich jarzyn, zagotowujemy. Całość trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez 3 min, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Podajemy do ziemniaków obficie posypanych koperkiem i białego pieczonego mięsa, do gotowanego drobiu, jajek "w koszulkach", a także - jako część tzw. bukietu z warzyw, przygotowanego na bezmięsny obiad.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Kiedy przychodzi cierpienie. Dlaczego ja?

2024-10-18 07:20

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Jeśli w trudnych momentach zadawaliście pytanie "Dlaczego właśnie ja?", ten odcinek jest dla Was. Razem spróbujemy spojrzeć na nasze doświadczenia z innej perspektywy, odnajdując nadzieję i zrozumienie.

Przywołam historię Arthura Ashe'a, wybitnego tenisisty, który w obliczu śmiertelnej choroby nie pytał Boga "dlaczego ja?", a to co powiedział przeszło do historii. Jego postawa jest inspirującym przykładem akceptacji i zaufania w trudnych chwilach.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania bp. Andrzeja Przybylskiego: Jezus pyta, co chcecie, bym wam uczynił?

2024-10-18 12:46

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Adobe Stock

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

Spodobało się Panu zmiażdżyć swojego Sługę cierpieniem. Jeśli On wyda swe życie na ofiarę za grzechy, ujrzy potomstwo, dni swe przedłuży, a wola Pańska spełni się przez Niego. Po udrękach swej duszy ujrzy światło i nim się nasyci. Sprawiedliwy mój Sługa usprawiedliwi wielu, ich nieprawości On sam dźwigać będzie.
CZYTAJ DALEJ

Msza św. prymicyjna bp. Wołkowicza

2024-10-20 14:45

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Proszę o modlitwę, bym był pasterzem, który staje się sługą – powiedział bp Zbigniew Wołkowicz.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję