Smaczna i bardzo zdrowa, powinna często gościć na naszych stołach, szczególnie teraz, gdy jest delikatna i aromatyczna.
Marchewka zapiekana pod beszamelem przepis na 6 porcji
1 kg młodej marchewki (do 10 cm), sól, cukier, 1 łyżeczka masła, tłuszcz i tarta bułka do formy, 1 szklanka utartego żółtego sera.
Sos: 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka,
1/2 szklanki śmietany, 2 żółtka, sól i pieprz do smaku.
Z marchewek obcinamy ogonki i pod bieżącą wodą wycieramy
je ostrą ściereczką do mycia naczyń (łatwo zejdzie skórka), dokładnie
płuczemy. Do gorącej wody dajemy łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli,
wrzucamy marchewki, dodajemy masło i gotujemy na niewielkim ogniu
nie dłużej jak 15 min. Wyjmujemy na sito, lekko schładzamy.
Sos: Mąkę zasmażamy z masłem - straci smak surowizny;
rozprowadzamy ją mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy
śmietanę spienioną z żółtkami i przyprawy. Sos powinien być gęsty
i delikatny w smaku. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem,
obsypujemy tartą bułką, na spód dajemy dwie łyżki sosu, kładziemy
marchewki - w poprzek naczynia. Całość zalewamy sosem, wierzch posypujemy
obficie utartym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy
w temperaturze 200oC około 20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości
zapiekanej warstwy. Potrawa jest gotowa, gdy ser się stopi i lekko
zrumieni, a boki odstają nieco od formy. Podajemy, krojąc plastry
w taki sposób, by marchewki były przekrojone jak talarki. Doskonały
dodatek do białego mięsa, sznycelków z cielęciny lub drobiu, pieczonych
kurcząt - zawsze z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.
Marchewka z kalarepą - przepis na 4 porcje
4 dorodne marchewki, 4 kalarepy, 1 łyżeczka mąki, 1/2 szklanki
śmietany lub 1/3 szklanki mleka i 2 łyżki śmietany, 1 kopiasta łyżka
siekanego koperku (może być mrożony), sól, cukier, 1 łyżeczka masła.
Obrane, umyte, pokrojone w kostkę marchewki i kalarepy
wrzucamy do gorącej wody z cukrem, szczyptą soli i masłem; gotujemy
w odkrytym naczyniu do miękkości. Wody powinno być tyle, by przykrywała
pokrojone jarzyny. Śmietanę dokładnie rozprowadzamy z mąką, dodajemy
do miękkich jarzyn, zagotowujemy. Całość trzymamy na niewielkim ogniu
jeszcze przez 3 min, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku według
własnych upodobań.
Podajemy do ziemniaków obficie posypanych koperkiem i
białego pieczonego mięsa, do gotowanego drobiu, jajek "w koszulkach",
a także - jako część tzw. bukietu z warzyw, przygotowanego na bezmięsny
obiad.
Pomóż w rozwoju naszego portalu