Wadowice: w mieszkaniu Wojtyłów kręcono„Kuchnię Papieską”
W scenerii mieszkania Wojtyłów w Muzeum Domu Rodzinnego Jana Pawła II nakręcono pierwsze zdjęcia do programu telewizyjnego pod tytułem „Kuchnia Papieska”. Program jest kolejnym przedsięwzięciem Instytutu Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie. Powstający film ma przybliżać informacje o życiu Karola Wojtyły wplecione w dzieje Polski i „okraszone nutą domowych przepisów kulinarnych”.
Pierwszy klaps na planie padł w jednym z pokojów papieskiego muzeum w Wadowicach. Przy stole w mieszkaniu, w którym 18 maja 1920 roku urodził się Karol Wojtyła i gdzie mały Lolek po śmierci mamy przez 9 lat mieszkał ze swym ojcem, zaproszeni goście dyskutowali o roli mężczyzny-ojca we współczesnym świecie. Wśród uczestników rozmowy byli: bp Grzegorz Ryś, Bożena Dykiel, Redbad Klijnstra, Łukasz i Paweł Golcowie, Jerzy Fedorowicz. Honorowym gościem był jedyny żyjący kolega szkolny Karola Wojtyły – Eugeniusz Mróz.
Jak informują przedstawiciele krakowskiego Instytutu, program „Kuchnia Papieska” zamierzeniem twórców jest również „szeroko zakrojona promocja kraju i Małopolski jako miejsca mającego wpływ na kształtowanie się osobowości Karola Wojtyły, a także obszaru historycznej tradycji wielokulturowości i tolerancji dla różnych religii”.
Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie powołał do życia Sejmik Województwa Małopolskiego. Od 1 stycznia 2009 r. misją Instytutu jest zachowanie i promowanie dziedzictwa, które pozostawił po sobie Jan Paweł II oraz dialog między religiami i kulturami.
Dwupokojowe mieszkanie Wojtyłów z oryginalnym zlewem kuchennym jest centralnym punktem wadowickiej wystawy w papieskim muzeum. Wśród pamiątek tutaj zebranych są m.in. zdjęcia rodzinne, naczynia domowe, torebka Emilii Wojtyłowej, pamiątkowy medalion, haftowane przez mamę przyszłego papieża serwetki czy ręcznik z monogramem „Lolek”.
Zgodnie z naszą polską tradycją na wielkanocnych stołach obok jajek i bab królują kiełbasy, szynki i inne wyroby wędliniarskie. Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak. W sklepie te, które przypominają domową, są drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy.
Składniki:
• 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
• 30 dag wołowiny lub cielęciny (wersja bardziej luksusowa)
• 10-15 dag słoniny lub tłuściejszego boczku
• ok. 2 m jelita wieprzowego do kiełbas
• peklosól – ok. 18 g na 1 kg mięsa
• 2 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru
• pieprz do smaku
zdjęcie na licencji CC-0/materiał vaticannews.va/pl
Św. Andrzej Kim Taegon
Św. Andrzej Kim Taegon – pierwszy koreański kapłan, oraz towarzysze – pierwsi od czasów średniowiecza święci kanonizowani poza Rzymem – pisze ks. Arkadiusz Nocoń w felietonie dla portalu vaticannews.va/pl i Radia Watykańskiego. 20 września przypada wspomnienie męczenników koreańskich. Zostali kanonizowani 6 maja 1984 r. przez św. Jana Pawła II. Relikwie św. Andrzeja Kim Taegona znajdują się w sanktuarium Mirinae w diecezji Suwon, zaś pozostałych męczenników w innych miejscach. Św. Andrzej Kim Taegon jest patronem kleru koreańskiego.
Wszyscy należeli do jednego z najmłodszych Kościołów – Kościoła koreańskiego, którego historia zaczęła się dopiero u schyłku XVIII wieku, kiedy grupa młodych uczonych koreańskich po raz pierwszy spotkała się z chrześcijaństwem, studiując europejską literaturę. Ich zainteresowanie wynikające początkowo jedynie z ciekawości, przerodziło się z czasem, pod wpływem łaski, w wiarę. Kiedy odkryli znaczenie chrztu świętego, wysłali jednego spośród swego grona do Pekinu, aby tam właśnie przyjął ten sakrament. Dla izolowanych przez wieki Koreańczyków Pekin był jedynym miastem, do którego raz w roku mogli się udać, aby zapłacić podatek. To przy okazji tych wizyt dotarły do Korei chrześcijańskie księgi. Po powrocie do ojczyzny Piotr, bo takie imię otrzymał na chrzcie wysłaniec, udzielił tego sakramentu pozostałym uczonym, dając początek Kościołowi koreańskiemu. Był to bodajże jedyny przypadek w historii Kościoła, kiedy jakiś naród przyjął Ewangelię nie od zagranicznych misjonarzy, ale od własnych braci i to świeckich.
– Eucharystia jest źródłem życia, miłości i siły społecznej – powiedział abp Andrzej Przybylski. 20 września metropolita katowicki przewodniczył Mszy św. w kolegiacie Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Wieluniu podczas kolejnej stacji IX Kongresu Eucharystycznego w archidiecezji częstochowskiej, zorganizowanego z okazji 100-lecia Kościoła częstochowskiego.
W homilii abp Przybylski przypomniał, że nasza dusza, podobnie jak organizm, potrzebuje pożywienia, którym jest Eucharystia. – Kiedy przestaniemy jeść, przestaniemy żyć – zaznaczył hierarcha. Akcentował, że życie Kościoła i każdej wspólnoty zaczyna się od Eucharystii. Zauważył, że nieprzyjmowanie Chleba eucharystycznego prowadzi do utraty życia wiecznego. – Wszystkie lekarstwa kiedyś zawiodą, ale jest jeszcze jedno niezawodne lekarstwo na życie wieczne – Eucharystia – podkreślił metropolita katowicki.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.