Ekoabsurdy w rolnictwie
Co łączy protesty holenderskich rolników z kryzysem żywnościowym i protestami na Sri Lance? Pozornie niewiele, ale i w jednym, i w drugim przypadku chodzi o ograniczenie nawozów azotowych. Polityka rolna Unii Europejskiej może spotęgować kryzys żywnościowy na świecie.
Przez wiele dekad Holandia była uznawana za symbol wielkiego sukcesu rolniczego i ogrodniczego na europejską, a nawet globalną skalę. Nowoczesne rolnictwo sprawiło, że to niewielkie państwo ze stosunkowo słabymi glebami stało się trzecim – po USA i Francji – eksporterem żywności na świecie. Niestety, tak mocna eksploatacja rolna odbiła się negatywnie na środowisku i doprowadziła do tego, co dzisiaj w Holandii nazywają kryzysem azotowym. Kryzys ten ciągnie się od początku lat 90., ale dopiero w ostatnim czasie narzucono radykalne restrykcje w zakresie „emisji azotu” z nawozów zarówno sztucznych, jak i zwierzęcych. Dla wielu farmerów oznacza to zamknięcie gospodarstw i konieczność zmiany profesji.
CZYTAJ DALEJ