Siostra Olga - nazaretanka z domu zakonnego w Częstochowie - poleca lekkie, proste do wykonania, a bardzo smaczne ciasto. Wszystkie Marie, Justyny, Doroty i inne popularne sierpniowe solenizantki zachęcamy do przyrządzenia go dla swoich gości.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec w temp. 160-180 °C ok. 30 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przygotowanie galaretki:
1 galaretkę o smaku wiśniowym rozpuścić w 1½ szklanki gorącej wody, wylać do płaskiego naczynia i wystudzić (najlepiej w lodówce). Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w kostkę. Tak samo przygotować galaretkę o smaku agrestowym.
Przygotowanie śmietany:
2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w ¾ litra gorącej wody, wystudzić.
½ litra śmietany 18-procentowej ubijać mikserem, wlewając zimną galaretkę.
Wykończenie:
Tężejącą śmietanę wymieszać z kolorowymi kostkami galaretki i wyłożyć na zimny biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zebrała Jolanta Marszałek