Reklama

Polsko-szwedzka kuchnia polowa dla pielgrzymów

50 litrów zalewajki ugotowano dla pracowników „Niedzieli” w kuchni polowej, którą redakcja otrzymała od szwedzkiej firmy SCA. Próbę ogniową kuchnia przeszła w słoneczny lipcowy dzień na redakcyjnym placu. Zupa była wyśmienita

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Myśl o zorganizowaniu kuchni polowej dla pielgrzymów zrodziła się w ubiegłym roku na trasie pielgrzymki lubelskiej, podążającej na Jasną Górę. Już w pobliżu Częstochowy z jej uczestnikami spotkał się redaktor naczelny „Niedzieli” ks. inf. Ireneusz Skubiś. Dla pielgrzymujących przez wiele dni, często bez ciepłego posiłku, ufundował 400 porcji zupy. Pielgrzymi przyjęli ten dar z wdzięcznością.
O tych pielgrzymkowych doświadczeniach i tysiącach ludzi wędrujących pieszo w czasie wakacji na Jasną Górę opowiadał niedawno Ksiądz Redaktor w Szwecji, podczas zwiedzania papierni, gdzie produkowany jest papier m.in. do druku „Niedzieli”, oraz na spotkaniu z dyrekcją SCA - wielkiego szwedzkiego koncernu papierniczego. Szwedzcy gospodarze przejęli się opowieścią ks. Skubisia, a jednocześnie pozostali w zachwycie nad polskim fenomenem pielgrzymowania. Obiecali wtedy bardzo konkretną pomoc. I słowa dotrzymali. Przed rozpoczęciem tegorocznego sezonu pielgrzymkowego Szwedzi ufundowali prawdziwą kuchnię polową i przesłali ją Redakcji „Niedzieli” w Częstochowie.
- Ten typ kuchni polowej jest powszechnie używany w wojsku - wyjaśnia kucharz wojskowy obsługujący sprzęt. - Składa się z jednego 25-litrowego i czterech 50-litrowych kotłów. Dwudaniowy obiad z kompotem można na niej ugotować dla 130 osób. Grochówkę czy bigos - nawet dla 400.
Podczas redakcyjnej próby gotowania na nowej kuchni wykorzystany był tylko jeden duży kocioł. Gotowanie rozpoczęto ok. godz.10. Najżmudniejszą czynnością jest rozpalenie ognia (trwało ok.1,5 godziny) i utrzymywanie paleniska. Kuchnie polowe opalane są drewnem, którego zużywa się ok. 20 kg na godzinę. Płomień bezpośrednio pod każdym kotłem podgrzewa olej opałowy. Gotowanie odbywa się tak samo jak na kuchni domowej, ale trwa znacznie dłużej ze względu na duże ilości składników w kotłach. Danie było gotowe o godz. 13.30. Do obsługi kuchni potrzeba przynajmniej dwóch osób. Na placu „Niedzieli” wojskowy kucharz pilnował ognia, a zupę gotowała p. Halina z redakcji. Aby przygotować 50 litrów zalewajki, zużyto 30 l wody, 15 kg ziemniaków, 3 kg żeberek, 2 kg wędzonego boczku przesmażonego na ½ kg cebuli, 50 kiełbasek, 4,5 l żuru, 1,5 litra śmietany, 1 kg marchwi i 1 kg selera. Tajemnicą kulinarną są, oczywiście, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, czosnek, majeranek. Dodane do potrawy, nadają jej wspaniały smak i aromat. Mogą o tym poświadczyć wszyscy degustujący ten posiłek, zwłaszcza że taki obiad w plenerze przy specjalnie zestawionych stołach pod gołym niebem nie zdarza się często.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2008-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wystawiono 1,5 tys. recept na pigułkę "dzień po". Ministerstwo obchodzi weto prezydenta

Liczba usług farmaceutycznych zrealizowanych od początku pilotażu z wystawieniem recepty na tzw. "antykoncepcję awaryjną" wynosi 1,5 tys. - poinformował PAP Narodowy Fundusz Zdrowia. Liczba aptek zainteresowanych obecnie programem to ponad 1,2 tys.

15 latka nie kupi energetyka, ale pigułkę już tak

CZYTAJ DALEJ

Nowy Sekretarz Episkopatu: Kościół dziś potrzebuje ewangelizacji i nawrócenia

2024-07-01 10:32

[ TEMATY ]

KEP

Sekretarz Episkopatu

EpiskopatNews/ flickr.com

Jestem przekonany, że w obecnej sytuacji - dla dobra podstawowej misji jaką jest ewangelizacja - jako Kościół potrzebujemy nie tyle budowania pozytywnego wizerunku, co nawrócenia - deklaruje w rozmowie z KAI bp Marek Marczak, nowy sekretarz generalny Konferencji Episkopatu. Wśród głównych zadań Kościoła widzi intensywną ewangelizację oraz pracę na rzecz reformy synodalnej. Mówi również o potrzebie zreformowania pracy Konferencji Episkopatu.

KAI: Został Ksiądz Biskup wybrany i objął urząd nowego sekretarza generalnego Konferencji Episkopatu Polski. Proszę powiedzieć jakie są najważniejsze zadania, jakie wypełnia sekretarz generalny KEP?

CZYTAJ DALEJ

Skwarzyński: od czasu zatrzymania księdza, jego kondycja się pogarsza, schudł 15 kg

2024-07-01 21:11

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Fot. Telewizja Republika

Manifestacja pod aresztem, w który osadzony jest ks. Michał Olszewski.

Manifestacja pod aresztem, w który osadzony jest ks. Michał Olszewski.

"Ksiądz Michał Olszewski jest w takiej kondycji, że jest 15 kg mniej ks. Olszewskiego od czasu, kiedy został zastosowany wobec niego areszt. Proszę sobie samemu ocenić, to nigdy nie był jakiś otyły mężczyzna." - mówi Michał Skwarzyński z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Cała rozmowa w oknie powyżej. Polecamy!

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję