franciszkanin, od kilku lat przebywa w klasztorze Bludenz w Austrii. Zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się też ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym czy furtianem i ciągle doskonali język niemiecki. Dziś podpowiada, jak przyrządzić w letnie dni smaczne danie na grillu.
Składniki:
1 kg karkówki, sól, pieprz; marynata: ¾ szklanki oleju, 4 łyżki ostrego keczupu, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki suszonego rozmarynu i sproszkowanej ostrej papryki
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Przygotować marynatę: obrać czosnek, rozetrzeć z solą, rozkruszonym rozmarynem i papryką, wymieszać z olejem, keczupem i sokiem z cytryny. Marynatą natrzeć mięso, włożyć do miski, przykryć, odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie wyjąć z marynaty, ułożyć na grillu, upiec z dwóch stron, smarując marynatą podczas grillowania.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu