honoratka, gotuje w Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można się tu zatrzymać na kilkudniowy wypoczynek lub wpaść tylko na niedzielny obiad. Menu jest znakomite. Polecamy!
Składniki:
4-6 pojedynczych filetów z kurczaka, 2-3 łyżki masła, 200 g gęstej śmietany, ½ łyżeczki suszonej szałwii, kilka listków świeżej szałwii, przyprawa do kurczaka ewentualnie sól, pieprz, olej lub masło do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka przekroić na pół, delikatnie rozbić, oprószyć przyprawą do kurczaka lub solą i pieprzem. Usmażyć na złoty kolor, najlepiej na maśle. Sos szałwiowy: 2 łyżki masła rozpuścić, dodać odrobinę vegety lub jarzynki, śmietanę. Gotować razem przez chwilę. Dodać suszoną szałwię i kilka drobno pokrojonych listków świeżej. Do sosu włożyć usmażone filety i dusić razem przez chwilę. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kluskami śląskimi.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu