Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne kalafiory

Amatorzy tej wykwintnej jarzyny twierdzą, że jesienne, wyhodowane w polu, kalafiorowe róże mają bardziej wykwintny i bardziej zdecydowany smak od tych wczesnowiosennych, z inspektów, a przygotowane z nich surówki zaliczane są do rarytasów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 dorodny, średniej wielkości kalafior, 2 pomidory, 2 niewielkie ogórki, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczka soli, zielenina.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu,1 duża łyżka kwaskowej śmietany kremowej, sok z cytryny, cukier, biały pieprz - w ilościach do uzyskania właściwego smaku.

W wodzie z dodatkiem łyżeczki soli moczymy kalafior przez 15-20 min (wypłyną muszki). Po odsączeniu dzielimy na różyczki - większe kroimy na połowę i kładziemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem na minutę, odsączamy na sicie, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: W głębokiej salaterce ucieramy jogurt ze śmietaną i przyprawami. Gdy się spieni, dodajemy kalafior, pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione skóry i pestek) pomidory, obrane i pokrojone w półplasterki ogórki - składniki od razu mieszamy z sosem i posypujemy koperkiem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykwintna surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 świeży, średniej wielkości kalafior, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku (same piórka),1 łyżeczka soli.
Sos: 4 łyżki oliwy lub delikatnego w smaku oleju, np. słonecznikowego, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz.
Przybranie: 4 duże liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek lub drobne listki selera naciowego.

W wodzie z dodatkiem soli moczymy kalafior przez 15-20 min, osączamy na sicie. Dzielimy na cząstki - małe pozostawiamy, duże kroimy na połowę, zalewamy wrzątkiem. Po minucie cedzimy, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: Na spód salaterki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, składniki ucieramy, dodając niewielkie ilości octu lub soku z cytryny (do sosu nie powinny się dostać pestki z cytryny - sos stanie się gorzki). Gdy składniki sosu połączą się, dodajemy keczup. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, wyraźny czerwony kolor i pikantny smak.
Na liściach sałaty rozkładamy, w równych ilościach, odsączone różyczki kalafiora. Porcje posypujemy obficie migdałami i koperkiem i zalewamy sosem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybierając każdą porcję cząstkami obranego ze skórki pomidora i zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nasz portal niedziela.pl i serwis Niezbędnik Katolika nagrodzone „Małym Feniksem 2025”

2025-10-07 12:02

[ TEMATY ]

portal

Niezbędnik Katolika

red

Czy istnieje lepsza metoda ewangelizacji niż promowanie Pisma Świętego? Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama – przecież to Słowo Boże daje życie. Wychodząc z tego założenia, redakcja portalu niedziela.pl oraz serwisu Niezbędnik Katolika od lat głosi Słowo Boże w przestrzeni wirtualnej.

Działania te nabierają wielkiego znaczenia szczególnie w obecnych czasach, w których bez internetu nie wyobrażamy sobie życia. Ogromny postęp technologiczny, komunikacyjny a nawet w pewnym sensie cywilizacyjny, który umożliwia globalna sieć, powinien iść w parze z rozwojem duchowym, ponieważ ludzie odarci ze sfery duchowej tracą istotny pierwiastek człowieczeństwa.
CZYTAJ DALEJ

Św. Pelagia – od nierządnicy do pokutnicy

[ TEMATY ]

święci

Autorstwa Sharon Mollerus/commons.wikimedia.org

Św. Pelagia

Św. Pelagia

Pelagia, znana również jako Małgorzata, pochodziła z Antiochii. Była piękną kobietą, ale prowadziła się nieobyczajnie. Była tancerką i śpiewaczką.

Zwracała na siebie uwagę swym bogatym w złoto, srebro i perły strojem. Biskup Nonnus z Heliopolis kiedy ją zobaczył, zapłakał, że ludzie nie troszczą się o swoją duszę, a o urodę i stroje. Podjął modlitwę za jawnogrzesznicę. Małgorzata pewnego dnia przyszła do świątyni i poruszona jego słowami, z płaczem rzuciła się do jego nóg. Na chrzcie otrzymała imię Pelagia. Oddała majątek na jałmużnę dla ubogich, a sama podjęła pokutę. Udała się do Jerozolimy, gdzie pędziła żywot surowy i umartwiony. Zamieszkała w pustelni. Zmarła ok. 457 r. Jest patronką aktorek.
CZYTAJ DALEJ

Różaniec ze św. Szarbelem - tajemnice chwalebne

2025-10-07 20:56

[ TEMATY ]

różaniec

św. Szarbel

Agata Kowalska

Święty Szarbel

Święty Szarbel

Święty Szarbel miłował modlitwę różańcową. Kontemplował wydarzenia z życia Jezusa i Maryi. Różaniec był dla niego dobrą szkołą miłości i innych cnót chrześcijańskich. Dzięki tej modlitwie święty wzrastał duchowo.

Uczniowie Jezusa ze zdumieniem odkrywają to, że grób jest pusty i że Boża Miłość, która stała się widzialna w Jezusie Chrystusie, zmartwychwstaje. Miłość okazuje się największą siłą we wszechświecie. Nie można jej zamknąć w grobie ani w przeszłości. W obliczu Zmartwychwstania upewniamy się ostatecznie o tym, że Ten, który do nas przyszedł i który nauczył nas żyć w miłości, nie jest jednym z męczenników, lecz prawdziwym Bogiem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję