Reklama

Z naszej kuchni

Z letnich warzyw i owoców

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuścianki - sznycle ze świeżej kapusty

(Przepis na 8 sznycli)

1 główka dorodnej, świeżej, niezbyt ścisłej kapusty, 8 plasterków chudej wędliny o grubości do 1/2 cm (mortadela, mielonka), przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej.
Do panierowania: mąka, roztrzepane 2 jajka, tarta bułka.

Obraną z wierzchnich liści kapustę kładziemy do naczynia z osolonym wrzątkiem, zagotowujemy, zestawiamy z ognia, trzymamy w odkrytym naczyniu przez 5 min (nie dłużej). Wykładamy na durszlak, odsączamy. Z przechłodzonej kapusty delikatnie ściągamy liście, ścinamy grube nerwy, rozkładamy na stolnicy (mniejsze liście można łączyć po 2 lub 3). Do środka każdego liścia kładziemy plaster wędliny posmarowany dość obficie przecierem i oprószony przyprawami. Składamy „w kopertę”, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kapuścianki przekładamy do większego naczynia i trzymamy pod przykryciem (na najmniejszym ogniu) przez kilka minut, by „doszły”. Podajemy z ziemniakami obficie obsypanymi koperkiem oraz z sałatką z pomidorów lub z inną sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Powidła z agrestu

Na powidła bierzemy tylko szlachetne owoce agrestu - do smażenia powideł nie nadaje się agrest z włoskami. Zwolennicy zdecydowanego kwaskowego smaku, jaki daje agrest, mogą usmażyć powidła z tej porcji owoców z połową porcji cukru - dokładnie wysmażone będą się doskonale trzymać.

4 kg dojrzałego, miękkiego, obranego agrestu (waga po przygotowaniu), 4 szklanki cukru.

Dojrzałe, nawet lekko przejrzałe owoce płuczemy, sypiemy do rondla przeznaczonego do smażenia powideł, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, dodajemy cukier, mieszając - zagotowujemy. Smażymy, często mieszając, przez 20 min. Odstawiamy, przykryte ściereczką.
Następnego dnia powidła podgrzewamy. Od chwili zagotowania smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, przez 1/2 godz. Odstawiamy do wychłodzenia do następnego dnia. Zimne, ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, smażymy do chwili, aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Są gotowe, gdy z drewnianej łyżki spadają płatami.
Przechowujemy w słoiczkach typu twist. Powidła mają doskonały, lekko kwaskowy, pobudzający apetyt smak i szerokie zastosowanie: do białego pieczywa, do nadziewania pączków, do przełożenia świątecznego piernika oraz wszelkiego rodzaju ciast.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Pokorni, którzy wchodzą pierwsi

2025-12-15 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Adobe.Stock.pl

• So 3, 1-2. 9-13 • Mt 21, 28-32
CZYTAJ DALEJ

Święty Łazarz

Niedziela przemyska 10/2013, str. 8

[ TEMATY ]

św. Łazarz

Wskrzeszenie Łazarza, fot. Flickr CC BY-SA 2.0

Raz w życiu się uśmiechnął, kiedy zobaczył kradzież glinianego garnka. Powiedzieć miał wówczas: „Garstka prochu kradnie inną garstkę prochu”… Ks. Stanisław Pasierb w tomiku wierszy „Rzeczy ostatnie i inne wiersze” pisał pięknie o odczuciach Łazarza: „(...) warto było, ale po to tylko, żeby się dowiedzieć, że On (Chrystus) zanim mnie wskrzesił, płakał ponieważ umarłem...”.

Kiedy Caravaggio, niezrównany mistrz światłocienia, namalował dla bogatego włoskiego kupca, w kościele w Messynie, „Wskrzeszenie Łazarza” obraz nie spotkał się z aprobatą widzów. Porywczy z natury, pełen kontrastów artysta, na oczach zdumionych wiernych pociął malowidło brzytwą, czym wprawił w konsternację nie tylko swego mecenasa, ale i mieszkańców Messyny. Podziel się cytatem Wkrótce w 1609 r., w kościele Służebników Chorych artysta ponownie podjął temat. Martwy, wyciągnięty z grobu Łazarz leży w strumieniu charakterystycznego dla twórczości malarza światła. Pełna patosu scena zyskuje dzięki umiejętnemu zastosowaniu kontrastu światła i cienia. Wśród widzów tej niezwykłej sceny znajduje się także… sam artysta. Wedle Ewangelii św. Jana, z której znamy opis tego wydarzenia, śmierć Łazarza z Betanii wstrząsnęła jego siostrami Martą i Marią. Czasem zdarza się tak (a wszyscy jakoś podświadomie boimy się takiej sytuacji), że kiedy akurat jesteśmy daleko od rodzinnego domu, umiera człowiek nam bliski.
CZYTAJ DALEJ

Święty Auksencjusz, biskup

2025-12-17 21:41

[ TEMATY ]

patron dnia

Domena Publiczna

Święty Auksencjusz

Święty Auksencjusz

Auksencjusz pochodził z Mopsuestii, miasta, które obok Tarsu, rodzinnego miasta św. Pawła Apostoła, należało do głównych miast Cylicji.

Ta rzymska prowincja stanowiła łącznik między Małą Azją a Syrią i Libanem (Fenicją). Z tego względu stanowiła ważny punkt strategiczny i handlowy. Chrześcijaństwo przyjęło się tu już w kilkanaście lat po śmierci i zmartwychwstaniu Pana Jezusa. Auksencjusz był na dworze cesarza Licyniusza (306-323) dowódcą jego przybocznej straży. Był więc zaufanym cesarza.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję