Naleśniki z łososiem
(Przepis na 12 sztuk)
Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody mineralnej, sól, 1 duża łyżka oliwy, 2 jajka, olej do smażenia.
Ponadto: 2 płaty (ok. 20 dag) wędzonego łososia.
Wodę, mleko, jajka, sól roztrzepujemy. Gdy składniki lekko się spienią, dodajemy przesianą mąkę i oliwę, całość ubijamy i odstawiamy na 30 min, by ciasto odpoczęło. Na bardzo dobrze rozgrzanej,
posmarowanej olejem patelni smażymy - rumieniąc z obu stron - naleśniki.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka utartego żółtego sera, 2 kopiaste łyżki usiekanego koperku, sól, tłuszcz do wysmarowania formy.
Reklama
Masło i mąkę zasmażamy, cały czas mieszając; mąka nie powinna się zrumienić, ale stracić smak surowizny. Do zasmażki dodajemy mleko wymieszane ze śmietaną, zagotowujemy, trzymamy przez 2 min na niewielkim
ogniu. Dodajemy utarty ser, mieszamy, dodajemy koperek, ponownie mieszamy - sos odstawiamy do przechłodzenia.
Łososia kroimy w paseczki.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję sosu, na nim układamy paseczki łososia. Całość zwijamy w rulon, umieszczamy w wysmarowanym tłuszczem, żaroodpornym naczyniu ściśle obok siebie, wierzch naleśników
smarujemy pozostałym sosem i wstawiamy do nagrzanego, nastawionego na 200oC piekarnika na 10-12 min. Podajemy na wygrzanych talerzach, zaraz po wyjęciu z piekarnika, bardzo gorące.
Rada: Talerze można wygrzać w ciepłym piekarniku lub na 10 min przed ułożeniem na nich potrawy zalać je wrzątkiem. Gorące talerze należy lekko wytrzeć.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Napój orzeźwiający ze świeżej mięty
(Przepis na 1 litr napoju)
3 szklanki dobrej wody (stołowa, oligoceńska), 4 duże listki świeżej mięty, 4 duże łyżki płynnego miodu, 1 szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika).
Liście mięty zaparzamy w dwóch szklankach wody, odstawiamy do wychłodzenia. Miód rozprowadzamy w szklance letniej, przegotowanej wody.
Z chłodnego naparu mięty usuwamy listki, napar cedzimy do wysokiego dzbanka, dodajemy rozprowadzony w wodzie miód i sok z jabłek. Gdy trzeba, zwiększamy nieco ilość miodu lub jabłkowego soku, by wydobyć
wyraźny, orzeźwiający smak. Napój rozlewamy do szklanek, podajemy lekko przechłodzony. Najsmaczniejszy, gdy pijemy przez słomkę.