Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad i na kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekane pory

(Przepis na 4 porcje)

4 białe części pora.
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, 1 filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Z pora odcinamy zielone części i korzonki, dokładnie myjemy pod bieżącą letnią wodą, wrzucamy na gorącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotujemy 12-15 min. Pozostawiamy w wodzie, w której się gotowały - do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy rozciętą stroną do góry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy - całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika. Zapiekamy ok. 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy ser lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Zapiekankę podajemy do wszelkiego rodzaju smażonych mięs i ryb - najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami obficie posypanymi świeżym koperkiem jako samodzielne, bezmięsne danie.
Rada: Do porów, tuż przed polaniem ich sosem, możemy dodać kilka najcieniej pokrojonych pieczarek lub szklankę (mała puszka) odsączonego zielonego groszku lub soczewicy, ugotowaną, posiekaną marchewkę lub mięso z piersi kurczaka - ale wówczas będzie to zupełnie inne danie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ryżem

Lekko strawne, orzeźwiające danie na kolację
(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1 mała puszka kukurydzy w zalewie, 1 puszka ananasów w plastrach, 2 duże ząbki czosnku, szczypta roztartych w dłoniach lubianych ziół, sól i pieprz, pół szklanki śmietany lub jogurtu o smaku naturalnym, zielenina.

Ryż sypiemy do salaterki, zalewamy dwoma łyżkami soku z ananasów. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę, najdrobniej posiekany - ale nie zmiażdżony czosnek i pokrojone w niewielką kostkę plastry ananasów. Składniki delikatnie łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (delikatnie, by przyprawy nie przytłumiły smaku i aromatu sałatki), zalewamy spienioną śmietaną i - gdy trzeba - niewielką ilością soku z ananasów. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypaną zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Matko Śnieżno-Różańcowa, módl się za nami...

2024-05-20 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

W czasie pierwszej wojny światowej kult Matki Bożej stał się szczególnie żywy. Rozpoczęto starania o koronację cudownego wizerunku.

Rozważanie 21

CZYTAJ DALEJ

Iran: Prezydent i szef MSZ zginęli w katastrofie śmigłowca

2024-05-20 08:18

[ TEMATY ]

Iran

PAP/EPA/Iranian state TV (IRIB)

Prezydent Iranu Ebrahim Raisi, szef MSZ Hossein Amirabdollahian i kilku innych wysokich rangą przedstawicieli irańskich władz zginęli w katastrofie śmigłowca w pobliżu Dżolfy w irańskiej prowincji Azerbejdżan Wschodni - poinformował w poniedziałek rano irański Czerwony Półksiężyc.

Jak powiedział szef tej organizacji Pir Hossein Kolivand maszyna rozbiła się o zbocze góry i całkowicie spłonęła.

CZYTAJ DALEJ

Ku czci Matki Bożej Fatimskiej

2024-05-20 22:16

Marek Białka

W niedzielę 19 maja obchodzono w Gnojniku odpust ku czci patronki nowego kościoła.

Uroczystej sumie odpustowej przewodniczył ks. prał. Jacek Soprych, rektor Wyższego Seminarium Duchowego w Tarnowie, który wygłosił również homilię.- Początkiem wszystkiego jest Pan Bóg. My musimy umieć słuchać i trafnie odczytywać znaki oraz właściwie odpowiadać na Boży Głos – mówił rektor tarnowskiego seminarium, nawiązując do tajemnicy powołania do sakramentu kapłaństwa. I apelował: - Módlmy się, aby ziemia tarnowska zawsze była urodzajną ziemią kapłańską, która wyda Kościołowi nowe i święte powołania kapłańskie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję