Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Filety z kurczaka

według przepisu p. Wojewody

(Przepis na 4 porcje)

4 średniej wielkości filety z piersi kurczaka, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, 1/2 szklanki letniej wody, 2 łyżki płynnego miodu, 2 kwaskowe duże jabłka.

Filety lekko rozbijamy drewnianym (ważne), zwilżonym zimną wodą tłuczkiem, nadając im owalny kształt. Posiekany czosnek, sól, pieprz i skórkę otartą z cytryny łączymy z masłem, aż powstanie jednolita masa, którą smarujemy każdy filet z obu stron. Porcje odkładamy w chłodne miejsce na pół godziny - można nieco dłużej. Miód rozprowadzamy w letniej wodzie. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niezbyt grube plastry, kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Na rozgrzanej dużej patelni smażymy przygotowane filety (najlepiej wszystkie razem), gdy się zrumienią z obu stron, obkładamy przygotowanymi jabłkami, podlewamy wodą z miodem i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30-35 min.
Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub grubym makaronem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Racuchy z owocowym musem

(Przepis na 4 porcje)

1 opakowanie mrożonych śliwek (1/2 kg), kawałek kory cynamonowej (lub 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu), skórka otarta z cytryny, 1/2 szklanki soku pomarańczowego (może być słodzony), 3 łyżki cukru.
Ciasto: 2 kubeczki (ok. 25 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, olej do smażenia, cukier puder oraz 10 dag płatków migdałowych.

Śliwki po lekkim rozmrożeniu drylujemy, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy korę cynamonową, skórkę otartą z cytryny oraz cukier. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy 5-7 min. Wyjmujemy korę. Gdy śliwki przestygną - miksujemy.
Na suchej patelni rumienimy lekko płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Serek homogenizowany rozcieramy z jajkami. Gdy składniki się połączą, dodajemy obie mąki, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt ścisłe, można dodać łyżkę gazowanej wody.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz (racuszki powinny lekko pływać) nakładamy porcje ciasta, pamiętając, że w czasie smażenia racuchy rosną. Rumienimy racuszki z obu stron, wykładamy na warstwę bibuły do odsączenia, układamy na półmisku, oprószamy cukrem pudrem i posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi. Podajemy z musem śliwkowym - zanurzając w nim każdy racuch tuż przed spożyciem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej Niezbędnika Katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Dostępna jest również wersja PDF naszego Niezbędnika!

CZYTAJ DALEJ

Prokuratura umorzyła śledztwo w sprawie ks. Chmielewskiego

2025-11-24 11:27

[ TEMATY ]

ks. Dominik Chmielewski

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Dominik Chmielewski

Ks. Dominik Chmielewski

Prokuratura Rejonowa w Słupcy umorzyła śledztwo w sprawie ks. Dominika Chmielewskiego ze względu na brak znamion przestępstwa – poinformował w poniedziałek PAP prok. Piotr Wrzesiński. Pod koniec sierpnia media opisały intymną relację salezjanina z jedną z uczestniczek jego rekolekcji.

Słupecka prokuratura prowadziła śledztwo w kierunku art. 199 Kodeksu karnego, który mówi o doprowadzeniu innej osoby do obcowania płciowego, poddania się albo wykonania innej czynności seksualnej przez nadużycie stosunku zależności lub wykorzystanie krytycznego położenia. W śledztwie – jak przekazał we wrześniu PAP prok. Wrzesiński – pojawiło się nazwisko ks. Chmielewskiego.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Dziwisz o kard. Rysiu: każdy będzie miał do niego przystęp

Człowiek wykształcony, otwarty, każdy będzie miał do niego przystęp, we krwi ma wszystko to, co związane z Krakowem – tak o kard. Grzegorzu Rysiu wypowiadał się kard. Stanisław Dziwisz po ogłoszeniu w środę decyzji Leona XIV o mianowaniu Rysia metropolitą krakowskim.

Dotychczasowy metropolita łódzki kard. Grzegorz Ryś zastąpi abp. Marka Jędraszewskiego, który był metropolitą krakowskim od 2016 r. W czerwcu 2024 r. abp Jędraszewski w związku z osiągnięciem wieku emerytalnego (75 lat) złożył na ręce papieża Franciszka rezygnację z pełnionego urzędu. Papież ją przyjął, prosząc jednocześnie, aby sprawował tę funkcję do czasu mianowania następcy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję