Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki

Zapiekanki przygotowuje się łatwo i szybko, są smaczne i zdrowe, a z dodatkiem filiżanki zupy stanowią pełnowartościowy posiłek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka z makaronu z boczkiem

(Przepis na 4 porcje)

0,5 kg niezbyt grubego makaronu (kolanka, muszelki, krajanka), 1 plaster chudego wędzonego boczku (ok. 20 dag), 1 duża cebula, 1 puszka zielonego groszku w zalewie, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany, 1 filiżanka utartego żołtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, olej.

W wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju gotujemy makaron - 5 min krócej, niż nakazuje przepis. Cedzimy, przelewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie.
Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) rumienimy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem, często mieszając i uważając, by boczek równomiernie się zrumienił, a cebula nabrała złocistej barwy. Makaron mieszamy ze zrumienionym boczkiem i cebulą, doprawiamy. Połowę makaronu rozkładamy na spód wysmarowanej tłuszczem formy, powierzchnię wyrównujemy, nakładamy odsączony groszek, na nim pozostałą część makaronu. Całość wyrównujemy i lekko uciskamy, zalewamy wymieszaną z przyprawami śmietaną, posypujemy obficie utartym żółtym serem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC) na ok. 20-25 min, ale czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy ser lekko się zarumieni, a potrawa odstaje od boków formy - z dodatkiem sezonowej delikatnej w smaku surówki lub z sałatką z pomidorów i cebuli.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka z makaronu z pieczarkami

(Przepis na 4 porcje)

0,5 kg makaronu spaghetti lub grubych nitek, 50 dag pieczarek, olej, 2 cebule, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 filiżanka utartego żółtego sera, zielenina, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju o 5 min krócej, niż zaleca przepis. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki - smażymy, aż puszczą sok i lekko sciemnieją. Mleko ubijamy z jajkami i mąką, aż nabierze jednolitej konsystencji i lekko się spieni.
Do makaronu dodajemy pieczarki, całość oprószamy przyprawami w takiej ilości, by potrawa była lekko pikantna. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, zalewamy spienioną masą jajeczną, posypujemy obficie utartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (nastawionego na temp. 200ºC) na 20-25 min. Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, a boki potrawy odstają od formy - z dodatkiem sezonowej surówki i filiżanką czystej zupy, np. pomidorowej lub czerwonego barszczu.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV wprowadza zmiany w uroczystościach Bożego Narodzenia. Tego nie było od czasów Jana Pawła II

2025-12-23 11:12

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

zmiany

uroczystości

Papież Leon XIV

PAP

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV, który po raz pierwszy będzie przewodniczył uroczystościom Bożego Narodzenia, wprowadził do nich zmiany. Przywrócił poranną mszę 25 grudnia, która nie była odprawiana od czasów pontyfikatu Jana Pawła II. Papież dokona też zamknięcia Roku Świętego, zainaugurowanego przed rokiem w Wigilię przez Franciszka.

Przed intensywnymi uroczystościami Leon XIV wypoczywa w podrzymskiej rezydencji w Castel Gandolfo, z której wróci do Watykanu we wtorek wieczorem. Takie krótkie wyjazdy w poniedziałek są już stałym punktem tygodniowego programu 70-letniego papieża, który przyznał, że potrzebuje odpoczynku i gdy czas mu na to pozwala uprawia sport.
CZYTAJ DALEJ

Nigeria: biskup katolickiej diecezji Kontagora potwierdził uwolnienie 130 uczniów i personelu porwanych ze szkoły

2025-12-23 15:02

[ TEMATY ]

porwanie

Nigeria

uwolnieni

Vatican Media

W poniedziałek biskup Bulus Dauwa Yohanna, ordynariusz katolickiej diecezji Kontagora w Nigerii, potwierdził uwolnienie 130 uczniów i personelu porwanych ze szkoły podstawowej i średniej św. Maryi w Papiri 21 listopada. Ofiary te stanowiły część grupy 315 osób, które zostały uprowadzone nocą z terenu szkoły przez uzbrojonych napastników.

Według nigeryjskich władz, wszyscy uczniowie i personel związani z tą szkołą są już wolni. Wiadomość o uwolnieniu jako pierwszy podał w serwisie X rzecznik prezydenta Nigerii.
CZYTAJ DALEJ

800 lat szopek bożonarodzeniowych

2025-12-24 08:53

[ TEMATY ]

szopka bożonarodzeniowa

Karol Porwich/Niedziela

24 grudnia 1223 r. w grocie w Greccio we Włoszech św. Franciszek z Asyżu przygotował pierwszą żywą szopkę bożonarodzeniową. To zapoczątkowało tradycję, która obecna jest dziś w całej Europie.

W szopce przygotowanej przez św. Franciszka na sianie w żłóbku złożono drewnianą rzeźbę Jezusa. W Świętą Rodzinę wcielili się mieszkańcy Greccio, przy żłóbku stanęły wół i osioł. Franciszek przygotował szopkę, aby pokazać ludziom historię zbawienia. Zakon franciszkanów kontynuował zwyczaj budowania szopek betlejemskich przed Bożym Narodzeniem i tradycja ta rozpowszechniła się w całej Europie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję