(Przepis na 1 porcję)
1 mały kalafior, 1 szklanka ugotowanego makaronu (może być z poprzedniego dnia), 1 parówka, 1 pomidor, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka utartego żółtego sera, sól, cukier, oliwa, zielenina.
Wymoczony w wodzie z solą kalafior gotujemy w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Powinien być prawie miękki, ale nie
rozgotowany.
Kokilkę do zapiekania smarujemy tłuszczem, na spód układamy rozkrojoną na połowę (wcześniej pozbawioną błonki) parówkę, na niej - dokładnie odsączony kalafior, boki obkładamy makaronem, na nich
układamy cząstki pozbawionego skóry pomidora. Całość delikatnie oprószamy przyprawami, polewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC)
na 12-15 min. Tak przygotowaną potrawę podajemy obficie posypaną zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu