Reklama

Z naszej kuchni

Pomysł na niedzielny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zrazy wołowe - zawijane

(Przepis na 6 średniej wielkości zrazów)

6 płatów mięsa wołowego - mogą być z rostbefu, 1 surowa biała kiełbasa, 1 kopiasta łyżka świeżego, utartego chrzanu, 1 łyżka drobno pokruszonego, czerstwego razowego chleba, 1 cebula, 1 łyżka gęstej śmietany, sól i pieprz, mąka do oprószenia.

Reklama

Sos: 2 kapelusze suszonych borowików, 1/2 szklanki śmietany, tłuszcz do smażenia.
Mięso rozbijamy niezbyt mocno drewnianym (ważne) tłuczkiem, zwilżanym zimną wodą. Płaty mięsa oprószamy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Surową kiełbasę wyjmujemy z osłonki, dodajemy chrzan, rozdrobniony chleb, śmietanę, przyprawy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz rozkładamy (w równych ilościach) na płatach mięsa, zwijamy zrazy i owijamy bawełnianą nitką lub spinamy szpadkami na tyle dokładnie, by farsz nie wypływał w czasie smażenia. Rolady panierujemy w mące, nadmiar strząsamy i obsmażamy na gorącym, tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla z grubym dnem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko podsmażamy cebulę, dodajemy do rondla z mięsem, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy grzyby, przykrywamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Gdy trzeba, w czasie duszenia uzupełniamy wodę.
Z miękkich zrazów usuwamy nitki lub szpadki, układamy na wygrzanym, głębokim półmisku i trzymamy w cieple. Sos łączymy ze śmietaną, gdy trzeba - zagęszczamy śmietaną z dodatkiem łyżeczki mąki lub doprawiamy do smaku; zalewamy zrazy, pozostały sos podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Rada: Sos można przetrzeć przez perlonowe sitko.
Zrazy podajemy z kaszą gryczaną na sypko oraz kiszonym lub małosolnym ogórkiem, można je także podawać z ziemniakami purée i zasmażanymi buraczkami.

Zapiekane gruszki

(Przepis na 6 porcji)

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek - najodpowiedniejsze klapsy, skórka otarta z 1 całej cytryny, 1 słoik domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. Miejsca po gniazdach nasiennych posypujemy skórką z cytryny i nakładamy konfiturę. Owoce zalewamy filiżanką wody i wstawiamy do gorącego piekarnika (200o C) na 20 min. W tym czasie ubijamy pianę z białek i cukru - powinna być sztywna i lśniąca. Upieczone gruszki wysuwamy z piekarnika, przykrywamy pianą, ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temp. do 120o C, i zapiekamy przez 10-12 min. Deser jest gotowy, gdy piana lekko się wysuszy i zrumieni. Gruszki podajemy gorące, kładąc na talerzyk po 2 połówki. Doskonałym dodatkiem mogą być małe biszkopciki szampanki lub domowe, biszkoptowe ciasto.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Matka Teresa z Kalkuty – dar dla Kościoła i świata

[ TEMATY ]

św. Matka Teresa z Kalkuty

Grzegorz Gałązka

W kalendarzu liturgicznym Kościół wspomina 5 września świętą Matkę Teresę z Kalkuty (1910-1997). Do historii przeszła jako „matka ubogich”. Za swoje zaangażowanie na rzecz biednych, bezdomnych, chorych i umierających założycielka zgromadzenia zakonnego i laureatka Pokojowej Nagrody Nobla stała się niezapomnianą postacią. 4 września 2016 kanonizował ją papież Franciszek. W drodze ze swego miejsca urodzenia – Skopje w dzisiejszej Macedonii – do chwały ołtarzy Agnes Gonxha Bojaxhiu (takie nazwisko nosiła w świecie) przeżyła wiele etapów życia, które prowadziły ją przez niemal wszystkie kraje świata.

Agnes Gonxha Bojaxhiu urodziła się 26 sierpnia 1910 roku jako trzecie dziecko w rodzinie albańskiej w wówczas osmańskim Skopje. Została ochrzczona następnego dnia. Dzień swego chrztu uważała za swoją właściwą datę urodzin. Jako dziecko uczyła się języka serbochorwackiego i albańskiego, grała na mandolinie i inscenizowała małe przedstawienia teatralne. W żyjącej w dostatku rodzinie udzielanie pomocy potrzebującym było czymś ogólnie przyjętym. Ojciec Mikołaj, kupiec i polityk zasiadający we władzach miejskich, zmarł w 1919 roku, gdy Agnes miała osiem lat.
CZYTAJ DALEJ

Rozważanie abp. Andrzeja Przybylskiego: XXIII niedziela zwykła

2025-09-05 14:35

[ TEMATY ]

abp Andrzej Przybylski

Wikipedia,org

Któż z ludzi rozezna zamysł Boży albo któż pojmie wolę Pana? Nieśmiałe są myśli śmiertelników i przewidywania nasze zawodne, bo śmiertelne ciało przygniata duszę i ziemski namiot obciąża rozum pełen myśli.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję