(Przepis na 1 porcję)
3-4 wątróbki z drobiu (ilość zależy od apetytu), 1 płaska łyżka pokrojonego w drobną kostkę wędzonego boczku, olej do smażenia, 1 cebula, 1 jabłko, 2 duże pieczarki, sól, pieprz, tymianek.
Wątróbki, po usunięciu błonek, kroimy w paseczki, podobnie kroimy pieczarki; cebulę kroimy w półplasterki, a jabłko – po obraniu ze skórki i usunięciu
gniazd nasiennych – w cząstki.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy boczek i cebulę, gdy się zeszkli – dodajemy pieczarki. Podsmażamy, często mieszając. Odsuwamy na bok; gdy trzeba – uzupełniamy tłuszcz i wrzucamy
wątróbki. Gdy zrumienią się ze wszystkich stron, łączymy je, delikatnie mieszając, z cebulą i pieczarkami, a na pozostałym tłuszczu rumienimy cząstki jabłka.
Całość oprószamy przyprawami i trzymamy na niewielkim ogniu nie dłużej jak 3-4 min. Tak przygotowane wątróbki podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami z wody,
obficie posypanymi zieleniną, i sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu