Reklama

Z naszej kuchni

Dania z kaszy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki z pęczaku

(Przepis na ok. 4 porcje obiadowe)

1 szklanka suchego pęczaku, 1 szklanka suszonych grzybów, 1 litr wody, 2 jajka, 2 cebule, 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej lub innych lubianych ziół, tłuszcz do smażenia, otręby pszenne lub tarta bułka do panierowania, pieprz i sól.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pęczak wraz z grzybami zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. 1 godz. Pęczak powinien być gęsty, bez śladu płynu, a grzyby miękkie. Odstawiamy do wychłodzenia. Cebulę rumienimy na złoty kolor, uważając, by się nie przypiekła. Gdy chłodna, wraz z przestudzoną kaszą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy, całość wyrabiamy i formujemy zgrabne sznycelki (ok. 10 szt.). Gdyby masa była zbyt luźna, możemy dodać nieco tartej bułki. Uformowane sznycelki panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach, z zasmażonymi buraczkami, pieczonymi jabłkami lub sezonową surówką.

Z kaszy możemy przygotować również bardzo smaczne i zdrowe desery.
Oto jeden z nich:

Legumina bananowa

(Przepis na 4 duże lub 6 małych porcji)

3 duże, bardzo dojrzałe (miękkie) banany, 3 jajka, 6 łyżek cukru, masło lub masło roślinne do wysmarowania formy do zapiekania, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki), deserowy talerzyk ugotowanej na gęsto kaszy manny (warstwa o grubości 1 cm lub nieco więcej).

Na spód wysmarowanej dość obficie tłuszczem formy układamy połowę pokrojonych w cienkie plasterki bananów, na nich - pokrojoną w drobną kostkę kaszę mannę, na wierzch pozostałe banany.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, gdy masa dokładnie się połączy, dodajemy - cały czas ubijając - śmietanę. Sosem zalewamy banany oraz kaszę i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 30-35 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Leguminę podajemy na ciepło.
Doskonałym dodatkiem do leguminy może być gęsty sok malinowy lub wiśniowy albo lekko odsączone konfitury z wiśni, ale - moim zdaniem - najsmaczniejsza jest bez dodatków smakowych, które mogą przytłumić wytworny smak i aromat zapiekanych bananów.
Uwaga: Deser nie uda się, gdy do jego przygotowania weźmiemy niezbyt dojrzałe banany.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

To on wybrał mnie

Niedziela Ogólnopolska 17/2025, str. 10-12

[ TEMATY ]

bł. Carlo Acutis

carloacutis.com

Carlo Acutis

Carlo Acutis

W wielu wywiadach mama przyszłego świętego – Antonia Salzano Acutis podkreślała, że bardzo ważny wpływ na katolickie wychowanie jej dziecka miała polska niania. Jako pierwsi w Polsce publikujemy wywiad z Beatą Anną Sperczyńską – nianią Carla Acutisa.

Krzysztof Tadej: Kiedy poznała Pani Carla Acutisa? Jak wyglądało Wasze pierwsze spotkanie?
CZYTAJ DALEJ

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego. Transmisję obejrzysz na niedziela.pl

2025-09-07 07:57

[ TEMATY ]

kanonizacja

bł. Pier Giorgio Frassati

transmisja

bł. Carlo Acutis

na żywo

Red.

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego

Kanonizacja bł. Acutisa i bł. Frassatiego

Na Placu św. Piotra w Watykanie od rana zbierają się tysiące wiernych, którzy przybyli nie tylko z Włoch, by uczcić nowych świętych.

Już o godz. 10:00 rozpocznie się uroczysta Msza św., podczas której papież Leon XIV kanonizuje dwóch młodych mężczyzn - bł. Carlo Acutisa i bł. Pier Giorgio Frassatiego.
CZYTAJ DALEJ

Chiny: w wieku 91 lat zmarł tajny biskup-trapista P. Pei Ronggui

2025-09-09 18:56

[ TEMATY ]

Chiny

91 lat

zmarł

tajny biskup

trapista

Pei Ronggui

Episkopat Flickr

W wieku prawie 92 lat zmarł 6 września podziemny biskup diecezji Luoyang (prowincja Henan we wschodnich Chinach) - Placidus Pei Ronggui, mnich trapista. Pochodził z najbardziej katolickiej prowincji chińskiej Hebei, a kapłanem mógł zostać dopiero w 1981, kilka lat po osławionej rewolucji kulturalnej (1966-76), gdy miał 48 lat. Prawie całe życie doświadczał różnych ograniczeń i prześladowań, głównie z powodu odmowy przystąpienia do kontrolowanego przez partię komunistyczną Patriotycznego Stowarzyszenia Katolików Chińskich (PSKCh) i w sumie spędził w więzieniach cztery lata.

Jego "przygoda" z zakonem trapistów - jednym z najsurowszych w Kościele katolickim - była bardzo znamienna w jego ojczystej prowincji, w której przed dojściem komunistów do władzy w październiku 1949 istniały dwa opactwa tej wspólnoty zakonnej. Pierwsze z nich - pod wezwaniem Matki Bożej Pocieszenia - znajdowało się w miejscowości Yangchiaping na terenie dzisiejszego miasta Zhangjiakou i zniszczyli je w 1947 bojówkarze komunistyczni. Drugie opactwo, któremu patronowała Matka Boża Radości, mieściło się w Chengtingu (dzisiejszy Zhengding), skąd mnisi musieli uciekać po zabiciu 32 z nich. Po wielu przejściach ostatecznie udało im się dostać na początku lat pięćdziesiątych do Hongkongu, gdzie ówczesny biskup Enrico Valtorta pomógł im otworzyć klasztor również poświęcony Matce Bożej Radości w Thai Shui Hang na tzw. Nowych Terytoriach Hongkongu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję