Reklama

Z naszej kuchni

Na świąteczny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na uroczysty, rodzinny obiad możemy przygotować niezbyt pracochłonne, pięknie prezentujące się na stole i bardzo smaczne danie.

Cielęcina na duży obiad - przepis na 8 porcji

1 kg cielęciny bez kości, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1 duży plaster gotowanej szynki (ok. 10 dag), 2 żółtka, przyprawy.

Ryż na sypko: 1 szklanka suchego ryżu, 2 szklanki rosołu ( może być z koncentratu), 1 łyżka masła, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól.
Garnitur do mięsa: 8 plastrów paryskiej bułki na grzanki, 1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, oliwa.
Przygotowanie rozpoczynamy od ryżu: wypłukane ziarenka wrzucamy na roztopione masło, chwilę (2 min) zasmażamy, dodajemy rosół, gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje, dodajemy koncentrat, solimy. Całość mieszamy, szczelnie przykrywamy, naczynie owijamy w gazety i kładziemy pod koc, by ryż "doszedł".
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy najdrobniej posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażymy, często mieszając, aż wyparuje sok. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, dodajemy śmietanę, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Z całego kawałka mięsa wykrawamy osiem zgrabnych, dużych sznycli (1 cm grubości), lekko bijemy tłuczkiem, oprószamy niewielką ilością przypraw i mąką krupczatką (nadmiar strząsamy). Rozkładamy na deseczce i wstawiamy do lodówki, by stężały. Sznycle powinny mieć podobną wielkość i grubość. Pozostałą cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, dodajemy żółtka, tartą bułkę, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy jednolitą masę.
Rozgrzewamy suchą patelnię, gdy gorąca, dajemy masło i gdy zacznie się rumienić, smażymy sznycle, po 2-3 min z obu stron. Gotowe, układamy w naczyniu do zapiekania, na nich - w równej ilości zmieloną i doprawioną cielęcinę, całość posypujemy drobno posiekaną szynką i wiórkami masła i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min.
Przed podaniem cielęciny na stół, na maśle pozostałym ze smażenia sznycli, smażymy po jednej stronie grzanki, odwracamy, nakładamy na każdą porcję pieczarki (równo), zmniejszamy ogień i trzymamy pod przykryciem nie dłużej jak 5 min.
Na wyłożony zieleniną półmisek układamy ugotowany ryż, na nim zapieczone sznycle i grzanki. Całość przybieramy zieleniną i podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną, delikatną w smaku jarzyną.
Szybki deser dla smakosza - przepis na 4 porcje
1 opakowanie serka homogenizowanego, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 8 biszkoptów, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, wiórki czekoladowe, świeże owoce do przybrania.
Kawę zalewamy filiżanką wrzątku, odstawiamy do przechłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, łączymy z serkiem. Na spód kokilek układamy po dwa biszkopty zanurzone w kawie, na nich porcję serowo-jajecznego kremu, całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i przybieramy świeżymi owocami. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Skandal! Zatrzymano księdza, który skrytykował dr Gizelę Jagielską

2025-04-23 15:28

[ TEMATY ]

aborcja

Oleśnica

Adobe Stock

Ksiądz z Krosna na Podkarpaciu jest wśród czterech osób zatrzymanych przez dolnośląską policję w związku z ich krytycznymi wypowiedziami i komentarzami wobec dr Gizeli Jagielskiej, która przeprowadziła aborcję w 36. tygodniu ciąży. O sprawie jako pierwsza napisała „Gazeta Wyborcza”. Jej doniesienia potwierdziła Kaja Godek, która szeroko odniosła się do sprawy w swoich mediach społecznościowych.

Myśleliście, że w sprawie zabójstwa w Oleśnicy nikt nie pójdzie do aresztu?
CZYTAJ DALEJ

W Radomiu odbyły się uroczystości pogrzebowe bpa Piotra Turzyńskiego

2025-04-22 15:44

[ TEMATY ]

pogrzeb

Radom

bp Turzyński

EpiskopatNews/flickr.com

Tłumy wiernych, ponad 30 biskupów i arcybiskupów, 300 księży, wzięło udział w uroczystościach pogrzebowych biskupa Piotra Turzyńskiego - biskupa pomocniczego diecezji radomskiej, delegata KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej i ds. Duszpasterstwa Nauczycieli. Mszy świętej w katedrze Opieki NMP w Radomiu przewodniczył 22 kwietnia abp Wacław Depo, metropolita częstochowski. W koncelebrze uczestniczyli: Prymas Polski abp Wojciech Polak i abp Adrian Galbas, bp Marek Marczak i bp Marek Solarczyk.

Bp Piotr Turzyński zmarł w poniedziałek, 14 kwietnia, w 61. roku życia po długiej chorobie nowotworowej. W lutym obchodził 10. rocznicę święceń biskupich. W kapłaństwie przeżył 37 lat. Został pochowany w Grobowcu Biskupów Radomskich na cmentarzu przy ul. Limanowskiego w Radomiu.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: Tato, jesteś w domu! | Pogrzeb śp. Franciszka Rysia

2025-04-23 13:45

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Tata umarł w szpitalu, pewnie nie tak to sobie wyobrażał, pewnie chciał umrzeć w domu. Tato, jesteś w domu, domu, który też stawiałeś. W tym kościele jest kawałek twojej pracy, ofiary i trudu - mówił kard. Grzegorz Ryś na pogrzebie swojego Taty.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję