Przepis na 3 średnie lub 4 małe szaszłyki
10 dag kiełbasy (zwyczajna, wiejska, grillowa, parówkowa), 1 duża, podłużna cebula, 10 dag żółtego pikantnego sera, 10 dag chudego, gotowanego boczku, 20 dag pieczarek, oliwa do smażenia.
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy w plasterki. W podobnej
wielkości krążki kroimy cebulę, ser i boczek. Pieczarki, po umyciu
i wysuszeniu, kroimy z częścią trzonów w niezbyt grube plasterki.
Na ostre patyczki nadziewamy składniki szaszłyków w taki
sposób, by każdy składnik był przedzielony pieczarką. Obsmażamy na
patelni na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc delikatnie ze wszystkich
stron. Gdy trzeba, posypujemy niewielką ilością przypraw.
Podajemy bardzo gorące, najlepiej prosto z patelni, z
dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i zieloną sałatą polaną obficie
spienionym sosem jogurtowym lub z pieczywem i szklanką pomidorowego
soku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu