Przepis na 1 porcję
2 duże ziemniaki, 2 kapelusze suszonych grzybów (najsmaczniejsze
prawdziwki), 1 cebula, 1 łyżeczka tłuszczu do zasmażki, 1 płaska
łyżeczka mąki, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
1/2 szklanki mleka do moczenia grzybów.
Obrane ziemniaki kroimy "w pomarańczkę" lub "w zapałki",
zalewamy wrzącą, lekko osoloną wodą i gotujemy ok. 7 min. Cedzimy,
odstawiamy do wychłodzenia. Grzyby moczymy w wodzie z mlekiem pół
na pół, po godzinie gotujemy do miękkości, wychładzamy.
Sos: Z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę, powinna być biała,
ale bez smaku surowizny. Gotową rozprowadzamy wywarem z grzybów,
zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 3 min. Dodajemy
śmietanę i przyprawiamy do smaku - sos powinien być lekko gęsty i
mieć zdecydowany, grzybowy smak i aromat. Ugotowane grzyby kroimy "
w makaronik".
W naczyniu do zapiekania rozkładamy wychłodzone ziemniaki,
posypujemy pokrojoną w cienkie piórka cebulą i grzybami - każdą warstwę
lekko oprószamy przyprawami, całość zalewamy sosem i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika na pół godziny. Podajemy z zieloną sałatą lub
inną, delikatną w smaku surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu