Szaszłyki z wątróbki - przepis na 4 porcje
0,5 kg wątróbki cielęcej, 8 plasterków cienko pokrojonej szynki wędzonej, 8 listków świeżej szałwii lub melisy, 2 duże, kwaskowe jabłka, sól, pieprz, majeranek, tymianek lub przyprawa prowansalska. Tłuszcz do smażenia - masło i oliwa - pół na pół.
Wątróbkę kroimy na osiem części, formując długie, cienkie
paski. Każdy kawałek wątróbki owijamy plasterkiem szynki. Porcje
nadziewamy na rożen, przekładając listkami melisy lub szałwii. Szaszłyki
smażymy na rożnie (lub w brytfannie - na niewielkiej ilości tłuszczu). Gotowe, gdy zrumienione ze wszystkich stron.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki jabłek, posypujemy
dość obficie przyprawami ziołowymi. Na wygrzanych talerzykach układamy
na przemian porcje wątróbki i podsmażonych jabłek. Najsmaczniejsze
- z białym pieczywem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Wędlina w pomidorowym sosie - przepis na 6 porcji
60 dag wędliny, najlepiej chudej (parówkowa, mortadela), 3
łyżki oleju, 2 marchewki, 2 duże cebule, 1 duża pietruszka, 2 szklanki
soku pomidorowego, 2 dorodne pomidory, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane
papryki, przyprawy: sól, cukier, pieprz, musztarda, ulubiona przyprawa
ziołowa, zielenina.
Na rozgrzany tłuszcz dajemy utarte na jarzynowej tarce
warzywa i usiekaną cebulę, lekko przesmażamy. Dodajemy pokrojoną
wędlinę. Wszystkie składniki przesmażamy razem, często mieszając.
Dodajemy pokrojone pomidory (pozbawione skórki i pestek), sok pomidorowy,
keczup, pokrojoną paprykę, przyprawy. Składniki mieszamy i dusimy
na niewielkim ogniu pod przykryciem - potrawa powinna tylko lekko "
mrugać". Po 10 min jarzyny powinny być miękkie, a sos gęsty, o pięknym,
ciemnoczerwonym kolorze i wspaniałym aromacie. Gdy trzeba, sos doprawiamy
do smaku. Podajemy do ryżu ugotowanego na sypko, do makaronu typu
wstążki lub do kładzionych kluseczek z półfrancuskiego ciasta i zielonej
sałaty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu