Pszczelarstwo - rzemiosło znane od ponad 5 tysięcy lat, zajmujące się hodowlą pszczół i przetwarzaniem efektów pracy pszczelego roju. Zawód będący od wieków wzorem uczciwości i pracowitości. Któż inny jak pszczelarze, których św. Ambroży nazywał arystokracją w swojej profesji, potrafi tak czytać w otwartej księdze natury.
Większości osób pszczoły kojarzą się wyłącznie z wytwarzaniem miodu, produktu zwanego niegdyś ambrozją i uznawanego jako pokarm bogów. Warto wiedzieć, że stanowi on zaledwie 1% produkcji pszczelego roju, a pośród jego licznych zalet trzeba wymienić wartości odżywcze i lecznicze, jest pokarmem wysokokalorycznym, lekkostrawnym, nie powodującym tuczenia składnikiem diety. Niektórzy przyrównują miody wielokwiatowe do lekarza pierwszego kontaktu, zaś odmianowe do lekarzy specjalistów m. in. gryczany - kardiolog, lipowy - internista. Miody są wręcz doskonałym składnikiem do preparatów pielęgnujących ciało ludzkie, w tym kosmetyków.
Zasadniczym efektem pracy pszczelego roju jest pozyskiwany pyłek kwiatowy, zawierający m.in. ponad 300 makro i mikroelementów niezbędnych do zaspakajania potrzeb organizmu ludzkiego spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, a także pierzga, stanowiąca lek na wiele chorób nieuleczalnych tradycyjnymi metodami, kit pszczeli, wosk, czy mleczko pszczele. Niestety niedocenianym przez przeciętnych zjadaczy chleba, ale także polityków decydujących o losach naszej gospodarki jest tworzony przez pszczele roje mikroklimat i wpływ na środowisko naturalne poprzez zapylanie roślin, a co za tym idzie utrzymanie ekologicznie czystej produkcji rolnej.
Wg niemieckich naukowców efekty pracy pszczół zajmują po metalurgii i hodowli bydła trzecie miejsce w tworzeniu tamtejszej gospodarki narodowej. Na wigilijnym stole pszczelarza, oprócz opłatka nie może zabraknąć woskowej świecy i miodu symbolizującego zdrowie, słodycz i dobroć.
Miód stosowany regularnie może być odtrutką dla naszego organizmu zanieczyszczanego przez środowisko.
Mało jest produktów o tak bogatej zawartości składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak miód. Jego dobroczynne właściwości są znane od dawna i wykorzystywane zarówno do poprawienia kondycji fizycznej, jak i do leczenia wielu chorób oraz dolegliwości.
Kardynał Marcello Semeraro, prefekt Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych, będzie przewodniczył jutro, 12 lipca, Mszy Świętej, podczas której młody szwajcarski zakonnik, wychowawca ubogich w Hiszpanii, zamordowany w czasie rewolt ludowych w 1909 roku, zostanie wyniesiony na ołtarze. Głosił braterstwo w świecie pełnym konfliktów.
„Aby udać się do Pueblo Nuevo, trzeba być gotowym oddać życie”. Tak mawiał Lycarion May (z domu François Benjamin), brat marysta, który 12 lipca, zostanie beatyfikowany w Barcelonie, w Hiszpanii. Uroczystość odbędzie się w południe w kościele św. Franciszka Salezego i będzie jej przewodniczył w imieniu Papieża kardynał Marcello Semeraro.
Fra Angelico: Ukrzyżowanie (San Marco, Florencja).
Sześćsetletni fresk, przedstawiający Ukrzyżowanie Chrystusa, autorstwa bł. Fra Angelico (1395-1455) - jednego z najwybitniejszych malarzy wczesnego Odrodzenia, pieczołowicie odrestaurowano w przyklasztornym kościele św. Dominika we Fiesole koło Florencji. Dzieło, ukryte pod wieloma warstwami farb, odzyskało swój pierwotny blask dzięki wsparciu amerykańskiej organizacji non‑profit Friends of Florence (Przyjaciele Florencji).
Dominikanin Guido di Pietro, w zakonie - Jan z Fiesole, znany jako Fra Angelico, zwany „Malarzem Anielskim” ze względu na swój subtelny, wręcz eteryczny sposób używania barw i światła, łączył średniowieczną duchowość z technicznymi osiągnięciami Renesansu. Jego obrazy były nie tylko wyrazem kunsztu artystycznego, lecz także aktem głębokiego oddania i modlitwy. 3 października 1982 św. Jan Paweł II wyniósł go na ołtarze, ale nie była to klasyczna beatyfikacja, lecz potwierdzenie kultu przez wprowadzenie jego imienia do mszału.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.