Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kresowe smaki na lato

Potrawy wschodniej Polski charakteryzują się połączeniem wpływów wielu kultur, co sprawia, że są wyjątkowe. Warto po nie sięgnąć także w upalne dni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podlaskie leniwe

SKŁADNIKI :
* 50 dag gotowanych ziemniaków
* 25 dag mąki
* 10 dag białego sera
* 1 jajko
* sól.

Wykonanie:
1. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z białym serem.
2. Do masy dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrób na elastyczne, dające się formować ciasto.
3. Uformuj wałek, posypując mąką, spłaszcz go i nożem odcinaj podłużne paseczki.
4. Ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową.
5. Podawaj okraszone skwarkami boczku przesmażonego z cebulką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Chłodnik wileński

SKŁADNIKI :
* duży pęczek botwiny z młodymi buraczkami
* 2 ogórki
* 5 łyżek posiekanego koperku
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 2 ząbki czosnku
* 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* sól.

Reklama

Wykonanie:
1. Oczyszczoną botwinkę posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
2. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu ok. 10 min. Zostaw do wystudzenia.
3. Czosnek zmiażdż lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz, pokrój w drobną kostkę i razem z czosnkiem dodaj do botwinki.
4. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną, dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku.
5. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
6. Jajka obierz, przekrój na połówki i wkładaj do każdej porcji.
7. Do chłodnika można dodać pokrojone w kostkę mięso pieczone drobiowe (dawniej dodawano obrane szyjki rakowe).

Babka ziemniaczana

SKŁADNIKI :
* 80 dag ziemniaków
* 20 dag wędzonego surowego boczku
* 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 jajka
* 1 cebula
* 5 gałązek świeżego majeranku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 płaska łyżka masła do smarowania formy
* 1 łyżka bułki tartej.

Wykonanie:
1. Formę do pieczenia babki (30 x 25 cm) wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką.
2. Boczek potnij w poprzek na centymetrowe paski i przesmaż na klarowanym maśle, aż stanie się chrupki (ale nie przypalony).
3. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podobnie zetrzyj cebulę.
4. Po 10 min ziemniaki odciśnij, wylej płyn, dodaj przetartą cebulę, jajka, boczek wraz z wytopionym tłuszczem, mąkę i drobno posiekany majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pierzem.
5. Masę ziemniaczaną wylej do przygotowanej formy, przykryj folią aluminiową i umieść w piekarniku nagrzanym do 180oC.
6. Piecz przez godzinę, później zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min, aż wierzch się zrumieni.
7. Babkę podawaj z kwaśną śmietaną.

Pielmieni

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 łyżeczka masła
* sól
NadzIenie:
* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* 1 czerstwa bułka kajzerka
* 1/2 szklanki mleka
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju lub smalcu
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw do napęcznienia, a następnie dokładnie odciśnij.
2. Mięso i bułkę przepuść przez maszynkę.
3. Na nagrzaną patelnię daj olej lub smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz czosnek i podsmażaj do lekkiego zeszklenia się cebuli.
4. Przełóż do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób z niej wianuszek, do środka wlej gorącą wodę, dodaj masło i sól i szybko zarabiaj ciasto.
6. Rozwałkuj ciasto, szklanką wykrawaj okrągłe placuszki. Na każdy kładź łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejaj (można użyć formy do sklejania pierożków).
7. Tak przygotowane pielmieni gotuj jak tradycyjne pierogi, ok. 2 min od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody.
8. Pielmieni można podawać w rosole, jak kołduny, ale także jako samodzielne danie okraszone masłem lub śmietaną. Można je także odsmażać.

2025-06-30 18:52

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sposoby na piękne stopy

Latem, kiedy nosimy odkryte obuwie, problemy np. pękających pięt czy grzybica paznokci stają się szczególnie drażliwe. Co robić, aby temu zaradzić?

Suche, popękane pięty to jedna z najczęstszych przypadłości dotykających skórę stóp. Nie jest to jednak problem natury tylko estetycznej, ponieważ może być skutkiem nie tylko zaniedbania, ale również choroby toczącej się w organizmie czy niedoboru niektórych składników diety. Warto poznać przyczynę, aby skutecznie leczyć.
CZYTAJ DALEJ

Bluźniercza „Msza narkotykowa” zatwierdzona przez... Uniwersytet Nebraski. Uczelnia przeprasza

2025-08-10 07:45

[ TEMATY ]

happening

bluźnierstwo

Msza narkotykowa

Uniwersytet Nebraski

uczelnia przeprasza

Drag Mass

Adobe Stock

Na uniwersytecie w Nebrasce została zorganizowana bluźniercza "Msza narkotykowa"

Na uniwersytecie w Nebrasce została zorganizowana bluźniercza Msza narkotykowa

Stanowy Uniwersytet Nebraski w Lincoln oficjalnie przeprosił za zatwierdzenie bluźnierczego happeningu „Drag Mass” (Msza narkotykowa) w kwietniu, który wyśmiewał liturgię katolicką. Uczelnia wszczęła też śledztwo w tej sprawie po sprzeciwie katolików. W czerwcu potępił ją biskup Lincolnu - James Douglas Conley, nazywając ją „rażącym, publicznym przejawem dyskryminacji na tle religijnym”.

Wydarzenie to zorganizował doktorant muzykologii Joseph Willette, który twierdził, że chciał w ten sposób „zbudować pomost między kulturą homoseksualną (queerness) a duchowością”. Występ naśladował różne części Mszy, w tym Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Agnus Dei.
CZYTAJ DALEJ

Turbacz: kard. Ryś przewodniczył Mszy św. Ludzi Gór, które zapoczątkował ks. Tischner

Na Polanie Rusnakowej pod Turbaczem w Gorcach setki wiernych zgromadziło się w niedzielę 10 sierpnia na uroczystej Mszy św. Ludzi Gór, której przewodniczył metropolita łódzki kard. Grzegorz Ryś. Wydarzenie modlitewne nawiązywało do Eucharystii, które zapoczątkował w latach 80. XX wieku ks. prof. Józef Tischner.

Kard. Grzegorz Ryś przewodniczył Mszy św. przy drewnianym ołtarzu polowym nieopodal Kaplicy Papieskiej na Polanie Rusnakowej pod Turbaczem. - To miejsce wyjątkowe, gdzie mówi się o ślebodzie. Wolność jest nam wszystkim obiecana. Ona wzbudza radość i nadzieję. Wolność jest podstawową łaską w chrześcijaństwie daną nam przez Boga. O tym zresztą mówił ks. prof. Józef Tischner, którego tu wspominamy w sposób szczególny - mówił kard. Grzegorz Ryś.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję