Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Truskawkowa pokusa

Sezon truskawkowy w pełni. Ucieszmy się tym wyjątkowo aromatycznym owocem i zróbmy pyszne ciasta i desery.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Truskawkowiec na biszkoptach

SKŁADNIKI :
* 50 dag truskawek
* 3 łyżki cukru
* 50 dag twarożku sernikowego
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 łyżka żelatyny
* 30 biszkoptów podłużnych

Wykonanie:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Garść owoców pokrój w ćwiartki i odłóż do dekoracji.
2. Resztę truskawek zmiksuj z cukrem na mus. Dodaj twarożek i zmiksuj.
3. W 200 ml wrzątku rozpuścić galaretkę truskawkową i żelatynę. Gdy galaretka będzie już letnia, wlej ją do masy truskawkowo-serowej i zmiksuj.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, biszkopty ułóż pionowo wokół brzegów i na dnie tortownicy.
5. Powoli wylej trochę masy, tak aby lekko przykryć biszkopty. Wstaw do lodówki, aby zastygła (zabieg ten ma na celu zapobiec wypłynięciu biszkoptów na wierzch).
6. Następnie wylej resztę masy i posyp ją odłożonymi truskawkami. Wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarteletki

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1 jajko
* 1/2 kostki masła
* 1 budyń waniliowy
* 400 ml mleka
* 50 dag truskawek
* 100 ml śmietany kremówki
* 1 galaretka truskawkowa
* mięta do dekoracji

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z połową cukru, cukrem wanilinowym, jajkiem i pokrojonym w kosteczkę masłem. Wyrób ręcznie gładkie ciasto, zawiń je w folię i na mniej więcej 30 min włóż do lodówki.
2. Nasmaruj tłuszczem 8 foremek do tartaletek.
3. Ciasto rozwałkuj i wytnij 8 krążków o średnicy 12 cm, wylep foremki.
4. Piecz 15-20 min w temp. 200oC. Jeszcze gorące wyjmij z foremek i zostaw do przestudzenia.
5. Budyń i 5 dag cukru rozrób w 1/2 kubka mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zostaw do wystygnięcia.
6. Truskawki pokrój na połówki. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z budyniem.
7. Galaretkę i resztę cukru rozpuść w szklance wrzącej wody. Ostudź.
8. Tartaletki napełnij kremem, obłóż truskawkami, polej tężejącą galaretką.

Rolada bezowo-truskawkowa

SKŁADNIKI :
* 6 białek
* szczypta soli
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka octu
Masa:
* 20 ml śmietany kremówki
* 1 łyżka cukru pudru
* 25 dag serka mascarpone
* 30-40 dag truskawek

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do 180oC. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Białka ubij ze szczyptą soli i ciągle ubijając, powoli dosypuj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu – nie przestając ubijać.
3. Masę przełóż na przygotowaną blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do 30 min. Beza powinna się zrumienić.
4. Na blacie rozłóż czysty arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej wielkości blachy. Wyłóż na niego gorącą bezę do góry dnem wraz z papierem (tak, aby rumiana część znalazła się na nowym papierze, a na górze została beza z przyczepionym papierem, na którym się piekła). Delikatnie zerwij górny papier i odstaw bezę do ostudzenia.
5. W tym czasie ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Ubijając, dodawaj po łyżeczce mascarpone. Zmiksuj 1/3 truskawek i wymieszaj z kremem.
6. Krem rozsmaruj na bezie, posyp pozostałymi owocami.
7. Z pomocą papieru, na którym leży beza, zwiń ją ciasno w roladę.
8. Zawiniętą w papier włóż do lodówki i schłódź. Przed podaniem odwiń z papieru i udekoruj.

Pianka z truskawkami

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 1/2 szklanki mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 cukry wanilinowe
Masa:
* 5 łyżeczek żelatyny
* 2 galaretki truskawkowe
* 40 dag truskawek
* 50 dag twarogu na sernik
* skórka i sok z cytryny
* 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
1. Mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru i 1 cukrem wanilinowym.
3. Do piany dodaj żółtka, mąki z proszkiem, wymieszaj.
4. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 15 min w 200oC. Wystudź.
5. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku. W osobnym naczyniu rozpuść galaretki wg przepisu na opakowaniu. Zostaw do stężenia.
6. Truskawki umyj, usuń szypułki.
7. Twaróg utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Dosyp resztę cukru i cukier wanilinowy.
8. Śmietanę ubij, wymieszaj z masą serową i tężejącą żelatyną.
9. Na biszkopt wyłóż truskawki. Wylej masę serową. Schłódź w lodówce.
10. Na wierzch wylej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

2025-05-27 14:43

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Racuchy na zsiadłym mleku

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, zrobienie placków nie zajmuje zatem dużo czasu. Zsiadłe mleko nadaje im pulchność i dobry smak (mleko można też zastąpić kefirem). Placki proponujemy podawać z cukrem pudrem lub według upodobań – z dżemem, miodem czy ze świeżymi owocami.

• 20 dag mąki
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej Niezbędnika Katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Dostępna jest również wersja PDF naszego Niezbędnika!

CZYTAJ DALEJ

Abp Kupny: „Kościół buduje się przez codzienną wytrwałość”

2025-11-16 16:54

Archiwum Archidiecezji Wrocławskiej

Parafia NMP Królowej w Oławie obchodzi dzisiaj 20-lecia swojego powstania. Eucharystii przewodniczył metropolita wrocławski, abp Józef Kupny, który w homilii przypomniał, że najważniejszą świątynią nie są mury, lecz człowiek.

Metropolita wrocławski rozpoczął swoją homilię od słów Jezusa zapowiadających zburzenie świątyni jerozolimskiej. - Powinny poruszyć uczniów słowa Jezusa: “Przyjdzie czas, kiedy z tego, na co patrzycie, nie zostanie kamień na kamieniu”. Ale Jezus wypowiedział je nie dlatego, że nie ceni piękna murów i wystroju świątyni, lecz dlatego, że prawdziwą świątynią zawsze był i jest człowiek. Człowiek i jego serce otwarte na Boga i przyszłość, wskazał kaznodzieja, dodając: - Uczniowie wtedy jeszcze tego nie rozumieli. Dopiero Chrystus pokazał nam, że to my jesteśmy świątynią Boga, że Bóg mieszka w nas. Dziś, patrząc na piękny kościół parafialny, chcemy powiedzieć: “Panie, dziękujemy Ci, że w tym miejscu zechciałeś zamieszkać pośród nas”.              W dalszej części abp Kupny wrócił do początków parafii, wyrażając głęboką wdzięczność wszystkim, którzy ją tworzyli: - Każda parafia ma swoją historię i swoje korzenie. Dwadzieścia lat temu, kiedy powstała wasza parafia, Bóg zaprosił ludzi tej ziemi do nowego dzieła. Nie było wtedy wszystkiego, co mamy dziś, ale były nadzieje, plany i wiele pracy. Ta parafia istnieje dzięki wierze, miłości i wytrwałości ludzi - mówił metropolita wrocławski, dziękując za zaangażowanie w dzieło stworzenia parafii. - Z serca dziękuję wszystkim, którzy byli na początku tej drogi. Myślę o tych, którzy przez dwadzieścia lat są związani z tą parafią. Dziękuję księdzu proboszczowi Robertowi, dziękuję wszystkim, którzy ofiarowali czas, talenty, środki i modlitwy. Niech Bóg wynagrodzi ich trud — zarówno tych, którzy są dziś z nami, jak i tych, którzy odeszli do domu Ojca.      Odnosząc się do Ewangelii, abp Józef Kupny zauważył: - Dzisiejsza Ewangelia mówi o niepokoju, zniszczeniu i trudnościach. Nie wiem, jak słuchali jej uczniowie, ani jak my ją odbieramy, ale ona jest zaskakująco aktualna. Każda wspólnota przeżywa chwile słabości, rozproszenia, zmęczenia. A jednak Jezus mówi: “Nie trwóżcie się”. To znaczy: nie bójcie się, bo Ja jestem z wami. Wracając jeszcze w słowie do dwudziestolecia parafii, hierarcha podkreślił: - Chrystus przez tych 20 lat był tutaj obecny: w sakramentach, w Eucharystii, w rodzinach, które trwały mimo trudności, w dzieciach, młodzieży, w chorych i starszych. Był obecny w każdym, kto się modlił, służył, pomagał. I choć były chwile trudne, to właśnie wtedy najbardziej widać było siłę wiary - powiedział abp Kupny, dodając: - Jezus mówi dziś do nas: “Przez swoją wytrwałość ocalicie wasze życie”. Te słowa są jak program waszego jubileuszu. Kościół buduje się nie przez spektakularne działania, lecz przez codzienną wytrwałość: przez matki i ojców, którzy uczą dzieci modlitwy; przez kapłanów, którzy dzień po dniu głoszą Słowo Boże; przez seniorów modlących się za młodych; przez ludzi, którzy sprzątają kościół, śpiewają, troszczą się o parafię. To codzienny trud, ale i codzienny cud. Nie zabrakło także odniesienia do patronki parafii: - Najświętsza Maryja Panna Królowa od początku czuwa nad tą parafią. Jej królowanie to nie panowanie, jak myślimy po ludzku. To służba: pokorna, wierna, pełna miłości. Maryja trwała pod krzyżem i uczy nas, abyśmy w chwilach prób nie odchodzili, ale trwali przy Chrystusie z nadzieją - mówił kaznodzieja, dodając: - Dzisiaj wielu gniewa się na Kościół, zniechęca się, odchodzi. Ale to właśnie wtedy trzeba trwać. Trwać przy Chrystusie, nie opuszczać Go w chwilach próby, tak jak Maryja nie odeszła spod krzyża.      Na zakończenie homilii abp Józef Kupny zawierzył parafię Duchowi Świętemu i Matce Bożej: - Dwadzieścia lat temu Bóg rozpoczął w tym miejscu piękne dzieło Boskie. Dziś dziękujemy Mu za wszystko, co już uczynił, i z ufnością prosimy, by prowadził nas dalej przez następne lata i dziesięciolecia. Niech Duch Święty daje nam wytrwałość w wierze, nadziei i miłości, a Maryja, wasza Królowa, niech prowadzi was drogą ku Bogu.”
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję