Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Keks na różne okazje

Nazywano go ciastem królewskim, bo najważniejszą jego częścią składową były bakalie. A że w dawnych czasach bakalie były bardzo drogie, do ciasta dodawano je tylko w najbogatszych domach. Polecamy keksy na słodko i na słono.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Królewski

SKŁADNIKI :
* 30 dag mąki pszennej
* 15 dag cukru pudru
* 5 jajek
* 20 g miękkiego masła
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka mleka
* 30 dag mieszanych miękkich bakalii: suszonych śliwek, fig i moreli, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
1. Bakalie pokrój, wymieszaj z dwoma łyżkami mąki. Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem.
2. Masło rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas energicznie ucieraj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy się skończą, nadal ucieraj i wsypuj małymi porcjami mąkę.
3. Białka ubij na sztywno, wyłóż na ciasto, delikatnie wymieszaj.
4. Na koniec dodaj sodę z mlekiem i bakalie wymieszane z mąką. Delikatnie i jak najszybciej wymieszaj tak, aby bakalie równo „rozeszły się” po cieście.
5. Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę – do 3/4 jej wysokości.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 60 min. Pozostaw na 10 min w foremce, następnie wyjmij na kratkę i dostudź.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białkowy z makiem

SKŁADNIKI :
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka suchego maku
* 1/2 szklanki wystudzonego roztopionego masła
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 krople aromatu migdałowego lub rumowego
* pół szklanki siekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałowych)

Reklama

Wykonanie:
* 1. Bakalie obsyp 1 łyżką mąki.
* 2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru.
* 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na masę białkową i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
* 4. Ciasto polej masłem, wymieszaj. Obsyp makiem, dodaj bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
* 5. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 200oC. Pozostaw na 10 min w piekarniku, wyjmij na ściereczkę i ostudź.

Warzywny

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag masła
* 6 jajek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 mała cukinia
* 1 marchewka średniej wielkości
* 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
* 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* przyprawy: 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj i osusz. Marchewkę obierz, papryki oczyść z nasion, z cukinii odetnij końce. Warzywa pokrój w niewielką kostkę.
2. W garnku zagotuj ok. 1,5 l wody, posól ją, wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj 3-4 min. Odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
3. Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.
4. Do masy dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, wszystkie zioła oraz pieprz i sól.
5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Na koniec dodaj obgotowane warzywa, pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko delikatnie wymieszaj.
6. Dwie keksowe foremki o wymiarach 22x10 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC i piecz ok. 50 min.

Wytrawny

SKŁADNIKI:
* 50 dag mąki
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 jajek
* 300 ml mleka
* 150 ml oleju
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 cebula
* 15 dag startego żółtego sera
* 10 dag ziaren słonecznika
* 10 dag orzechów
* 10 dag migdałów
* suszone tymianek i rozmaryn
* natka pietruszki.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia. Orzechy i migdały grubo posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
3. Jajka ubij, wymieszaj z mlekiem i resztą oleju. Połącz z mąką, serem, podsmażoną cebulą, bakaliami i słonecznikiem.
4. Dopraw do smaku ziołami.
5. Nałóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 55 min.

2025-03-11 16:06

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łączy sztukę i wiarę

Niedziela Ogólnopolska 16/2024, str. 68-69

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

Archiwum Pauliny Gawlik

Paulina Gawlik

Paulina Gawlik

Paulina Gawlik otrzymała od Boga dar pokazywania Jego słowa przez obraz, a wszystko przez modlitwę.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wierzy, że każdy z nas otrzymał od Boga talent, dzięki któremu może odnaleźć cel w życiu.
CZYTAJ DALEJ

„Trzeba” to słowo drogie Jezusowi

2025-10-16 14:51

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Agata Kowalska

„Trzeba” (gr. deĩ) to słowo drogie Jezusowi. Posługiwał się nim często, mówiąc o swojej misji: Trzeba mi być w tym, co należy do mojego Ojca (Łk 2, 49); trzeba, abym ewangelizował [głosił Dobrą Nowinę], bo na to zostałem posłany (Łk 4, 43); Trzeba, aby Syn Człowieczy wiele cierpiał (Łk 9, 22).

Jezus opowiedział swoim uczniom przypowieść o tym, że zawsze powinni się modlić i nie ustawać: «W pewnym mieście żył sędzia, który Boga się nie bał i nie liczył się z ludźmi. W tym samym mieście żyła wdowa, która przychodziła do niego z prośbą: „Obroń mnie przed moim przeciwnikiem!” Przez pewien czas nie chciał; lecz potem rzekł do siebie: „Chociaż Boga się nie boję ani z ludźmi się nie liczę, to jednak, ponieważ naprzykrza mi się ta wdowa, wezmę ją w obronę, żeby nie nachodziła mnie bez końca i nie zadręczała mnie”». I Pan dodał: «Słuchajcie, co mówi ten niesprawiedliwy sędzia. A Bóg, czyż nie weźmie w obronę swoich wybranych, którzy dniem i nocą wołają do Niego, i czy będzie zwlekał w ich sprawie? Powiadam wam, że prędko weźmie ich w obronę. Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?»
CZYTAJ DALEJ

Co ks. Popiełuszko mówi w objawieniach o swojej śmierci?

2025-10-18 19:01

[ TEMATY ]

wywiad

bł. ks. Jerzy Popiełuszko

dr Milena Kindziuk

© Ireneusz Korpyś

Dr Milena Kindziuk

Dr Milena Kindziuk

Francesca Sgobbi twierdzi, że od 16 lat objawia się jej ks. Jerzy. Że słyszy jego głos a czasem także go widzi. Zapisuje jego słowa. To kobieta o niezwykłej prostocie i głębokiej wierze, która czyni ją wiarygodnym świadkiem tych wydarzeń, jak twierdzą włoscy duchowni, którzy ją znają – mówi dr Milena Kindziuk, biografka bł. ks. Popiełuszki, wykładowca na UKSW w Warszawie.

Ireneusz Korpyś: Jest Pani współautorką – razem z ks. prof. Józefem Naumowiczem – książki „Niezwykłe objawienia ks. Jerzego Popiełuszki we Włoszech” – widziałem, że cieszyła się ogromnym zainteresowaniem na Targach Wydawców Katolickich. Ludzie chcą o tym czytać. Dlaczego?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję