Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cykoria. Jakie ma działanie?

Jest znana i ceniona w krajach zachodniej Europy. W Polsce – wciąż mało popularna.

2025-03-04 13:58

Niedziela Ogólnopolska 10/2025, str. 62-64

[ TEMATY ]

cykoria

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cykoria to warzywo należące do rodziny astrowatych z rodzaju Cichorium. Pochodzi z rejonów Azji Zachodniej oraz Ameryki Północnej, ale jest uprawiana na całym świecie. Najczęściej można spotkać dwa jej gatunki: cykoria endywia oraz cykoria podróżnik. W Polsce najpopularniejsza jest odmiana podróżnik. Jedna cykoria osiąga wagę ok. 80 g. Taka jej ilość dostarcza 14 kcal. W 95% cykoria składa się z wody, przez co jest warzywem polecanym osobom, które dbają o prawidłową masę ciała. Stanowi źródło głównie kwasu foliowego. Zawiera potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminy C oraz A.

Cykoria ma wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, uspokajająco, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom lipidów, chroni przewód pokarmowy. Zarówno jej liście, jak i korzenie oraz nasiona zawierają substancje aktywne, dzięki czemu ekstrakty z cykorii wykazują zdolności zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto cykoria jest źródłem kwasów kawowego oraz cykoriowego, mających zdolność zwalczania wirusów – w badaniach udowodniono, że kwasy te pozytywnie wpływają na niszczenie wirusów typu HSV-1 oraz HBV, odpowiedzialnych za wywoływanie opryszczki oraz zapalenia wątroby typu B.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Korzenie oraz liście cykorii są bogatym źródłem inuliny – naturalnego probiotyku, który wspiera rozwój mikroflory jelitowej. Spożywanie cykorii przynosi korzyści zdrowotne takie jak: regulacja stężenia lipidów we krwi, łagodzenie zaparć, lepsze wchłanianie składników mineralnych. Warzywo to reguluje apetyt przez wpływ na hormony przewodu pokarmowego, hamuje rozwój nowotworów. Pomaga sterować gospodarką węglowodanową. Zawarte w nim kwasy: kawowy i chlorogenowy odpowiadają za prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy we krwi, gdyż nasilają jej pobór do mięśni oraz spowalniają produkcję w wątrobie.

Jednym z najbardziej popularnych zastosowań cykorii w kuchni jest „kawa” z cykorii. To napój o gorzkim i lekko słodkim smaku oraz pikantno-pieprzowym i słodko-karmelowym aromacie. Cykoria dodawana jest też do sałatek lub różnych farszów.

Przeciwwskazaniem do spożywania cykorii są stwierdzona alergia – u osoby uczulonej może ona wywołać nawet reakcję anafilaktyczną – oraz choroby jelit.

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z cykorii, fenkułu i sałaty rzymskiej z polędwiczką wieprzową

SKŁADNIKI: 14 dag fenkułu (koper włoski) 10 dag cykorii sałatowej 3 garście sałaty rzymskiej łyżeczka kopru świeżego 2 garście mięty plaster sera pleśniowego niebieskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty pieprzu czarnego 2 szczypty soli 15 dag polędwicy wieprzowej łyżeczka masła klarowanego 3 łyżki szalotki
CZYTAJ DALEJ

Ekspert: to nie fentanyl jest w Polsce największym zagrożeniem tylko... leki opioidowe

2025-03-23 08:53

[ TEMATY ]

narkotyki

uzależnienia

fentanyl

opioidy

Adobe Stock

W zeszłym roku ok. 470 tys. ludzi w Polsce przyjmowało opioidowe leki przeciwbólowe

W zeszłym roku ok. 470 tys. ludzi w Polsce przyjmowało opioidowe leki przeciwbólowe

W 2022 roku w UE zanotowano 163 zgony związane z przedawkowaniem fentanylu; w USA było ich ok. 100 tysięcy. Polsce nie grozi epidemia fentanylowa, ale rośnie problem nadużywania innych opioidowych leków przeciwbólowych – uważa psychiatra prof. Marcin Wojnar z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Chodzi przede wszystkim o leki zawierające jako substancje czynne chlorowodorek tramadolu oraz chlorowodorek oksykodonu. Są to doustne leki przeciwbólowe będące opioidami, na używanie których organizm szybko wytwarza tolerancję, co prowadzi do uzależnienia. Jak tłumaczy ekspert, niebezpieczeństwo polega na tym, że pacjent może coraz częściej sięgać po taki lek, zwiększać jego dawkę i w konsekwencji uzależnić się.
CZYTAJ DALEJ

Nowi kanonicy Kapituły Kolegiackiej św. Floriana i św. Jana Pawła II

2025-03-23 20:26

Biuro Prasowe AK

    W sobotę 22 marca abp Marek Jędraszewski włączył ks. Stanisława Czernika, ks. Łukasza Michalczewskiego i ks. Rafała Wilkołka do grona kanoników gremialnych, a ks. Jana Dziubka ustanowił kanonikiem honorowym Kapituły Kolegiackiej przy bazylice św. Floriana w Krakowie.

Na początku liturgii, witając abp. Marka Jędraszewskiego w bazylice św. Floriana, proboszcz, ks. Łukasz Michalczewski podziękował metropolicie, że modli się dziś z Kapitułą św. Floriana i św. Jana Pawła II oraz że włączy do niej nowych kanoników, którzy będą realizowali zadania powierzone im przez Kościół.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję