Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Brukselka

To warzywo mimo niskiej wartości energetycznej jest bardzo sycące.

Niedziela Ogólnopolska 6/2025, str. 62

[ TEMATY ]

warzywa

brukselka

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, wywodzi się z Belgii. Nazwę zawdzięcza Brukseli – tam prawdopodobnie zaczęto ją uprawiać już w XIX wieku, choć przypuszcza się, że w innych regionach Europy występowała jeszcze wcześniej. Jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych.

Jej malutkie główki w 100 g zawierają 47 kcal i są bardzo sycące, w związku z czym stanowią dobry wybór dla osób dbających o linię. W porównaniu z innymi warzywami zawartość białka w brukselce jest znacząca. Z uwagi jednak na fakt, że jest to białko pochodzenia roślinnego, warto spożywać ją wraz z innym źródłem białka, np. jako składnik sałatki, w której znajdą się również orzechy. Jeśli chodzi o tłuszcz, to jego ilości są w brukselce śladowe. Znaczącą jej część stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują prozdrowotny wpływ na zdrowie. Ponadto brukselka nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu jest produktem dozwolonym dla osób z hipercholesterolemią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Niska zawartość węglowodanów oraz znaczna ilości błonnika pokarmowego w brukselce sprawia, że pomaga ona regulować stężenie cukru we krwi. Wiele przeprowadzonych badań powiązało zwiększone spożycie warzyw kapustnych, w tym brukselki, ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.

Reklama

Warzywo to zawiera znaczną ilość beta-karotenu, ryboflawiny oraz witaminy B6 . Nie sposób zapomnieć o witaminie C, której dzienną podaż zapewni spożycie 100 g brukselki. Z uwagi na zawartość folianów brukselka powinna być spożywana przez kobiety – foliany wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Warzywo to jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz cynku. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Są to związki, które zmniejszają stres oksydacyjny oraz obniżają ryzyko chorób przewlekłych. Badania pokazują, że jeden z nich – kemferol może zmniejszać wzrost komórek rakowych, łagodzić stany zapalne oraz poprawiać zdrowie serca. Przeciwutleniacze mogą również neutralizować wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych; zawartość związków przeciwzapalnych znajdujących się w brukselce została potwierdzona badaniami.

Przeciwwskazaniem do spożycia brukselki jest przede wszystkim nadwrażliwość na rośliny z rodziny kapustowatych. Brukselka może potęgować objawy takie jak wzdęcia oraz gazy. Zawiera także siarkocyjaniny – substancje utrudniające wchłanianie jodu, w związku z czym na jej spożycie powinny uważać osoby z niedoczynnością tarczycy oraz innymi dolegliwościami związanymi z przyjmowaniem jodu.

Sezon na świeżą brukselkę trwa od września do stycznia. Brukselkę można serwować w formie gotowanej, smażonej, kiszonej lub przygotowanej na parze czy w piekarniku.

2025-02-04 13:42

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Brukselka pieczona

Składniki: garść (ok. 200 g) brukselki 1 ząbek czosnku 15 g orzechów włoskich 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek
CZYTAJ DALEJ

Polscy Męczennicy Franciszkańscy – ich życie było żywą Ewangelią

2025-03-24 21:06

[ TEMATY ]

męczennicy

meczennicy.franciszkanie.pl

Potrzeba nam dużo prostoty, może niezbyt wielkich dyskursów, ale takiego po prostu normalnego oddania swego życia w darze. Oni mogli uciec, ale postanowili zostać. I to jest właśnie ta wielka tajemnica męczeństwa; oddali siebie za tych ostatnich, ubogich w Pariacoto - wskazał o. Jarosław Wysoczański OFMConv, świadek życia bł. o. Zbigniewa Strzałkowskiego i bł. o. Michała Tomaszka. 24 marca Kościół obchodzi Dzień Pamięci i Modlitwy za Misjonarzy Męczenników.

O. Zbigniew Strzałkowski i o. Michał Tomaszek zostali zamordowani 9 sierpnia 1991 r. w Peru z rąk ugrupowania terrorystycznego Świetlisty Szlak. Ich beatyfikacja odbyła się w Pariacoto 5 grudnia 2015 r.
CZYTAJ DALEJ

Dzierżoniów. Wystawa o Polakach ratujących Żydów otwarta

2025-03-24 19:00

[ TEMATY ]

wystawa

Dzierżoniów

błogosławiona rodzina Ulmów

Archiwum prywatne Dariusza Kucharskiego

Burmistrz Dzierżoniowa Dariusz Kucharski, poseł Marek Chmielewski oraz dyrektor Muzeum Miejskiego Henryk Smolny podczas otwarcia wystawy plenerowej „Polacy ratujący Żydów w czasie II wojny światowej” przy ul. Świdnickiej.

Burmistrz Dzierżoniowa Dariusz Kucharski, poseł Marek Chmielewski oraz dyrektor Muzeum Miejskiego Henryk Smolny podczas otwarcia wystawy plenerowej „Polacy ratujący Żydów w czasie II wojny światowej” przy ul. Świdnickiej.

W rocznicę męczeńskiej śmierci błogosławionej rodziny Ulmów, przy Miejskim Muzeum uczczono pamięć Polaków ratujących Żydów podczas II wojny światowej.

To ważne wydarzenie nie tylko dla lokalnej społeczności, ale i dla całej Polski, przypominające o heroizmie zwykłych ludzi, którzy w czasach grozy zachowali człowieczeństwo.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję