Zupa fasolowa
SKŁADNIKI :
* 30 dag fasoli jaś lub perłowej
* 4-5 ziemniaków
* 15 dag surowego wędzonego boczku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka masła
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 por
* pół małego selera
* sól, pieprz
Wykonanie:
1. Fasolę opłucz i na co najmniej 6 godz. namocz, następnie wodę odlej.
2. Boczek pokrój w cienkie słupki i przesmaż na oleju i maśle, aż stanie się chrupki. Wyłów skwarki i odłóż.
3. Fasolę zalej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu.
4. Po pół godzinie dodaj obraną marchew, pietruszkę, por i seler, sól oraz pieprz.
5. Po kolejnej pół godzinie wyjmij warzywa, wrzuć pokrojone w centymetrową kostkę ziemniaki oraz usmażony boczek i gotuj wszystko jeszcze pół godziny.
6. Na koniec, wg uznania, można dodać usunięte wcześniej pokrojone w kostkę warzywa.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Fasolka po turecku
SKŁADNIKI :
* 2 szklanki ugotowanej fasoli
* 1 cebula
* 2 marchwie
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów
* 6 łyżek przecieru pomidorowego
* sól, pieprz, cukier
* 3 łyżki oleju
Reklama
Wykonanie:
1. Podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dodaj marchew startą na dużych oczkach i chwilę razem przesmażaj.
3. Dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Duś razem ok. 20 min.
4. Dołóż fasolę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podgrzej razem.
Smalec wegański
SKŁADNIKI:
* 20 dag suchej białej fasoli
* 2 cebule
* 1 ząbek czosnku
* 1 jabłko
* kilka łyżek oleju do smażenia
* przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, szczypta mielonego pieprzu, szczypta wędzonej papryki
Wykonanie:
1. Fasolę zalej w garnku wodą i pozostaw na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zlej wodę i zalej fasolę świeżą wodą.
2. Gotuj fasolę do miękkości (powinna się rozgotować).
3. Ugotowaną fasolę odcedź, przełóż do miski i ugnieć widelcem na papkę. Jeśli lubisz miałką konsystencję, możesz użyć blendera.
4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj przez ok. 10 min, aż się zrumieni.
5. Ząbek czosnku przepuść przez praskę i dodaj do cebuli pod koniec jej smażenia. Dodaj też obrane i utarte na dużych oczkach jabłko. Przesmażaj razem ok. 5 min.
6. Przełóż cebulę z jabłkiem do miseczki z ugniecioną fasolą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj na bułce grahamce z plasterkiem kiszonego ogórka.
Pasztet z białej fasoli
SKŁADNIKI:
* 2 szklanki suchej drobnej białej fasoli
* 2 duże cebule
* 1 jabłko
* 2 łyżeczki majeranku
* 1 łyżeczka tymianku
* spora szczypta gałki muszkatołowej
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka musztardy
* 5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
* 1 jajko
* sól, pieprz
* 100 ml oleju do smażenia
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc.
2. Po tym czasie odcedź, opłucz i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę pokrój w piórka, jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklij na małym ogniu (jabłka powinny się lekko rozpadać).
4. Ugotowaną fasolę odcedź, przestudź i połącz z podduszoną cebulą i jabłkiem. Zmiksuj ręcznym blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj płatki owsiane, dopraw do smaku. Następnie dodaj ubite jajko i wymieszaj.
5. Keksówkę wysmaruj olejem i przełóż do niej masę fasolową. Piecz ok. 40 min w temp. 180oC. W połowie pieczenia można przykryć wierzch foremki folią aluminiową – dzięki temu pasztet nie będzie zbyt spieczony.