Ziarno owsa wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka. Ma właściwości regenerujące, wzmacniające i odmładzające. Należy podkreślić, że najwięcej właściwości prozdrowotnych ma całe ziarno. I zanim o tym powiemy, zwróćmy uwagę na skład owsa. Przede wszystkim bogaty jest w składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, krzem, cynk. Badania naukowe coraz częściej mówią o roli, jaką cynk odgrywa w utrzymaniu nie tylko odporności organizmu, ale także o jego wpływie na stan włosów i paznokci, kości i zębów. Owies zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości.
Lecznicze właściwości mają również inne części tej rośliny, np. otręby, słoma czy ziele. Sok ze świeżego ziela owsa korzystnie działa w stanach wyczerpania nerwowego, permanentnego stresu i smutku, przy bezsenności. To prawdziwy antydepresant. Pomoże na przepracowanie i ogólny brak chęci do życia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Ziarno owsa było wykorzystywane przez człowieka już ok. 6 tys. lat temu. Również nasi przodkowie uprawiali je i spożywali. Przygotowywali z niego odwary, zupy. Na Podlasiu był popularny kisiel z owsa. W ten sposób leczyli siebie i swoich najbliższych, a nawet ratowali ich przed śmiercią. W ten sposób, nie tylko wzmacniali system odpornościowy, leczyli serce i wątrobę, przewód pokarmowy (śluz owsiany chroni błonę śluzową jelita przed podrażnieniem i infekcją), zapalenie żołądka, ale także z doświadczenia wiedzieli, że owies przynosi ulgę w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek. Ziarno owsa wykorzystywano także w celu oczyszczenia nerek ze złogów. Przy żwirze nerkowym odwary z ziela owsa polecał pić swoim pacjentom ks. Sebastian Kneipp, znany w XIX wieku zielarz i uzdrowiciel. Odwar z owsa pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Oczyszcza naczynia z blaszek miażdżycowych, przeciwdziała cukrzycy. Powinny go pić osoby zmagające się z nadciśnieniem i nadwagą, wyniszczone chorobą, osłabione, wyczerpane nerwowo. Nie ma przeciwwskazań do stosowania owsa i jego przetworów przez dłuższy czas. Po miesiącu stosowania poprawia się znacznie wygląd skóry. Osoby dbające o swój wygląd powinny zainteresować się także kosmetykami z dodatkiem owsa.
Odwar z nasion owsa
Polecam dwa sposoby – jeden dla osób mających dużo czasu, a drugi dla zapracowanych. Kuracja powinna trwać miesiąc.
• Pierwszy sposób
Opłucz pod bieżącą wodą jedną szklankę ziaren owsa z łuską i zalej 1 litrem wody. Gotuj na małym ogniu, a kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 20 min. Następnie odstaw na 24 godz. Pij po szklance 3 razy dziennie przed posiłkiem.
• Drugi sposób
Jedną szklankę wypłukanego owsa zalej 1 litrem wody i pozostaw na noc. Rano gotuj przez ok. 20 min na małym ogniu pod przykryciem. Po wystudzeniu odcedź i pij przed posiłkiem po szklance.