Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Ciasta z czekoladą

Kakao, które jest głównym składnikiem ciast czekoladowych, nie tylko nadaje im wyśmienity smak, ale też pozytywnie wpływa na pracę mózgu i łagodzi stres.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Owsiane ciasteczka

SKŁADNIKI :
* 20 dag mąki pszennej
* 20 dag masła
* 10 dag płatków owsianych górskich
* 10 dag cukru
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 2 jajka
* 6-8 łyżek posiekanej gorzkiej czekolady
* 3 łyżeczki kakao
* sól

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Obłóż pokrojonym na płatki masłem i posiekaj.
2. Dodaj płatki owsiane, cukier i cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj, rozcierając palcami, a gdy się połączą, wbij jajka.
3. Ciasto zarób nożem, a następnie krótko zagnieć. Dodaj kakao i posiekaną czekoladę.
4. Włóż ciasto do lodówki na 30 min.
5. Z ciasta odrywaj porcje wielkości małego orzecha włoskiego, formuj je w kulki i układaj w odstępach (w trakcie pieczenia ciasteczka lekko się rozpłyną) na wyłożonej pergaminem blasze.
6. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 25 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Muffinki z wiśniami

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 20 dag cukru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1 szklanka napoju roślinnego, mleka lub wody
* 1/2 szklanki oleju roślinnego
* wiśnie bez pestek z kompotu

Reklama

Wykonanie:
1. Formę na muffinki wysmaruj tłuszczem lub umieść w niej papilotki.
2. W jednej misce umieść i wymieszaj składniki suche, w drugiej – mokre.
3. Do miski z suchymi składnikami wlej mokre. Szybko połącz je rózgą (nie musi powstać jednolita masa).
4. Masę przelej do formy na muffinki, do wysokości maksymalnie 3/4. W cieście zatop po dwie wiśnie.
5. Piecz w temp. 200oC ok. 20 min (do suchego patyczka).
6. Upieczone muffinki przełóż na kratkę do wystygnięcia.

Murzynek ze śliwkami

SKŁADNIKI:
* 25 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 5 jajek
* sok i otarta skórka z 1 cytryny
* 35 dag mąki
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 50 dag śliwek
kruszonka:
* 10 dag mąki
* 10 dag cukru
* 10 dag masła
* łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i włóż do zamrażalnika.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
3. Wbijaj po jednym jajku i ucieraj, aż składniki się połączą.
4. Dodaj sok i skórkę cytrynową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i krótko, ale dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem tortownicę (średnica 26 cm). Na wierzch ułóż umyte i wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Na owoce zetrzyj kruszonkę.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 60-70 min.

Pasta czekoladowa

SKŁADNIKI:
* 2 łyżki migdałów
* 1/2 szkl. napoju roślinnego, np. ryżowego
* 10 dag gorzkiej czekolady
* 1,5 łyżki cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Migdały podpraż na suchej patelni do zrumienienia skórki. Po ich wystudzeniu usuń skórkę w ściereczce, następnie zmiel migdały w młynku.
2. W rondelku podgrzewaj napój roślinny z czekoladą do połączenia składników (nie dopuść do zagotowania).
3. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
4. W wysokim naczyniu umieść masę czekoladowo-migdałową, dodaj cukier. Miksuj kilka minut.
5. Umieść pastę w słoiczku i wstaw do lodówki do stężenia.

Brownie

SKŁADNIKI:
* 20 dag masła
* 3 łyżki oleju roślinnego
* 25 dag cukru ciemnego trzcinowego
* pół płaskiej łyżeczki soli
* 6 średniej wielkości jajek
* 14 dag mąki pszennej
* 10 dag kakao
* 20 dag gorzkiej czekolady (70%)
* ewentualne dodatki: orzechy włoskie, owoce (maliny, borówki, porzeczki).

Wykonanie:
1. Masło roztop w kąpieli wodnej na minimalnej mocy palnika, w rondelku z grubym dnem. Ma być tylko ciepłe, nie gorące.
2. Do masła wlej trzy łyżki oleju, wsyp cukier. Wymieszaj na tyle, by nie było w masie większych grudek. Wsyp sól.
3. Do masy wbij jajka. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę mikserem, tak by powstał jednolity krem.
4. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z kakao. Powoli mieszaj z masą, aż powstanie jednolite, ciemne i średnio gęste ciasto.
5. Dwie tabliczki czekolady gorzkiej posiekaj grubo lub połam w dłoniach na spore kawałki, wmieszaj w ciasto.
6. Formę (tortownica o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej ciasto. Na wierzch możesz wyłożyć garść orzechów włoskich lub owoce – maliny, borówki, porzeczki.
7. Piecz brownie ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175°C z opcją pieczenia góra-dół.
8. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć brownie z piekarnika. Zanim wyjmiesz ciasto z formy, odczekaj ok. 20 min, by lekko przestygło.

2025-01-21 14:55

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jabłkowe krokieciki

S. Wojciecha Rdzanek, sercanka, jest współautorką książki „Kuchnia Sióstr Sercanek”. Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego istnieje już 119 lat. Przez cały pontyfikat Jana Pawła II siostry z tego zgromadzenia posługiwały w kuchni watykańskiej.

1kg kwaskowych jabłek ok. 3 łyżek przesianej mąki 1 jajko pół szklanki tartej bułki olej do smażenia 15 dkg mrożonych malin lub truskawek pół szklanki śmietany
CZYTAJ DALEJ

Watykan: nowy koordynator podróży papieskich

2025-06-21 18:25

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Pochodzący z Meksyku, ks. prał. José Nahúm Jairo Salas Castañeda jest nowym koordynatorem podróży papieskich. Informację tę za pośrednictwem konta X Sekretariatu Stanu przekazał substytut do spraw ogólnych, abp Edgar Peña Parra.

Ks. prał. José Nahum Jairo Salas Castañeda urodził się 11 lipca 1978 r. w Santa Clara w stanie Durango (Meksyk). Święcenia kapłańskie przyjął 4 grudnia 2008 r., inkardynując się do archidiecezji Durango. Ukończył studia z zakresu prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Laterańskim w Rzymie. Po wstąpieniu do służby dyplomatycznej Stolicy Apostolskiej 1 lipca 2013 r. pracował w przedstawicielstwach papieskich w Burundi (2013-2016), Iraku (2016-2019) i na Węgrzech (2019-2023), biorąc udział w organizacji dwóch podróży apostolskich papieża Franciszka we wrześniu 2021 r. - z okazji 52. Międzynarodowego Kongresu Eucharystycznego - oraz w kwietniu 2023 r.
CZYTAJ DALEJ

Znamy datę beatyfikacji arcybiskupa-męczennika Eduarda Profittlicha

2025-06-22 13:09

[ TEMATY ]

beatyfikacja

wikipedia.org

Wyznaczono nową datę beatyfikacji estońskiego arcybiskupa Eduarda Profittlicha (1890-1942), który zginął śmiercią męczeńską w niewoli sowieckiej w 1942 roku. Uroczystości 6 września w Tallinie będzie przewodniczył legat papieski kardynał Christoph Schönborn, emerytowany arcybiskup Wiednia. Pierwotnie beatyfikacja była planowana na 17 maja, jednak nie doszło do niej w związku ze śmiercią papieża Franciszka. Teraz nową datę wydarzenia w stolicy Estonii oficjalnie zatwierdził papież Leon XIV.

Uroczysta beatyfikacja odbędzie się podczas Eucharystii na placu Wolności (Vabaduse väljak) w centrum Tallina. Jest to pierwsza beatyfikacja w historii Kościoła katolickiego w Estonii i jedna z pierwszych w krajach nordyckich od czasów reformacji. Po ceremonii zaplanowano modlitwę ekumeniczną na placu Wolności, poświęconą pamięci wszystkich ofiar sowieckich deportacji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję