Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kartoflanka na wiele sposobów

Kartoflanka to rozgrzewająca, sycąca i co ważne – tania zupa, znana z babcinej kuchni. Można ją przygotować klasycznie lub z różnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Klasyczna

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 l bulionu
* 15 dag wędzonego boczku
* 1 łyżka masła
* 1 cebula
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. W rondlu roztop łyżkę masła, włóż pokrojony boczek i smaż go, dopóki się nie zrumieni.
2. Wyjmij boczek łyżką cedzakową, a na wytopionym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę.
3. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, 4-5 min podsmażaj, ciągle mieszając, a potem wlej kilka łyżek bulionu i duś na niewielkim ogniu 15 min.
4. Wlej resztę bulionu, wrzuć boczek i gotuj 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z zacierką

SKŁADNIKI :
* 2 l wody
* 6 ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* kawałek włoskiej kapusty
* 1 cebula
* 10 dag boczku lub masła
* sol, pieprz
* natka pietruszki lub koperek
* 10 dag mąki
* 1 jajko

Wykonanie:
1. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj.
2. Z mąki i jajka zagnieć twarde ciasto. Posiekaj je drobno nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Pod koniec gotowania zupy wsyp zacierkę i gotuj przez chwilę, mieszając.
4. Dodaj drobno pokrojoną i przesmażoną na boczku cebulę (wraz ze skwarkami z boczku).
5. Dopraw solą, pieprzem. Posyp zieleniną.

Z porami i łososiem

Reklama

SKŁADNIKI:
* 40 dag ziemniaków
* 0,5 małego selera
* 1 cebula
* 1 l bulionu
* 3 łyżki masła
* 2 średnie pory
* 150 ml słodkiej śmietanki
* 10 dag wędzonego łososia w plastrach
* sól, pieprz
* kilka gałązek kopru

Wykonanie:
1. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.
2. Na dwóch łyżkach masła zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i seler i mieszając, duś 5 min na średnim ogniu.
3. Wlej połowę bulionu, gotuj 20 min, po czym dokładnie zmiksuj.
4. Oczyszczone jasne części pora pokrój na 2-centymetrowe kawałki i duś 5 min na reszcie masła.
5. Do zmiksowanej mieszanki wlej pozostały bulion, dodaj osączone z tłuszczu pory, wlej śmietankę, zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
6. Na środku każdego talerza zupy ułóż pokrojonego w centymetrowe wstążki łososia i gałązkę koperku.

Z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI:
* 2 l wody
* 10 dag suszonych borowików lub innych grzybów
* 5-6 ziemniaków
* 1 mała marchewka
* 1 mała pietruszka
* 1 mały kawałek selera
* 1 mały kawałek pora
* 1 szklanka słodkiej śmietanki
* 1 płaska łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Grzyby umyj, namocz w przegotowanej zimnej wodzie (najlepiej pozostaw na noc), ugotuj i pokrój w paski.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
3. Marchewkę, pietruszkę i seler oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w krążki.
4. Przygotowane jarzyny ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.
5. Pod koniec gotowania, gdy jarzyny będą miękkie, dodaj wywar z grzybów i pokrojone borowiki.
6. Zapraw zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj i dopraw do smaku.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Krupnik jak u mamy

Składniki: 40 dag żeberek wieprzowych 2 l i 1/2 szklanki wody 2 średniej wielkości marchewki 1 duża pietruszka bądź 2 mniejsze 1 mały seler kawałek białej części pora (10 cm) 4 średnie ziemniaki 5 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz zielona pietruszka
CZYTAJ DALEJ

Podlaskie: 3 mln zł z budżetu regionu na budowę muzeum bł. ks. Jerzego Popiełuszki w Okopach

2025-02-04 16:13

[ TEMATY ]

bł. Jerzy Popiełuszko

ks. Mirosław Benedyk

Relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki

Relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki

3 mln zł na budowę muzeum bł. ks. Jerzego Popiełuszki w Okopach k. Suchowoli (Podlaskie) przyznał we wtorek z budżetu województwa zarząd województwa podlaskiego - poinformował urząd marszałkowski. Jeszcze w lutym ma być ogłoszony przetarg.

Muzeum ma powstać w 2027 r. w rodzinnej wsi księdza Jerzego Popiełuszki. Placówka będzie oddziałem Muzeum Podlaskiego. List intencyjny w sprawie utworzenia tego muzeum był podpisany w 2020 r. przez Fundację Rodziny Popiełuszków "Dobro" (rodzina przekazała działkę pod budowę muzeum) oraz Muzeum Podlaskie. Gotowy jest projekt architektoniczny, a także pozwolenie na budowę.
CZYTAJ DALEJ

Mowa nienawiści i druga strona medalu

2025-02-05 14:44

[ TEMATY ]

Milena Kindziuk

Red

Z nieskrywaną awersją obserwuję, jak język tzw. mowy nienawiści na szeroką skalę rozprzestrzenia się obecnie w mediach i innych sferach życia publicznego. W niespotykanej dotąd skali padają słowa pełne wulgaryzmów i pogardy, zarówno wobec żyjących, jak i wobec osób zmarłych, którym w cywilizacji chrześcijańskiej, ale też ludzkiej, należy się szczególny szacunek.

Tymczasem, jak głosi najnowszy komunikat Rady Episkopatu ds. Społecznych, „bez wzajemnego poszanowania i życzliwości nie jest możliwe budowanie życia społecznego opartego na prawdzie, wolności słowa i trosce o dobro wspólne. Przeciwdziałanie nasilającym się antagonizmom i rosnącym podziałom pilnie domaga się zaangażowania wszystkich podmiotów życia publicznego”.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję