Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata, ze względu zarówno na smak, jak i na korzyści zdrowotne. W Polsce bardzo popularna jest kiszona kapusta. Jest niskokaloryczna – zawiera ok. 11 kcal w 100 g. Dzięki temu zalecana jest osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości po jej spożyciu. Zawiera wiele cennych witamin – C, E, K oraz A, a także znaczne ilości mikroelementów (żelaza, selenu, manganu) oraz makroelementów (wapnia, siarki, magnezu, potasu i sodu). Obok tego, że jest naturalnym probiotykiem, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie. Poza tym sok z kiszonej kapusty działa przeciwzapalnie w leczeniu chorób reumatycznych.
Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze czy na nerki lub cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego nie powinny jeść kiszonej kapusty w nadmiarze, gdyż zawiera duże ilości sodu i może podrażniać śluzówkę żołądka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu