Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Pigwa

To jeden z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 47/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

owoce

pigwa

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwotnie wywodzi się z Azji, lecz za największych jej producentów uznaje się kraje takie jak: Turcja, Chiny, Argentyna, Maroko czy Rumunia. W Polsce uprawiana jest na małą skalę. Duże białe lub różowe kwiaty pigwy osadzone są na krzewie bądź niewielkim drzewie. Owoce pigwy dojrzewają w okolicach października, jednak ze zbiorami warto poczekać do pierwszych przymrozków.

Surowa pigwa jest owocem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 57 kcal. Jest źródłem witamin: C, A, B1, B2, B3, B6, i kwasu pantotenowego. Dostarcza również żelaza, magnezu oraz boru, glinu i manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Smak miąższu pigwy uzależniony jest od odmiany. Owoc charakteryzuje się kwaśnym, a nawet gorzkim smakiem, w związku z czym nie spożywa się go w postaci surowej. Dzięki zawartości witaminy C oraz występującym w pigwie kwasom organicznym jest ona stosowana w profilaktycznych domowych kuracjach w okresie jesienno-zimowym. Pomaga w zwalczaniu infekcji, skracając czas jej trwania.

Zawartość witaminy A, kwasu foliowego oraz niacyny sprawia, że pigwa ma właściwości przeciwzapalne oraz antyalergiczne. W związku z tym polecana jest osobom z podrażnieniami oraz ze stanami zapalnymi skóry.

Reklama

Zawartość składników bioaktywnych przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi, regulacji poziomu glukozy, a także obniżania poziomu złego cholesterolu. Dzięki tym właściwościom pigwę zaleca się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Nasiona pigwy są idealnym środkiem na dolegliwości żołądkowe. Łagodzą niestrawność, zgagę, a także refluks żołądkowo-przełykowy. Zalecane są również podczas nadmiernej fermentacji jelitowej, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz osobom z wrzodami żołądka.

Owoce oraz nasiona pigwy wykazują właściwości przyspieszające trawienie, a także wspomagają przemianę materii. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do spożywania owoców pigwy. Na ilość i częstość spożycia tych owoców powinny jednak zwracać uwagę osoby ze stwierdzoną alergią, gdyż kontakt z alergenem może wywołać niepożądaną reakcję organizmu.

Pigwę spożywa się w formie przetworów – jest wykorzystywana do przyrządzania soków, syropów, galaretek czy dżemów. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik cytryny do herbaty czy dodatek do ciast. Z uwagi na fakt, że pigwę spożywa się w formie przetworów (często z zawartością cukru), ich spożycie musi być kontrolowane u osób z cukrzycą.

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Po pierwsze: nie szkodzić!

Niedziela Ogólnopolska 46/2018, str. 40-41

[ TEMATY ]

zdrowie

Archiwum prof. Leszka Sagana

Prof. Leszek Sagan na bloku operacyjnym

Prof. Leszek Sagan na bloku operacyjnym
ANNA WYSZYŃSKA: – Dziękuję, że Pan Profesor przyjął zaproszenie „Niedzieli” do udzielenia wywiadu – dzięki temu czytelnicy będą mogli dowiedzieć się więcej o możliwościach współczesnej neurochirurgii. Jakie były pierwsze kontakty Pana Profesora z neurochirurgią i droga do tej specjalizacji?
CZYTAJ DALEJ

Odkryć Jego obecność

2025-12-09 11:49

Niedziela Ogólnopolska 50/2025, str. 22

[ TEMATY ]

homilia

Karol Porwich/Niedziela

Pytanie: „Czy Ty jesteś Tym, który ma przyjść, czy innego mamy oczekiwać?” – jest zaskakujące. Przecież spotkali się już wcześniej przy Jordanie. Wtedy, gdy Jezus przyszedł do Jana i poprosił o chrzest. Tydzień temu słyszałem, jak wołał: „Przygotujcie drogę Panu, prostujcie ścieżki Jego”. A dziś? Dziś przeżywa wewnętrzny dramat opuszczenia.
CZYTAJ DALEJ

Radość, która wybija się ponad fiolet. Co powinniśmy wiedzieć o Niedzieli Gaudete?

2025-12-13 20:25

[ TEMATY ]

Niedziela Gaudete

Karol Porwich/Niedziela

W Adwencie jest taki moment, który – niczym pierwsze różowe światło na porannym niebie – przerywa ciszę oczekiwania i zapowiada coś nowego. Trzecia niedziela - nazywana Niedzielą Gaudete - wprowadza w liturgię ton radości, jednocześnie nie odbierając jej powagi. – „Gaudete” to wezwanie „Radujcie się!”. To pierwsze słowo antyfony, która otwiera liturgię tego dnia. Nie przypadkiem Kościół zaczyna właśnie tak: „z radością, która ma płynąć z bliskości Pana” – mówi liturgista, ks. dr Ryszard Kilanowicz.

W trzecią niedzielę Adwentu radość ma swój wyraźny znak – kolor różowy. To – obok Niedzieli Laetare w Wielkim Poście – jedyne momenty w roku liturgicznym, gdy kapłani mogą założyć ornaty właśnie w tym odcieniu. – Różowy to blednący fiolet. Jak niebo o świcie – jeszcze nie pełnia światła, ale już jego zapowiedź, jeszcze nie dzień, ale już nie noc – mówi ks. dr Ryszard Kilanowicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję