Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Marchew w roli głównej

Jest tania, łatwo dostępna, a przede wszystkim zdrowa. Warto ją regularnie jeść, a można z niej wyczarować dużo smacznych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z marchwi i papryki

SKŁADNIKI (2 porcje):
*drobno posiekana cebula
*łyżka masła klarowanego
*2 ziemniaki
*25 dag marchwi (może być mrożona)
*1/2 czerwonej papryki
*0,5 l bulionu warzywnego
*sól, curry, pieprz, ew. imbir
*4 pełne łyżki śmietany
*2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, szczypiorek albo kolendra)
*2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
1. Ziemniaki i marchew obierz. Pokrój w drobną kostkę.
2. Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w kostkę.
3. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj paprykę, dopraw imbirem i curry. Wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaki.
4. Kiedy zupa zacznie wrzeć, przykryj ją i gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw solą, pieprzem. Gotową zupę zmiksuj. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
6. Na talerzu dodaj śmietanę i posyp ziołami.
Rada: do zupy podaj kanapkę z razowego pieczywa z plastrem wędzonego indyka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka na ostro

SKŁADNIKI (2 porcje):
*2 średnie marchewki
*2 ząbki czosnku
*1/2 łyżeczki cukru
*szczypta soli
*2 łyżki majonezu
*2 łyżki jogurtu

Reklama

Wykonanie:
1. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli ktoś woli łagodniejszą surówkę, może dodać tylko jeden ząbek czosnku).
3. Dopraw solą i cukrem. Majonez połącz z jogurtem i wymieszaj z marchewką.

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:
*3 łyżki cukru
*5 jaj
*2 łyżki gorącej wody
*25 dag drobno startej marchwi karotki
*25 dag zmielonych migdałów
*8 dag mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*średnia cytryna (sok)
*szczypta soli
*tłuszcz do formy
*ew. 2 łyżki nalewki (z pigwowca albo z wiśni)*
*ew. sok z pomarańczy do nasączenia ciasta**

Reklama

Wykonanie:
1. Nastaw piekarnik (góra – dół) na temperaturę 180°C.
2. W misce zmiksuj cukier, żółtka i gorącą wodę, aż powstanie puszysta masa.
3. Białka ubij z solą na sztywną pianę, wyłóż na nie masę z żółtek i ostrożnie połącz za pomocą łyżki lub szpatułki, przekładając masę z dołu do góry (nie mieszaj).
4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na masę z jajek i przekładaj składniki z dołu do góry, aby się połączyły.
5. Dodaj marchew, migdały, sok z cytryny, alkohol i powoli je wmieszaj.
6. Formę o średnicy ok. 24 cm natłuść, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
7. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na poziom drugi od dołu. Po godzinie zrób próbę patyczkiem. Jeśli nie będzie upieczone, zostaw je jeszcze na chwilę w piekarniku.
8. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce, dopiero potem zdejmij brzeg formy.
* Nalewkę można zastąpić sokiem z cytryny albo pomarańczy.
** Jeśli ciasto ma być bardziej soczyste, można je nakłuć wykałaczką i polać 2-3 łyżkami soku.
Rada: nasącza się tylko całkowicie ostudzone ciasto.

Pieczone kotlety z dorsza z marchewką

SKŁADNIKI:
*70-80 dag filetów dorsza (waga po oczyszczeniu)
*2 kromki białego chleba
*pół szklanki zimnego mleka
*2 jaja
*cebula
*2 marchewki
*7-10 dag słoniny
*1-2 ząbki czosnku do smaku
*sól, przyprawy do smaku

Wykonanie:
1. Chleb zalej mlekiem i odstaw na 10 min. W tym czasie zmiel mięso dorsza 2-3 razy, osobno zmiel słoninę z cebulą i czosnkiem.
2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do słoniny.
3. Chleb wyjmij z mleka, nie wyciskaj, dodaj do zmielonej ryby, wbij jaja.
4. Masę rybną wymieszaj ze wszystkimi składnikami, trochę posól, dodaj ulubione przyprawy, ponownie zmiel, aby masa na kotlety była jednorodna.
5. Zwilż dłonie w zimnej wodzie, uformuj piętnaście kulek i spłaszcz. Luźno ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C. Piecz na środkowej półce ok. pół godziny.

2024-11-12 12:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dbamy o zdrowie

Każdego dnia przed klerykami staje wiele zadań, polegających na służeniu sobie nawzajem. Wśród wielu obowiązków znaczące miejsce zajmuje dbanie o chorych alumnów. Klerycy, którzy pełnią tę posługę, określani są mianem infirmarzy. Są oni odpowiedzialni za gabinet lekarski i infirmerie, czyli pomieszczenia, w których przebywają osoby chore, odseparowane od reszty wspólnoty. Do ich zadań należy również powiadamianie diakonów lub księży o potrzebie posługi sakramentalnej, ustalenie posiłków dla chorych oraz organizacja dojazdu do szpitala. Nasz gabinet wyposażony jest w podstawowe leki przeciwbólowe, maści, bandaże, plastry, nożyczki. Posiadamy też apteczkę sportową, która jest przydatna podczas różnych gier sprawnościowych. Każdy z kleryków może skorzystać z całego asortymentu gabinetu i apteczki sportowej. Raz na dwa tygodnie przyjeżdża do nas lekarz, który opiekuje się medycznie naszą wspólnotą, ale w razie potrzeby doktor przyjeżdża w każdej chwili. W agendzie obecnie posługuje trzech alumnów. Bycie infirmarzem uczy pokory i miłosierdzia względem innych oraz towarzyszenia w chorobie. Pozwala mi kształtować w sobie wrażliwość na drugiego człowieka, do którego już dziś jestem posłany.
CZYTAJ DALEJ

Abp Adrian Galbas zapowiedział synod w archidiecezji warszawskiej

2025-12-14 12:33

[ TEMATY ]

Archidiecezja Warszawska

Abp Adrian Galbas

Archidiecezja Warszawska

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

"Chciałbym byśmy niebawem podjęli w diecezji dzieło synodu, poprzedzone presynodem" - powiedział abp Adrian Galbas podczas Mszy Świętej w Archikatedrze Warszawskiej.

W pierwszą rocznicę ingresu do Warszawy abp Adrian Galbas zapowiedział rozpoczęcie synodu w Archidiecezji Warszawskiej, który będzie poprzedzony presynodem. Metropolita warszawski ogłosił tę decyzję podczas Mszy Świętej kończącej obchody jubileuszu 500-lecia obecności Krzyża Baryczków w bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela.
CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski do osób konsekrowanych: dobro z natury się rozlewa

2025-12-14 17:31

[ TEMATY ]

abp Wojciech Polak

BP KEP

Abp Wojciech Polak

Abp Wojciech Polak

Słowa św. Tomasza z Akwinu: bonum est diffusivum sui - dobro z natury się rozlewa przypomniał abp Wojciech Polak podczas przedświątecznego spotkania osób konsekrowanych obecnych w archidiecezji gnieźnieńskiej. Opłatkiem i życzeniami podzielili się w niedzielę ojcowie, bracia i siostry zakonne z różnych zgromadzeń i zakonów.

W przedświątecznym spotkaniu zorganizowanym 14 grudnia w Centrum Edukacyjno-Formacyjnym w Gnieźnie uczestniczyli także: biskup pomocniczy gnieźnieński Radosław Orchowicz i ks. kan. Wojciech Rzeszowski, wikariusz biskupi ds. zakonnych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję