Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Smak na makaron

Makaron jest ulubionym daniem ludzi na całym świecie. Przeciętny Polak spożywa go w różnej postaci ok. 5 kg rocznie. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lasagne ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
*1 opakowanie makaronu lasagne
*1 pęczek szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
*3 ząbki czosnku
*opakowanie sera typu feta
*2 łyżki mąki
*1 łyżka masła
*1 szklanka mleka
*20 dag żółtego sera
*sól
*pieprz
*gałka muszkatołowa

Reklama

Wykonanie:
1. Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój go i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
2. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i szybko wymieszaj, uważając, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzuć płaty makaronu, gotuj minutę i wyjmij.
4. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj płaty makaronu, a na nie – warstwami – masę szpinakowo-serową, makaron i sos beszamelowy. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
5. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sałatka z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI :
*50 g makaronu ryżowego
*1 duży ogórek zielony
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*150 g szynki wędzonej w kawałku
*2 łyżki majonezu
*sól, pieprz

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Ogórek obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. Paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę.
4. Kukurydzę odcedź.
5. Połącz wszystkie składniki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majonezem.

Cannelloni faszerowane mięsem

SKŁADNIKI:
*250 g makaronu suchego cannelloni (25 rurek)
*700 g mięsa mielonego
*1 cebula
*200 g pieczarek
*750 g pomidorów
*2 ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*papryka chili w proszku
*sól, pieprz
*olej
*250 g mozzarelli w kawałku
*świeże oregano lub natka pietruszki

Wykonanie:
1. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj mięso oraz przyprawy i smaż jeszcze przez ok. 10 min.
2. Rurki napełnij farszem. Układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Podobnie postępuj z drugą warstwą makaronu.
3. Pomidory sparz, zdejmij skórki, pokrój na kawałki, zmiksuj na puree i wlej na patelnię. Smaż do momentu, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość duś pod przykryciem przez 10 min. Następnie sosem zalej makaron. Całość przykryj kawałkami mozzarelli.
5. Danie zapiekaj w piekarniku przez 30 min. Na koniec udekoruj listkami oregano lub natką pietruszki.

Tagliatelle z cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI:
*300 g makaronu tagliatelle
*2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 400 g)
*1 mała cukinia (ok. 400 g)
*1/2 cebuli
*1 ząbek czosnku
*1,5 łyżeczki curry
*1 łyżka sosu sojowego
*sól, pieprz do smaku
*4 łyżki oleju do smażenia
*100 ml śmietanki kremówki
*2 łyżki startego parmezanu
*pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 1/2 szklanki wody na później. Makaron odcedź.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
3. Młodą cukinię ze skórą pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojonego kurczaka. Przypraw solą i pieprzem i 1 łyżeczką curry.
5. Jak mięso się przesmaży, dodaj pokrojoną cukinię i smaż do czasu, aż zmięknie.
6. Na koniec dodaj wodę odlaną z makaronu, śmietankę, pozostałe curry, sos sojowy.
7. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj.
8. Danie podawaj na ciepło, posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

2024-10-15 14:11

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sezon na zupę

Niedziela Ogólnopolska 35/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

porady

Adobe.Stock

Latem zupy są znakomitą alternatywą dla potraw ciężkostrawnych. Ważne, żeby nie były zagęszczane mąką. Jako ich główny składnik wybierz sezonowe warzywa i świeże zioła.

Takim sezonowym warzywem może być cukinia (w niektórych regionach nazywana kabaczkiem), która należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania bp. Andrzeja Przybylskiego: Trzecia niedziela Wielkiego Postu

2025-03-21 12:00

[ TEMATY ]

bp Andrzej Przybylski

Adobe.Stock.pl

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

Gdy Mojżesz pasł owce swego teścia imieniem Jetro, kapłana Madianitów, zaprowadził owce w głąb pustyni i doszedł do Góry Bożej Horeb. Wtedy ukazał mu się Anioł Pański w płomieniu ognia, ze środka krzewu. Mojżesz widział, jak krzew płonął ogniem, a nie spłonął od niego. Wtedy Mojżesz powiedział do siebie: «Podejdę, żeby się przyjrzeć temu niezwykłemu zjawisku. Dlaczego krzew się nie spala?» Gdy zaś Pan ujrzał, że podchodzi, by się przyjrzeć, zawołał Bóg do niego ze środka krzewu: «Mojżeszu, Mojżeszu!» On zaś odpowiedział: «Oto jestem». Rzekł mu Bóg: «Nie zbliżaj się tu! Zdejmij sandały z nóg, gdyż miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą». Powiedział jeszcze Pan: «Jestem Bogiem ojca twego, Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba». Mojżesz zasłonił twarz, bał się bowiem zwrócić oczy na Boga. Pan mówił: «Dosyć napatrzyłem się na udrękę ludu mego w Egipcie i nasłuchałem się narzekań jego na ciemięzców, znam więc jego uciemiężenie. Zstąpiłem, aby go wyrwać z rąk Egiptu i wyprowadzić z tej ziemi do ziemi żyznej i przestronnej, do ziemi, która opływa w mleko i miód». Mojżesz zaś rzekł Bogu: «Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mnie do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, cóż im mam powiedzieć?» Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «Jestem, który jestem». I dodał: «Tak powiesz synom Izraela: Jestem posłał mnie do was». Mówił dalej Bóg do Mojżesza: «Tak powiesz Izraelitom: Pan, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia».
CZYTAJ DALEJ

Dziś pogrzeb Barbary Skrzypek z udziałem prezydenta i czołowych polityków PiS

2025-03-22 08:46

[ TEMATY ]

prezydent

pogrzeb

Andrzej Duda

Jarosław Kaczyński

Karol Nawrocki

Barbara Skrzypek

Adobe Stock

Dziś odbędzie się pogrzeb Barbary Skrzypek

Dziś odbędzie się pogrzeb Barbary Skrzypek

W sobotę w Gorlicach odbędzie się pogrzeb Barbary Skrzypek, wieloletniej współpracowniczki prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego. W uroczystości, mającej charakter prywatny, wezmą udział m.in. prezydent Andrzej Duda, szef PiS Jarosław Kaczyński, a także kandydat na prezydenta Karol Nawrocki i inni politycy partii.

Barbara Skrzypek zmarła 15 marca w wieku 66 lat. Według wstępnych wyników sekcji zwłok przyczyną śmierci był rozległy zawał serca.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję