Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Wzmocnij odporność!

Jesień to czas, kiedy łatwo złapać infekcje. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak się nie dać wirusom?

Niedziela Ogólnopolska 40/2024, str. 72

[ TEMATY ]

zdrowie

Jesień

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy można uniknąć wirusa? Nasza odporność może rozpoznać wirusy i nie pozwolić im się rozwinąć. Ewentualnie można przechodzić infekcje łagodnie. Wszystko zależy od odporności, dostępności składników, takich jak cynk, które wpływają na zahamowanie replikacji wirusów, czy też warunków, w jakich będziemy walczyć z infekcjami. Konieczne są rozgrzanie organizmu, odpoczynek i dostarczenie składników pomocnych w walce z wirusami. Jeśli osłabimy organizm chłodem, niezdrowym jedzeniem, utrudnimy możliwości obrony organizmu.

Reklama

Odporność budujemy przez codzienne nawyki i regularne wzmacnianie organizmu. Należy szczególnie dbać o dobrą dietę, zwłaszcza unikać cukru, produktów nadmiernie przetworzonych, a dostarczać witaminy i mikroelementy przez spożywanie codziennie porcji zdrowych warzyw, owoców, pestek i orzechów. Kluczem jest odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli picie minimum 30 ml wody na kilogram masy ciała. W sezonie infekcyjnym należy suplementować przynajmniej witaminę D, a najlepiej z K2, A, E i C oraz w szczególnych przypadkach włączyć produkty wspierające odporność. Należy unikać stresu oraz dbać o prawidłowy sen. Dobrym rozwiązaniem jest rozgrzewające śniadanie, zwłaszcza z użyciem cynamonu, imbiru, kurkumy, choćby owsianka z cynamonem i kurkumą czy granola z przyprawami korzennymi oraz wypicie herbaty z imbirem. Warto postawić na codzienną aktywność fizyczną oraz podstawową higienę, czyli choćby mycie rąk po powrocie do domu, częste wietrzenie pomieszczeń.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

probiotyki, colostrum, laktoferyna, tran, echinacea, imbir, owoc i kwiat bzu czarnego, owoc róży, czarnuszka, aloes, chlorella, pelargonia afrykańska, czystek, acerola, żeń-szeń, tarczyca bajkalska, traganek błoniasty, aronia, rokitnik, kiszonki, propolis i mleczko pszczele, cynk, witaminy C i D.

Produkty wspierające odporność należy dobrać w zależności od obciążeń organizmu, sytuacji oraz własnych preferencji. Przykładowo: jeśli problem dotyczy jelit, stosujemy probiotyki, colostrum, chlorellę. Jeśli są nawroty angin, przyjmujemy propolis czy mleczko pszczele. Jeśli rozwija się infekcja grypopodobna, stosujemy produkty przeciwwirusowe, takie jak: imbir, czosnek, cynk, duże dawki witaminy C. Należy zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego lub innego specjalisty, jeśli często chorujemy, celem wykluczenia poważniejszych przyczyn, jak anemia, borelioza, próchnica zębów czy inne stany zapalne.

– herbatka na odporność do śniadania i łyżka syropu na odporność

– Iskial immuno max z cynkiem lub czosnkiem, ewentualnie dobry tran

– naturalna witamina C, np. z aceroli czy róży

– inne produkty wymienione obok w zależności od odporności i problemów zdrowotnych

Zmieszaj w równych proporcjach owoc czarnego bzu, róży i ziele jeżówki, następnie parz pod przykryciem ok. 15 min. Warto dodać imbir i cynamon, a gdy przestygnie, można doprawić miodem.

Reklama

Grypa i Covid-19 objawiają się katarem, gorączką, osłabieniem, kaszlem, bólami mięśni i głowy. Przy koronawirusach mogą wystąpić duszności czy utrata węchu lub smaku.

Obecnie częściej występuje wariant z objawami jelitowymi, jak biegunki i bóle brzucha. Warto w tych sytuacjach pić herbatę ziołową, najlepiej lipę, owoc bzu czarnego, lukrecję własnoręcznie wykonaną (mieszamy wszystkie składniki i pijemy po łyżce 3 x dziennie) lub gotową herbatę, np. „Kontrola infekcji”. Ważnym elementem jest zwolnienie tempa życia, wygrzanie organizmu i stosowanie witaminy C 3 x dziennie, najlepiej z bioflawonoidami, i syropu na odporność i infekcje.

Syrop na infekcje i odporność:

• 15 dkg korzenia świeżego imbiru

• 2 cytryny

• 3 ząbki czosnku (można pominąć, jeśli ktoś jest wrażliwy)

• 6 łyżek miodu, najlepiej manuka lub spadziowego

• łyżeczka oliwy

Pierwsze 3 składniki wyciskamy w wyciskarce do wyparzonego słoika szklanego lub ciemnej butelki, potem dodajemy oliwę, miód i trzymamy w lodówce. Dzieciom podajemy 1 łyżeczkę, dorosłym – łyżkę najlepiej po śniadaniu. Przy infekcji stosujemy co najmniej dwa razy dziennie.

2024-10-01 13:39

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Recepty na pogodną jesień

Jesień życia nie musi być smutna, a co ważniejsze – to właśnie wtedy można na sprawy ostateczne spojrzeć dojrzale i z nadzieją.

Listopadowe dni wszystkich nas zachęcają do zadumy i myśli nad przemijaniem. Chciałbym w ten nastrój wprowadzić trochę uśmiechu, bo jesień, również jesień życia, nie musi być smutna, a co ważniejsze – to właśnie wtedy można na sprawy ostateczne spojrzeć dojrzale i z nadzieją. W swoim notatniku z „fioletowym humorem” znalazłem kilka mądrych rad od starszych ludzi.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Dziwisz: Kościół nadal zachowuje wzruszającą pamięć o pasterzu "z dalekiego kraju"

2025-04-02 15:53

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

kard. Stanisław Dziwisz

Włodzimierz Rędzioch

„Kościół nadal zachowuje wzruszającą pamięć o pasterzu, który przybył do Rzymu "z dalekiego kraju", ale po długim pontyfikacie, na przełomie drugiego i trzeciego tysiąclecia chrześcijaństwa, stał się bliski milionom serc wiernych na całym świecie” - powiedział kard. Stanisław Dziwisz na początku Mszy św. w Bazylice św. Piotra w 20. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II. Metropolita krakowski senior i osobisty sekretarz Papieża Polaka do 2 kwietnia 2005 r. podziękował wszystkim zgromadzonym za obecność na Eucharystii.

2 kwietnia 2005 roku, w wigilię święta Miłosierdzia Bożego, zakończył się ziemski etap życia i służby Papieża Jana Pawła II. Minęło dwadzieścia lat od tego dnia, a Kościół nadal zachowuje wzruszającą pamięć o pasterzu, który przybył do Rzymu "z dalekiego kraju", ale po długim pontyfikacie, na przełomie drugiego i trzeciego tysiąclecia chrześcijaństwa, stał się bliski milionom serc wiernych na całym świecie.
CZYTAJ DALEJ

Premier Meloni oddała hołd Janowi Pawłowi II przy jego grobie

2025-04-02 21:59

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

Włodzimierz Rędzioch

Premier Włoch Giorgia Meloni w środę oddała hołd przy grobie Jana Pawła II po mszy w bazylice Świętego Piotra w 20. rocznicę jego śmierci. Polityczce towarzyszyła polska delegacja.

Szefowa włoskiego rządu, która uczestniczyła w mszy odprawionej przez watykańskiego sekretarza stanu kardynała Pietro Parolina, udała się do kaplicy świętego Sebastiana w bazylice watykańskiej, gdzie znajduje się grób polskiego papieża. Towarzyszył jej osobisty sekretarz Jana Pawła II kardynał Stanisław Dziwisz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję