Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Jarskie obiady

Proste, mało pracochłonne dania z wykorzystaniem warzyw, najsmaczniejsze jesienią.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron z dynią i ziołami

SKŁADNIKI (4 porcje):
*1/2 kg dyni
*1 cebula
*1 łyżka oleju
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1/4 l wywaru warzywnego
*oregano
*10 dag makaronu
*natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
1. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj al dente, odsącz na sicie.
2. Dynię obierz, wydrąż. Miąższ pokrój w kostkę wielkości 3 cm x 3 cm.
3. Cebulę obierz i drobno pokrój.
4. Patelnię rozgrzej, wlej olej. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj dynię, przypraw papryką i oregano. Dynia powinna się lekko zarumienić. Wlej wywar i gotuj 5 min.
5. Makaron przełóż do miski i połącz ze smażoną dynią. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bliny

SKŁADNIKI (4 porcje):
*20 dag mąki gryczanej
*10 dag mąki pszennej uniwersalnej
*1 dag świeżych drożdży
*1/2 szklanki ciepłego mleka (38°C)
*sól
*4 łyżki oleju słonecznikowego

Wykonanie:
1. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka i wymieszaj. Dodaj obie mąki, sól i wymieszaj na puszystą masę. Przykryj i postaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.
2. Rozgrzej patelnię, wlej olej i nakładaj nieduże porcje ciasta. Smaż krótko pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, przykryj, zmniejsz gaz.
3. Bliny podawaj na ciepło z serem feta, mlekiem zsiadłym lub kefirem. Można je też podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Zapiekanka z brokułu i makaronu

Reklama

SKŁADNIKI (3-4 porcje):
*20 dag świeżych brokułów
*4 łyżki mrożonego groszku
*1 marchewka
*20 dag kolorowego makaronu
*2 jaja
*10 dag chudego jogurtu naturalnego
*gałka muszkatołowa
*pieprz
*2 kulki mozzarelli
*1 łyżka tartego parmezanu

Wykonanie:
1. Makaron wrzuć do osolonej wrzącej wody i ugotuj al dente.
2. Włącz piekarnik.
3. Brokuły wypłucz, podziel na różyczki, łodyżki pokrój.
4. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
5. Makaron, brokuły, groszek i marchewką wymieszaj i umieść w wysmarowanej masłem formie.
6. Ubij jajka z jogurtem, dodaj parmezan, sól, gałkę, pieprz. Masą zalej zapiekankę. Posyp tartym serem.
7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 min na złoty kolor.

Ziemniaczana zapiekanka

SKŁADNIKI (4 porcje):
*1 kg ziemniaków
*1 l śmietany
*1/8 l mleka
*3 żółtka
*sól kamienna
*świeżo zmielony czarny pieprz
*tarta gałka muszkatołowa
*10 dag startego żółtego sera
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i opłucz. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj. Kiedy będą półmiękkie, wyjmij, ostudź i pokrój w cienkie plasterki, przypraw pieprzem.
2. Włącz piekarnik.
3. Formę wysmaruj masłem, wyłóż plasterki ziemniaków.
4. Wymieszaj śmietanę, mleko, żółtka jaj, przypraw startą gałką muszkatołową.
5. Ziemniaki polej masą i posyp serem.
6. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na środkowy poziom i zapiekaj ok. 30 min.
7. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

2024-09-24 14:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bataty faszerowane kurczakiem z brokułami i parmezanem

Składniki: 1 duży batat (ok. 500 g) 100 g piersi z kurczaka 100 g brokuła (5 różyczek) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego szczypta czosnku granulowanego 5 łyżek mleka kokosowego 125 ml wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki startego parmezanu
CZYTAJ DALEJ

Biskupi polscy i litewscy modlili się przy Grobie Dzieci Utraconych

2024-11-16 19:19

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

przewodniczący KEP

Grób Dzieci Utraconych

biskupi polscy i litewscy

Radio Nadzieja

Przewodniczący KEP abp Tadeusz Wojda modli się przy Grobie Dzieci Utraconych w Łomży

Przewodniczący KEP abp Tadeusz Wojda modli się przy Grobie Dzieci Utraconych w Łomży

Przewodniczący Episkopatu abp Tadeusz Wojda SAC modlił się dziś na cmentarzu komunalnym w Łomży przy Grobie Dzieci Utraconych. - Prośmy Dawcę Życia, abyśmy wszyscy, duchowni i świeccy, potrafili z ogromną pokorą i szczerą miłością stanąć przy zmagających się z cierpieniem rodzicach. Abyśmy czynną obecnością i stosownymi modlitwami nieśli pociechę, umacniali wiarę i podtrzymywali nadzieję, że ich dziecko otacza ojcowska miłość - mówił Przewodniczący KEP.

Przewodniczącemu KEP towarzyszyli także biskupi litewscy, bowiem wizyta na Cmentarzu komunalnym przy ul. Przykoszarowej w Łomży, była związana z odbywającym się w mieście dwudniowym spotkaniem Zespołu KEP ds. Kontaktów z Konferencją Episkopatu Litwy. Zespołowi przewodniczy biskup warszawsko-praski Romuald Kamiński.
CZYTAJ DALEJ

Franciszek: proszę, nie zapominajmy o ubogich!

2024-11-17 10:48

Nie zapominajmy o ubogich - z taką prośbą do Kościoła, do rządów państw i organizacji międzynarodowych, do każdego i do wszystkich zwrócił się papież Franciszek w Światowym Dniu Ubogich. W czasie Mszy św. w bazylice św. Piotra w Watykanie Ojciec Święty przypomniał, że stajemy się Kościołem Jezusa w takim stopniu, w jakim służymy ubogim.

Papież zauważył, że „Bóg przychodzi, Bóg się zbliża, Bóg gromadzi nas, żeby nas zbawić”. Dlatego Jezus nas zachęca do przenikliwego „wewnętrznego odczytania” wydarzeń historycznych, „abyśmy odkryli, że nawet w niepokoju naszych serc i naszych czasów istnieje niezachwiana nadzieja, która jaśnieje”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję