Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Owoc niedoceniany

Gruszka nazywana była przez Homera „boskim darem”. Dlaczego?

Niedziela Ogólnopolska 39/2024, str. 64

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ma wiele wspaniałych właściwości, które w dzisiejszych czasach są niedoceniane. Jest źródłem wielu witamin oraz wartości odżywczych, które wykazują korzyści zdrowotne. Niestety, średnie spożycie gruszki w Polsce nie przekracza 2 kg na osobę.

Reklama

Produkcja gruszek w Polsce kształtuje się na poziomie 60 tys. t w ciągu roku. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się późnym latem oraz jesienią. Zbiór gruszek następuje w momencie, w którym zaczynają spadać z drzew. Waga przeciętnej gruszki wynosi ok. 180 g. W takiej porcji znajduje się ok. 120 kcal. Masa gruszki w 85% składa się z wody, pozostała część to węglowodany, tłuszcze, błonnik pokarmowy, sole mineralne, witaminy oraz związki mineralne. Gruszki są bogate w witaminy: C, B1, B2, B6 oraz PP. Owoce te zawierają również kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), które wpływają na stymulację procesów trawiennych. Z tego względu polecane są osobom starszym, aby wzbudzić apetyt. Istotna jest też zawartość w nich potasu – w jednej gruszce jest go blisko 250 mg, co, według Instytutu Żywności i Żywienia, pokrywa ok. 7% dziennego zapotrzebowania. Wspomaga on pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Gruszki zawierają jod, który wspiera leczenie chorób tarczycy, oraz kwas foliowy, dzięki czemu są polecane kobietom w ciąży. Dojrzała i miękka gruszka korzystnie wpływa na pracę jelit. Występujące w owocu komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Poza tym zawartość fruktozy oraz błonnika również ułatwia wypróżnianie. Niektóre odmiany gruszek zalecane są w leczeniu biegunek z uwagi na zawartość dużej ilości garbników. Z kolei sfermentowane soki z gruszki wykazują korzystne działanie przeciw tworzeniu się wrzodów żołądka. Twarda i niedojrzała gruszka charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz niskim ładunkiem glikemicznym. Dzięki temu polecana jest osobom z cukrzycą oraz dbającym o utrzymanie smukłej sylwetki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bogactwo zawartych w gruszkach przeciwutleniaczy, a zwłaszcza związków fenolowych oraz flawonoidów, może zapobiegać wielu chorobom, w tym niektórym rodzajom nowotworów. Wykazano, że zawartość w owocu floretyny hamuje wzrost komórek nowotworowych. Indukuje również apoptozę komórek czerniaka oraz ludzkiej białaczki.

Gruszkę można wykorzystywać na wiele sposobów. Sprawdza się jako dodatek do dań zarówno słodkich, jak i słonych. Owoce te idealnie nadają się na przetwory takie jak: kompoty, dżemy, konfitury oraz pikle. Gruszki sprawdzają się również jako przekąska w formie suszonej.

2024-09-24 14:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Korzeń chrzanu

Aby wzmocnić nasz organizm, nie sięgajmy od razu po tabletki – raczej poszukajmy ich zamienników w naturze. Znajdują się one w świeżych owocach i warzywach, np. w korzeniu chrzanu. Jedzmy go często, zwłaszcza zimą.

Warto zakupić świeży korzeń chrzanu i samemu go przyrządzić, gdyż ten gotowy w słoiku nie jest tak skuteczny. Świeży korzeń zawiera: witaminy z grupy B, witaminy A, E, C, magnez, żelazo, wapń, potas i siarkę, a także olejki eteryczne i substancje bakteriobójcze. Nie tylko doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do mięs i potraw, lecz również może być wykorzystany do leczenia licznych dolegliwości. Przede wszystkim, stosowany w niewielkich ilościach, ułatwia trawienie. Może być pomocny w leczeniu przeziębienia, zapalenia oskrzeli, kataru, kaszlu, gdyż ma właściwości niszczące grzyby, bakterie i wirusy. W przypadku zatkanych zatok, alergii czy przeziębienia możemy natomiast ssać małe kawałki chrzanu. Chrzan ma ponadto właściwości antynowotworowe.
CZYTAJ DALEJ

Czy zawierzam Bogu swoje życie?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 13, 1-9.

Niedziela, 23 marca. Trzecia niedziela Wielkiego Postu
CZYTAJ DALEJ

Kard. Krajewski: wprowadzamy jałmużnę w czyn

2025-03-23 17:03

[ TEMATY ]

jałmużna

kard. Krajewski

czyn

Vatican Media

Akcję „Zdrowotny Poranek dla Osób Słabych”

Akcję „Zdrowotny Poranek dla Osób Słabych”

12 lekarzy i dwie karetki z Watykanu. Pomoc medyczna dostępna 500 osobom – uchodźcom mieszkającym na peryferiach Rzymu. „Nie myślimy o sobie, ale pomagamy innym” - powiedział kard. Krajewski. Kierowana przez niego Dykasteria ds. Posługi Miłosierdzia zorganizowała w niedzielę akcję „Zdrowotny Poranek dla Osób Słabych”.

Kard. Konrad Krajewski w rozmowie z mediami watykańskimi podkreślił, że przeżywany czas Wielkiego Postu jest szczególną okazją do jałmużny. „Ona musi nas kosztować, musi nas boleć” - wskazał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję