Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Najlepsza dieta przy nowotworach

Istnieją uniwersalne zasady, które niezależnie od typu raka i leczenia można wprowadzić do codziennego życia celem szybszego zdrowienia.

Niedziela Ogólnopolska 37/2024, str. 72

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Komponowanie zbilansowanej diety polega przede wszystkim na spożywaniu sporej ilości warzyw i białka (m.in. pestki, orzechy, ryby, mięso, ser, strączki) oraz dobrych tłuszczów, np. oliwa z oliwek, olej lniany, pestki. Warto, by jadłospis opierał się na diecie śródziemnomorskiej, jeśli nie ma przeciwwskazań. Powinna to być dieta lekkostrawna, bez potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, nadmiernie przetworzonych, bogatych w cukry. Najlepszy sposób przygotowania to produkty surowe (jeśli brak przeciwwskazań), gotowane na parze, ewentualnie gotowane czy duszone. Warto spożywać 4-5 posiłków dziennie, niezbyt obfitych, najlepiej o regularnych porach, niezbyt późno wieczorem – im wcześniej, tym lepiej, maksymalnie do 19. Konieczne jest dostarczenie organizmowi przynajmniej minimalnej ilości wody – nie mniej niż 1,8 l, minimum 30 ml na kilogram masy ciała.

Na co zwracać uwagę?

Należy wybierać produkty odżywcze i bogate w antyutleniacze, m.in.: borówki, maliny, truskawki, awokado, gorzka czekolada, zielona herbata, kurkuma i inne zioła. Koniecznie trzeba eliminować dodatki chemiczne, m.in. vegetę, konserwanty w wędlinach, produkty cukiernicze, zwłaszcza krajanki, ciasta, drożdżówki. Warto zwracać uwagę na pochodzenie produktów, najlepiej bio lub od znajomego rolnika. Dobrze jest także pić codziennie wyciskany sok, najlepiej z buraka i jabłka, selera z jabłkiem, ewentualnie sok z pokrzywy czy zakwas z buraka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kiedy nie mamy czasu i sił

Reklama

Można zamówić dietę pudełkową, poprosić znajomych o pomoc lub posiłek zastąpić specjalnym preparatem z apteki, np. Nutridrink Protein omega-3. Odżywczym posiłkiem będzie naturalny jogurt, garść pestek i orzechów, a do tego porcja warzyw i owoców czy choćby kaszka Sinlac, do której potrzebna jest tylko woda – możemy dodać do niej orzechy czy maliny.

Pomocne substancje

Terapię warto wesprzeć tłuszczami, takimi jak omega-3 (można włączyć samodzielnie), uzupełnieniem brakujących witamin i minerałów, zwłaszcza witamin D i C. Rekomendowane w wielu przypadkach jest stosowanie CBD bądź leczniczych grzybów, jednak te terapie należy konsultować ze specjalistą. Fitoterapia może stanowić doskonałe wsparcie profilaktyki i leczenia nowotworów. Do ziół o działaniu antynowotworowym zaliczamy szczególnie kurkumę i ziele pokrzywy, które są łatwo dostępne. Można też wybrać gotowe produkty, np. według św. Hildegardy, o. Grzegorza Sroki czy ziołową chemioterapię Zielarni Suwalskiej. Należy pamiętać, że zioła czy dieta nie zastępują konwencjonalnego leczenia, mogą jednak stanowić doskonałe wsparcie.

Polecane przepisy

Pasta budwigowa

Miksujemy kilka minut: 125 g białego twarogu, 6 łyżek oleju lnianego (tłoczonego na zimno), 2 łyżki jogurtu. Warto wzbogacić pastę o dodatki typu: sól, pieprz, koper, bazylia, papryka, czarnuszka, cynamon, czosnek, pokrzywa. Spożywamy z warzywami lub/i chlebem.

Sos budwigowy (do sałatek, mięsa, warzyw)

Miksujemy pół szklanki oleju lnianego, łyżkę majonezu, 1 łyżkę keczupu, 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, 2 ząbki czosnku, 3 szczypty soli, 1 szczyptę pieprzu i jeśli lubimy – dowolne zioła (prowansalskie, koper).

Złote mleko

Reklama

na wolnym ogniu podgrzewamy mleko (nie ze sklepu, ewentualnie kokosowe czy migdałowe) ok. 10 min wraz z łyżeczką bio kurkumy, szczyptą pieprzu oraz cynamonem lub innymi ulubionymi przyprawami. Kiedy nie będzie gorące, można dodać miodu czy oliwy.

Przykładowy jadłospis

Pierwsze śniadanie – godz. 8: sałatka z kurczakiem, sosem czosnkowym budwigowym, ogórkiem kiszonym, koprem, kiełkami.

Drugie śniadanie – godz. 11: jogurt naturalny, łyżka nasion chia, garść borówek + sok wyciskany.

Obiad – godz.13.30: krem z brokułów, łosoś na parze, ryż brązowy, szpinak.

Podwieczorek – godz. 16: smoothie z banana, awokado, sok z cytryny + kilka migdałów.

Kolacja – godz.18.30: pasta budwigowa z ziołami prowansalskimi, chleb orkiszowy, rzodkiewka, pomidor.

2024-09-10 13:40

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Suplementy diety dary natury poddane debacie

Spożywamy ich coraz więcej, czujemy się po nich lepiej, wykorzystujemy je jako uzupełnienie posiłków. Suplementy diety, bo o nich mowa, na dobre zadomowiły się wśród Polaków, choć wiele osób zgłasza swoje zastrzeżenia do ich działania. Na co warto zwrócić uwagę, zażywając suplementy? Czego należy się wystrzegać i o czym pamiętać? Których głosów słuchać w dyskusji na temat substancji wzbogacających naszą dietę?
CZYTAJ DALEJ

Franciszek zachęca do bycia przyjaciółmi ubogich

Do otaczania ubogich przyjaźnią zachęca papież Franciszek w opublikowanym dziś Orędziu na VIII Światowy Dzień Ubogich. Jest on obchodzony w przedostatnią niedzielę Roku Liturgicznego - w tym roku będzie to 17 listopada. Jego hasłem są słowa nawiązujące do księgi Mądrości Syracha: „Modlitwa ubogiego dociera do Boga” (por. Syr 21, 5).

Papież podkreśla, że autor Księgi Mądrości Syracha będąc człowiekiem modlitwy o odkrył, iż ubodzy mają uprzywilejowane miejsce w sercu Boga. „Jako Ojciec troszczy się o najbardziej potrzebujących: ubogich, zepchniętych na margines, cierpiących, zapomnianych... Ale nikt nie jest wykluczony z Jego serca, ponieważ przed Nim wszyscy jesteśmy ubodzy i potrzebujący” - stwierdza Franciszek, zaznaczając, iż szczęścia nie osiąga się gwałcąc prawa i godność innych osób.
CZYTAJ DALEJ

25 lat UKSW

2024-11-15 21:33

[ TEMATY ]

Ks. prof. Ryszard Czekalski

25‑lecie UKSW

UKSW

Na zdjęciu od lewej ks. prof. Ryszard Czekalski, ks. prof. Stanisław Dziekoński, ks. prof. Roman Bartnicki, ks. prof. Henryk Skorowski

Na zdjęciu od lewej ks. prof. Ryszard Czekalski, ks. prof. Stanisław Dziekoński, ks. prof. Roman Bartnicki, ks. prof. Henryk Skorowski

- Na naszej uczelni staramy się kierować nauczaniem błogosławionego Patrona, kardynała Stefana Wyszyńskiego, człowieka wielkiej mądrości, odwagi i prawości - powiedział w czasie gali jubileuszowej z okazji 25-lecia powstania UKSW ks. prof. dr hab. Ryszard Czekalski, rektor uczelni.

Wspólne świętowanie odbyło się na kampusie Wóycickiego. Uroczystość poprowadziła Alicja Węgorzewska, dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję