Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

W witaminy przebogaty

Należący do rodziny psiankowatych pomidor zwyczajny jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 34/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

warzywa

pomidor

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Początki pomidora sięgają II wieku – wtedy pomidor znany był jako wilcza brzoskwinia. Pomidory, które znane są obecnie, pochodzą z andyjskich dolin Peru i północnego Chile. Do Polski trafiły w okresie I wojny światowej. Wartość odżywcza pomidorów różni się w zależności od ich odmiany oraz stopnia dojrzałości. Są warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej. Wynika to z faktu, że pomidor składa się w 95% z wody – pozostałe 5% to węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Przeciętny pomidor waży ok. 150-170 g. Jego wartość energetyczna wynosi ok. 30 kcal.

Pomidory to cenne źródło: witaminy C, tiaminy, witaminy PP, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego. Warzywa te są źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warto pamiętać, że pomidory są bogate również w związki fenolowe, karotenoidy, w tym likopen. Likopen to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wykazuje wielokierunkowy wpływ na przebieg chorób przewlekłych. Okazało się, że spożywanie pomidorów, a także ich przetworów pozytywnie wpływa na profil lipidowy, wartość ciśnienia tętniczego krwi, a także na poprawę funkcji nabłonka.

Likopen wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, zapobiega udarom mózgu. Wpływa również pozytywnie na płodność oraz gęstość kości.

Reklama

Dzięki zawartości likopenu oraz innych aktywnych związków roślinnych pomidory wpływają korzystnie na zdrowie skóry. Związki te chronią przed powstawaniem oparzeń słonecznych oraz mogą łagodzić ich skutki. Spożycie pomidorów koreluje też z występowaniem nowotworów. Zostało to potwierdzone w przypadku nowotworów płuc, prostaty oraz żołądka.

Najczęstszym przeciwwskazaniem do spożywania pomidorów jest choroba refluksowa żołądka – mogą one wpływać drażniąco na ścianę przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu ich spożycie musi być kontrolowane u osób z przewlekłą chorobą nerek.

Poza sezonem warto korzystać z przetworów pomidorowych. Regularne spożywanie pomidorów i ich przetworów przynosi korzyści zdrowotne i przyczynia się do profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo mnogość odmian, kolorów oraz smaków uatrakcyjnia ich przetwarzanie. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się sosy, pasty oraz przeciery. Na popularności zyskują również pomidory suszone oraz kiszone.

Przepisy na przetwory z pomidorów na str. 76-77

2024-08-20 14:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dobre rady

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima).

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima). Pomidory należy umyć, naciąć skórkę na krzyż na obu końcach, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach (czas zależy od grubości skóry pomidorów) wylać wrzątek, a pomidory od razu zalać zimną wodą – skórka zacznie się marszczyć i łatwo zdjąć ją nożem. Pomidory trzeba pokroić, wykroić zielone i twarde części i ugotować do miękkości. Można je zmielić blenderem przed lub po ugotowaniu.
CZYTAJ DALEJ

Wszystkie nowe wpisy na liście niematerialnego dziedzictwa to tradycje katolickie

Niedźwiedzie wielkanocne z Góry, procesja Bożego Ciała z tradycją dywanów kwietnych w Skęczniewie, procesja emaus i turki w parafii Dobra oraz wykonywanie pisanek techniką drapaną - krasek z Krasnegostawu zostały wpisane do krajowej listy niematerialnego dziedzictwa kulturowego. To pokazuje, jak wielki wpływ na kulturę polską wywierała i dalej wywiera wiara katolicka.

O czterech nowych wpisach na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego poinformowało we wtorek ministerstwo kultury. Niedźwiedzie wielkanocne z Góry (woj. wielkopolskie) to tradycja, sięgająca 1913 r.
CZYTAJ DALEJ

W Wieliczce odbyła się podziemna Pasterka o poranku. To tradycja wyjątkowa nie tylko na skalę Polski

2025-12-24 12:12

[ TEMATY ]

pasterka

Wieliczka

Adobe Stock

101 metrów pod ziemią odbyła się zgodnie z górniczą tradycją w Wigilię rano w kopalni soli w Wieliczce podziemna Pasterka. Wzięło w niej udział ponad 800 osób, w tym górnicy z rodzinami i mieszkańcy miasta.

Uroczystej Mszy św. przewodniczył biskup pomocniczy archidiecezji krakowskiej Robert Chrząszcz. Liturgię koncelebrował kapelan wielickich górników ksiądz Wojciech Olszowski. Muzyczną oprawę zapewniła uroczystości Reprezentacyjna Orkiestra Dęta Kopalni Soli „Wieliczka”, która w tym roku obchodzi jubileusz 195-lecia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję