Reklama

Porady

Szlachetne zdrowie

Problemy z trawieniem

Istnieje kilka domowych sposobów na poprawę trawienia i zmniejszenie dolegliwości bólowych.

Niedziela Ogólnopolska 31/2024, str. 72-73

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wakacje to szczególny czas dla naszego układu pokarmowego. Nie tylko częściej niż zazwyczaj korzystamy z grilla, ale też jemy więcej słodkości, a czasami próbujemy nowych potraw. Skutkiem tego mogą być problemy z trawieniem, takie jak wzdęcia bądź zaparcia; jeśli pojawiały się już wcześniej, mogą się nasilić. Należy odkryć ich przyczynę i je wyeliminować, gdyż nieleczone mogą stanowić dla nas poważny problem.

Jakie są objawy problemów z trawieniem?

Problemy trawienne objawiają się wzdęciami, powiększonym brzuchem, bólami, odbijaniem, uczuciem dyskomfortu czy kłucia, zwłaszcza po jedzeniu, mdłościami, niechęcią do jedzenia. A w dłużej perspektywie – otyłością bądź niedowagą, gorszą kondycją psychiczną, skóry, paznokci oraz innymi problemami zdrowotnymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przyczyny gorszego trawienia

W trawieniu biorą udział żołądek, wątroba, pęcherzyk żółciowy i jelita. W poszukiwaniu przyczyny problemów trawiennych warto skupić się nie tylko na kondycji wyżej wymienionych organów, ale także i na mikroflorze, enzymach, stresie czy nawykach żywieniowych. Przyczyny tych problemów mogą być bowiem złożone. Warto przyjrzeć się w pierwszej kolejności naszym nawykom jedzeniowym i stylowi życia, ilości oraz jakości spożywanych produktów i nietolerancjom pokarmowym.

Jak rozwiązać problemy z trawieniem?

Reklama

Jeśli problem jest krótkotrwały i dotyczy jednorazowego przejedzenia czy zjedzenia nieodpowiedniej potrawy, dobrze jest wypić herbatę koperkową, miętową, rumiankową lub specjalną na trawienie, np. Herbapol trawienie, czy zażyć mocniejsze krople ziołowe, jak MultiGastro.

W problemach przewlekłych w pierwszej kolejności warto wprowadzić następujące zasady:

1. Spożywamy pokarm powoli, żując każdy kęs minimum 30 razy.

2. Zachowujemy co najmniej 2,5 godziny odstępu pomiędzy posiłkami.

3. Nie jemy po 19, a im wcześniej zjemy kolację, tym lepiej. Poza tym powinna być ona lekkostrawna, np. owsianka lub jaglanka.

4. Staramy się nie popijać posiłku.

5. Ułatwiamy trawienie przez dodawanie do potraw ziół.

6. Unikamy posiłków mocno przetworzonych, zwłaszcza fast foodów, produktów cukierniczych, smażonych.

7. Posiłek spożywamy w spokoju, bez pośpiechu, oglądania telewizji czy czytania.

8. Staramy się nie przejadać.

9. Wprowadzamy regularną aktywność fizyczną (przez ruch całego ciała przyspieszamy ruchy perystaltyczne jelit).

10. Jeśli podejrzewamy u siebie alergię na jakiś produkt lub jego nietolerancję, warto prowadzić dzienniczek – zapisywać, co jemy i jakie objawy występują po spożyciu danych produktów. Kolejnym krokiem w postępowaniu będzie eliminacja produktów, które podejrzewamy, że mają niedobry wpływ na nasz organizm. Należą do nich najczęściej produkty wzdymające, ciężkostrawne, mleczne, kapustne, pszenica, cukier, owoce bogate w fruktozę, jak winogrona.

Reklama

Jeśli nawyki te po mniej więcej 2 tygodniach nie przyniosą oczekiwanych efektów, warto spróbować oczyszczenia jelit, choćby przez 1 dzień głodówki czy przeprowadzenia kuracji, jak detoks jaglany czy post Daniela/Dąbrowskiej.

W przypadku braku poprawy poszukajmy głębszej przyczyny, najlepiej wykonując odpowiednie badania. Mogą to być próby wątrobowe, testy alergiczne, test SIBO, badanie kału na obecność pasożytów, grzybów, dysbakteriozy i inne, najlepiej pod okiem specjalisty.

Produkty pomocne przy problemach trawiennych

• Zioła

Uważam, że są najlepszym wsparciem w procesach trawienia, gdyż działają, szeroko wspierając trawienie oraz konkretne organy; działają przeciwzapalnie oraz przeciwdrobnoustrojowo. Należy je tylko odpowiednio dobrać. Zacznijmy od doprawiania potraw ziołami typu: majeranek, kminek, kumin, koper, curry, zioła prowansalskie, bertram, kolendra, lubczyk i inne. Do tego warto włączyć mieszanki w kroplach (np. Iberogast, Gastrofratin) lub do parzenia, lub pojedyncze zioła do picia, takie jak: koper, mięta, rumianek, hyzop, korzeń mniszka, estragon, bluszczyk kurdybanek.

• Błonnik

Sprawdzi się szczególnie wtedy, kiedy mamy skłonność do zaparć i wzdęć. Pomocny jest także w dbaniu o dobrą kondycje mikroflory jelit. Za najkorzystniejsze uważam błonnik witalny czy Colon C.

• Probiotyki

Reklama

Wsparcie mikroflory sprawdzi się, zwłaszcza kiedy mamy wzdęcia, alergie, stosowaliśmy niedawno antybiotykoterapię. Do probiotyków wartych polecenia należą: Vivomixx, Narum Forte, Sanprobi IBS, jednak dieta powinna na co dzień obfitować w produkty uzupełniające i wspomagające mikroflorę, takie jak kiszonki, jogurty, serwatka, błonnik, maślan sodu.

• Enzymy

Enzymy trawienne sprawdzą się u wielu osób, zwłaszcza z niestrawnościami i uczuciem wzdęcia, nietolerancjami pokarmowymi, np. Super Enzymes.

• Betaina HCL

Sprawdzi się, kiedy żołądek nie jest odpowiednio dokwaszony, np. pojawiają się zgaga, niestrawności. Można spróbować zastąpić ją octem jabłkowym rozcieńczonym z wodą przed posiłkiem.

Estragon

Aromatyczne zioło popularne w kuchni francuskiej ma też niezwykłe właściwości lecznicze.

Estragon poprawia apetyt i usprawnia procesy związane z trawieniem, dlatego też stosuje się go przy zaburzeniach żołądkowo-trawiennych. Wspomaga zwalczanie niektórych pasożytów zasiedlających przewód pokarmowy. Ekstrakty z estragonu są skuteczne w leczeniu stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy, w tym wrzodów i nadżerek.

Najbardziej wartościową częścią rośliny są liście. Doskonale smakują zarówno świeżo po zerwaniu, jak i ususzone. Smak przyprawy jest lekko gorzki, przypomina anyż. Doskonale podkreśli smak zupy pomidorowej, sosów, jajecznicy czy ryb.

Jako surowiec przyprawowy najlepiej pozyskiwać młode liście, ponieważ są mocno aromatyczne, starsze stają się gorzkie.

Reklama

Zioło to można hodować w doniczkach na parapecie czy balkonie. W gruncie jego łodygi osiągają nawet metr wysokości. Roślina zaczyna kwitnienie w sierpniu, a kończy późną jesienią. Jego kwiaty mają jasnożółtą lub białą barwę.

Bonifraterska mieszanka pobudzająca trawienie

Składniki: 50 g ziela estragonu, 50 g liści krwawnika, 50 g koszyczka rumianku szlachetnego, 50 g owocu kopru, 20 g ziela drapacza lekarskiego, 10 g owocu kolendry.

Stosowanie: Zioła mieszamy w odpowiednich proporcjach, następnie zalewamy 1 łyżkę mieszanki szklanką wody, parzymy i pijemy ok. 20 min przed posiłkiem.

2024-07-30 13:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Smakołyki dla dzieci

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Szukasz pomysłów na desery dla dzieci, które możesz przygotować na co dzień i od święta, np. na urodziny czy Dzień Dziecka? Zainspiruj się naszymi i stwórz słodkości, które pokochają najmłodsi.

SKŁADNIKI : *100 g kaszy jaglanej *400 ml mleczka kokosowego *10 szt. suszonych daktyli *6 łyżek wiórek kokosowych *100 g migdałów siekanych *1 łyżka oleju kokosowego
CZYTAJ DALEJ

Święci Archaniołowie

29 września świętujemy dzień Archaniołów: Michała, Rafała i Gabriela, którym Bóg powierzył specjalne misje wobec ludzi. Archaniołowie nigdy nie byli ludźmi, jednak zaliczani są do świętych. W początkach chrześcijaństwa zbyt pochopnie oddawano cześć siedmiu Archaniołom, wymienianym w apokryfach. Synody w Laodycei (361 r.) i w Rzymie (492 r. i 745 r.) zezwoliły, by otoczyć kultem liturgicznym tylko św. Michała, św. Gabriela i św. Rafała, ponieważ tylko o tych Archaniołach mamy wyraźne świadectwo w Piśmie Świętym.

Imiona Archaniołów mają charakter teoforyczny. Wskazują na ich powiązanie z Bogiem. Określają również istotę misji pełnionej przez nich z woli Bożej. Michał - z hebrajskiego Mika´el znaczy - "któż jak Bóg" (tzn. któż może równać się z Bogiem?). Imię Gabriel - z hebrajskiego Geber´el - składa się z dwóch wyrazów: geber - silny oraz el - Pan Bóg. Imię to tłumaczone jest wiec jako "mąż Boży", "wojownik Boży". Rafał to również imię pochodzenia hebrajskiego Rapha´el i oznacza "Bóg uzdrawia", "Bóg uleczył".
CZYTAJ DALEJ

Moc wspólnoty. Pielgrzymka Służby Liturgicznej do Krzeszowa

2024-09-29 15:45

ks. Waldemar Wesołowski

W Krzeszowie odbyła się kolejna pielgrzymka Służby Liturgicznej. Jak podkreśla ks. Mateusz Rycek, duszpasterz diecezjalny SL, to okazja do budowania wspólnoty ministranckiej oraz wzajemnego umacniana się w wierze.

Do krzeszowskiego Domu Łaski przyjechało ponad 400 ministrantów, lektorów, ceremoniarzy, członków scholi i zakrystianów. Towarzyszyli im rodzice, opiekunowie i duża grupa księży. Spotkanie rozpoczęło się w kościele św. Józefa, gdzie bp Piotr Wawrzynek mówił o znaczeniu Jubileuszu 2025 i nadziei z nim związanej oraz o sile wspólnoty.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję