Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki dla dzieci

Szukasz pomysłów na desery dla dzieci, które możesz przygotować na co dzień i od święta, np. na urodziny czy Dzień Dziecka? Zainspiruj się naszymi i stwórz słodkości, które pokochają najmłodsi.

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasteczka jaglano-kokosowe

SKŁADNIKI :
*100 g kaszy jaglanej
*400 ml mleczka kokosowego
*10 szt. suszonych daktyli
*6 łyżek wiórek kokosowych
*100 g migdałów siekanych
*1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i pozostaw do namoczenia na minimum 12 godz.
2. Umieść kaszę w garnku, zalej mleczkiem kokosowym i dodaj daktyle. Przez pierwsze 5 min gotuj kaszę na dość dużym ogniu i często mieszaj, aby się nie przypaliła, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 min, co jakiś czas mieszając. Zdejmij kaszę z ognia, przykryj pokrywką i odstaw, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
3. Gotową jaglankę zblenduj na prawie jednolitą masę. Dodaj płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie wymieszaj. (Jeśli masa na ciasteczka będzie zbyt zbita, można dodać odrobinę więcej oleju kokosowego).
4. Masę nabieraj łyżką, formuj kulki, delikatnie je spłaszczaj i obtaczaj z jednej strony w migdałach. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną obtoczoną migdałami do góry.
5. Ciasteczka piecz przez 25-30 min, aż się zarumienią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Lizaki bezowe z aquafaby

SKŁADNIKI :
*kilka drewnianych patyczków do szaszłyków
*150 g aquafaby (woda po ciecierzycy, np. ze słoika)
*200 g cukru
*barwnik spożywczy

Reklama

Wykonanie:
1. Patyczki do szaszłyków obetnij tak, aby otrzymać kilka różnych długości.
2. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim patyczki. Piekarnik nagrzej do 100°C.
3. Cukier i aquafabę umieść w misie miksera. (Dobrze jest zredukować aquafabę, tj. jeżeli potrzebujesz 150 ml aquafaby, to przelej do garnka 300 ml i podgrzej, aż połowa odparuje. Następnie schłódź płyn i dopiero wtedy używaj go do ubicia).
4. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania białej i sztywnej konsystencji. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropel barwnika i wymieszaj.
5. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki dodawaj naprzemiennie białą i kolorową masę bezową.
6. Wyciskaj masę na patyczki, tworząc bezowe lizaki. Z części masy zrób beziki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godz. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Tort lodowy

SKŁADNIKI:
*1,5 l lodów waniliowych lub o innym ulubionym smaku
*100 g herbatników
*kilka biszkoptów lub innych ciastek
*100 g czekolady
*garść rodzynek

Wykonanie:
1. Lody wyjmij wcześniej z zamrażarki, aby dało się je przekładać łyżką.
2. Czekoladę posiekaj drobno. Ciastka połam na kawałki, pokrusz drobniej.
3. Spód tortownicy wyłóż kawałkiem folii aluminiowej, tortownicę zamknij i boczne metalowe elementy wyłóż folią spożywczą.
4. Do tak przygotowanej tortownicy nakładaj lody i dobrze uciskaj. Możesz wcześniej wymieszać wszystkie dodatki z lodami lub nakładać porcję lodów i posypywać ją dodatkami.
5. Lody ułóż w tortownicy po sam wierzch, dobrze uciśnij. Wierzch udekoruj dodatkami. Tort włóż do zamrażarki. Kiedy góra tortu się zetnie, połóż na nią kawałek folii spożywczej. Pamiętaj, aby godzinę przed podaniem tort z zamrażarki przełożyć do lodówki – ułatwi to krojenie.

Muffiny z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*250 g rabarbaru
*100 g rozpuszczonego masła
*125 ml mleka roślinnego
*2 jajka
*250 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*170 g cukru/ksylitolu

Wykonanie:
1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałeczki.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
3. Do jednej miski wlej roztopione masło, dodaj mleko, jajka i wymieszaj rózgą. W drugiej misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i słodziwem.
4. Dodaj składniki z pierwszej miski do drugiej i delikatnie, powoli wymieszaj łyżką (tylko do pierwszego połączenia się składników), pod koniec dodaj rabarbar.
5. Ciastem wypełnij papilotki do 3/4 wysokości. Pozostałe ciasto – jeśli takie będzie – wykorzystaj do upieczenia kolejnych babeczek.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min.

2024-05-21 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wycinka drzew bez zezwolenia

Niedziela Ogólnopolska 10/2023, str. 48

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Na wiosnę planujemy zmiany na działce. Czy to prawda, że niepotrzebne jest zezwolenie nawet na wycięcie większych drzew?
CZYTAJ DALEJ

Samarytanin otrzymuje od Jezusa misję: Idź!

2025-10-07 11:04

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Samarytanin otrzymuje od Jezusa misję: Idź! Znajdź tamtych, ciągle jeszcze zagubionych, pozbawionych wiary, którzy nie rozpoznali Dawcy życia, lecz zobaczyli we Mnie tylko zwyczajnego lekarza. Taką misję wyznacza Jezus także mnie.

Zdarzyło się, że Jezus, zmierzając do Jeruzalem, przechodził przez pogranicze Samarii i Galilei. Gdy wchodzili do pewnej wsi, wyszło naprzeciw Niego dziesięciu trędowatych. Zatrzymali się z daleka i głośno zawołali: «Jezusie, Mistrzu, ulituj się nad nami!» Na ten widok rzekł do nich: «Idźcie, pokażcie się kapłanom!» A gdy szli, zostali oczyszczeni. Wtedy jeden z nich, widząc, że jest uzdrowiony, wrócił, chwaląc Boga donośnym głosem, padł na twarz u Jego nóg i dziękował Mu. A był to Samarytanin. Jezus zaś rzekł: «Czyż nie dziesięciu zostało oczyszczonych? Gdzie jest dziewięciu? Czy się nie znalazł nikt, kto by wrócił i oddał chwałę Bogu, tylko ten cudzoziemiec?» Do niego zaś rzekł: «Wstań, idź, twoja wiara cię uzdrowiła».
CZYTAJ DALEJ

Rzym usłyszał o Siostrach Katarzynkach Męczenniczkach

2025-10-10 18:56

[ TEMATY ]

Rzym

siostry katarzynki

Vatican News

W Rzymie zakończyła się dwudniowa międzynarodowa konferencja naukowa na temat „Beatyfikacja męczenniczek II wojny światowej, siostry Krzysztofy Klomfass i XIV Towarzyszek. Perspektywa historyczna, prawna i teologiczna”.

Konferencja na Wydziale Historii Kościoła i Dziedzictwa Kulturowego Papieskiego Uniwersytetu Gregoriańskiego w Rzymie odbyła się po raz drugi. - Bardzo się cieszę, że po ponad półtora roku w tym samym miejscu kończymy pewną drogę, którą rozpoczęliśmy na Gregorianie razem z Wydziałem Teologicznym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w maju ubiegłego roku, kiedy zebraliśmy się wokół kardynała Stanisława Hozjusza. Teraz gromadzimy się wokół Sióstr Męczenniczek, sióstr świętej Katarzyny, błogosławionych Krzysztofem Klomfass i jej XIV Towarzyszek. Bardzo się cieszę, że ma to miejsce na Gregorianie. Zrobiliśmy bardzo ładną drogę w towarzystwie tych sióstr, bardzo ładną drogę duchową i intelektualną. Także bardzo się cieszę, że też Gregoriana jest w to zaangażowana, że jest zaangażowany Papieski Komitet Nauk Historycznych i bardzo się cieszę, że te siostry zaczynają być znane w Rzymie, a z Rzymu będą znane na całym świecie - mówi ks. Marek Inglot, przewodniczący Papieskiego Komitetu Nauk Historycznych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję