Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Udka z kurczaka na sposoby

Można z nich szybko przygotować pyszne danie. Takie na co dzień i od święta. Wystarczy sięgnąć po ulubione dodatki i przyprawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Po prowansalsku

SKŁADNIKI :
*6 udek z kurczaka
*3 cebule
*3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*3 pomidory
*3 papryki kolorowe
*1,5 szklanki wytrawnego wina
*3 łyżki czarnych oliwek
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
2. Papryki oczyść z nasion, umyj i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Udka umyj, osusz, obsmaż na oliwie, przełóż do dużego rondla.
5. Cebulę i czosnek zrumień na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka.
6. Dodaj je do mięsa, także zioła, sól, pieprz, wino. Duś 15 min.
7. Dorzuć pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i duś jeszcze 30 min. Pod koniec dodaj oliwki.
8. Podawaj z ryżem na sypko i sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze

SKŁADNIKI :
*4 udka z kurczaka
*1 cytryna
*3 łyżki płynnego miodu
*1 łyżka ostrej musztardy
*1 łyżka ostrego sosu sojowego
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij i połącz w misce ze skórką, miodem, musztardą, sosem sojowym i oliwą.
2. Udka umyj, osusz, włóż do miski, obtocz w miodowej zalewie i zostaw na 2 godz. w lodówce.
3. Wyjmij je, otrząśnij z zalewy i umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Piecz ok. 45 min. Po 20 min pieczenia naczynie wyjmij i posmaruj udka miodową mieszanką. Czynność tę powtórz dwa razy (po 30 i po 40 min.)
5. Podawaj z frytkami i dowolnymi surówkami.

Pieczone z jabłkami

SKŁADNIKI:
*6 udek z kurczaka
*2 winne, twarde jabłka
*1 łyżka masła klarowanego
*1/2 szklanki bulionu
Marynata:
*4 łyżki oleju,
*2 ząbki czosnku
*2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżeczka suszonego rozmarynu
*1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
*sól
*pieprz

Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę).
2. Udka umyj, osusz, natrzyj marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż je masłem i podlej bulionem. Piecz pod przykryciem ok. 1 godz w 180°C.
4. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój na cząstki i dodaj do mięsa po ok. 30 min pieczenia.
5. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by udka się przyrumieniły.

W sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:
*4 udka z kurczaka
*1 duża cebula
*300 g pieczarek
*1 szklanka bulionu
*400 g śmietany 18%
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*1 łyżeczka soli
*1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
1. Udka umyj, osusz. Odetnij górne części od pałek. Dopraw solą.
2. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
3. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i przesmaż. Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem (warzywnym lub drobiowym). Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz. Zalej warzywa i mięso.
5. Duś całość pod przykryciem ok. 40 min na małym ogniu.
6. Podawaj z ryżem lub kaszą na gęsto.

2024-04-16 14:14

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leczo w słoiku

Cukinia pochodzi z rodziny dyniowatych, przyjechała do nas z Włoch. Delikatna w smaku, lekkostrawna, zawiera sporo witaminy A i soli mineralnych. Można ją przyrządzać jak kabaczka.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Mikołaja

[ TEMATY ]

nowenna

św. Mikołaj

Ks. Marcin Miczkuła

Znaczek ze św. Mikołajem z Miry

Znaczek ze św. Mikołajem z Miry

Nowenna przed wspomnieniem św. Mikołaja do odmawiania między 27 listopada a 5 grudnia (lub w dowolnym terminie).

Chwalebny święty Mikołaju, ciebie Bóg obdarzył wielkim przywilejem wspomagania ludzi. Tysiącom zwracającym się do ciebie z różnymi kłopotami udzielałeś pomocy: umierającym niosłeś pociechę, trędowatym uwolnienie, chorym zdrowie, studentom jasną myśl, żeglującym bezpieczny port, uwięzionym wolność. Kto zresztą zdoła zliczyć tych wszystkich, którzy przez ciebie otrzymali pociechę i pomoc, której ciągle obficie udzielasz.
CZYTAJ DALEJ

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę

2025-12-05 04:33

materiały prasowe

Już po raz 33. organizowana jest Charytatywna Akcja „Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę”.

Pospolite ruszenie gorących serc, które od ponad trzech dekad wywołuje uśmiech na twarzach tysięcy dzieci na terenie niemal całej Polski, zostało zainicjowane w 1993 r. przez red. Ewę Dados, dziennikarkę Radia Lublin.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję