Reklama

Wiara

Życie ze smakiem

Święta na stole

Co oryginalnego przygotować na świąteczne biesiadowanie? Czym przyjąć gości?

Niedziela Ogólnopolska 12/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mazurek z kwiatami

SKŁADNIKI :
CIASTO:
*100 g mąki orkiszowej
*50 g mąki migdałowej
*125 g masła + odrobina do wysmarowania formy
*30 g ksylitolu/cukru brązowego
*2 duże żółtka jajka „zerówki” (30 g)
*1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
KREM:
*160 g śmietany kremówki
*15 g świeżych jadalnych kwiatów (np. bratki, nagietki, ogóreczniki, nasturcje, róże)
*190 g białej czekolady

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieć. Jeśli masa nie chce się połączyć, dodaj wodę. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 40 min. Po tym czasie natłuść masłem formę do pieczenia i przełóż do niej wyjęte z lodówki i rozwałkowane ciasto. Piecz 30 min w temp. 180°C.
2. W tym czasie śmietanę przelej do garnka i zagotuj. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj. Odstaw na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.
3. Czekoladę ze śmietaną wylej na zimne ciasto i ozdób świeżymi kwiatami. Przed podaniem wstaw do lodówki na 4 godz.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Schab pieczony

Reklama

SKŁADNIKI :
*1,3 kg schabu
*1,5 łyżeczki soli morskiej
*0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
*2 ząbki czosnku
*2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
*1 łyżeczka papryki w proszku
*2 łyżki oliwy
*2 łyżki musztardy miodowej
*3 łyżki cukru trzcinowego
*2 duże marchewki
*2 duże pietruszki
*1 kwaśne jabłko
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Dzień przed pieczeniem zamarynuj schab: opłucz go, osusz, ponakłuwaj ostrzem noża na całej powierzchni na głębokość ok. 0,5 cm, następnie natrzyj solą, pieprzem, startym czosnkiem, ziołami prowansalskimi lub oregano i papryką w proszku. Na koniec posmaruj 1 łyżką oliwy, włóż do woreczka strunowego lub naczynia z pokrywą i wstaw na dobę do lodówki.
2. Następnego dnia wyjmij schab i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj z wierzchu grubszą warstwą musztardy i posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego.
3. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokój w słupki. Dopraw solą, pieprzem oraz wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Ułóż warzywa wokół mięsa.
4. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz bez przykrycia przez 30 min. Następnie dodaj obrane i pokrojone w cząstki jabłko, posyp je 1 łyżką cukru i wstaw schab z powrotem do piekarnika. Piecz dalej bez przykrycia przez kolejne 50 min.
5. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odczekaj minimum 10-15 min przed pokrojeniem, aby soki się związały. Posyp natką pietruszki, pokrój na porcje i podawaj z warzywami.

Drożdżowy wieniec wielkanocny

SKŁADNIKI:
*300 g mąki orkiszowej, typ 630
*150 g wody
*3,5 g drożdży suszonych
*1 łyżeczka cukru
*2 łyżki oliwy z oliwek
*1 szczypta soli
*1 żółtko jaja kurzego
*1 łyżka mleka
*150 g serka śmietankowego
*20 g płatków migdałów
*1/2 pęczka rzeżuchy
*1 szt. szparagów zielonych
*1 rzodkiewka
*3 pomidorki koktajlowe
*1/2 marchwi
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. W misie zagnieć na gładkie ciasto mąkę z cukrem, solą, wodą, drożdżami i oliwą. Gotowe ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jedną trzecią ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na okrągły placek. Wyłóż nim dno tortownicy.
3. Pozostałe ciasto podziel na 3 części i uformuj z nich długie, cienkie wałki. Połącz wałki ze sobą na jednym z końców i zapleć z nich warkocz. Ułóż go w tortownicy w kształt wieńca.
4. W miseczce połącz żółtko z mlekiem. Tak przygotowanym płynem posmaruj spód i wieniec. Całość piecz ok. 15-20 min w temp. 175°C, aż nabierze złotego koloru. Gotowy wieniec wystudź.
5. W misce ucieraj serek śmietankowy za pomocą łyżki, aż nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw go solą i pieprzem.
6. Środek wieńca posmaruj serkiem, uważając, aby nie pobrudzić krawędzi. Warzywa pokrój w dowolne kształty i wraz z migdałami ułóż na serku.

2024-03-19 13:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święconka

Niedziela Ogólnopolska 15/2014, str. 58

[ TEMATY ]

Wielkanoc

Przemysław Awdankiewicz

Błogosławieństwo pokarmów w Wielką Sobotę, zwane powszechnie święconką lub święconym, jest tradycją sięgającą w Polsce XIV wieku. Początkowo święcono tylko chlebowego baranka, potem dodawano inne pokarmy. Ich dobór nie był przypadkowy, każdy pokarm symbolizował jakieś chrześcijańskie treści. Dziś w koszyku zwyczajowo powinny się znaleźć wymienione poniżej pokarmy, ale można też włożyć inne, które później będą spożywane przy wielkanocnym stole.

Chleb – dla chrześcijan symbolizuje Ciało Chrystusa, a także dary ziemi.
CZYTAJ DALEJ

Cuda eucharystyczne i cuda wiary – przesłanie z Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii w Sokółce

2025-10-05 16:20

[ TEMATY ]

Eucharystia

cud Eucharystyczny

Karol Porwich/Niedziela

„Nie wstydźmy się publicznie wyznawać naszej wiary w realną obecność Chrystusa w Eucharystii” - mówił abp Józef Guzdek podczas Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii w Sokółce - miejscu Wydarzenia Eucharystycznego z 2008 r.

W pierwszą niedzielę października liczni wierni archidiecezji białostockiej zgromadzili się przy ołtarzu polowym przed Sanktuarium Najświętszego Sakramentu w Sokółce, by uczestniczyć w Eucharystii sprawowanej w ramach Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii.
CZYTAJ DALEJ

Zostań z nami. Wystawa w Muzeum Diecezjalnym w Rzeszowie

2025-10-05 23:46

ks. Jakub Oczkowicz

Zaproszenie na Wernisaż

Zaproszenie na Wernisaż

Znany fotograf i autor książek Mirek Osip-Pokrywka, posługując się czarno-białą i kolorową fotografią analogową, za pomocą zbliżeń (w tym portretów) oraz szerokich planów, uchwycił niezwykły klimat tamtych chwil oraz ludzkie emocje: od smutku i żalu, po radość i nadzieję. Niektóre z ujęć mają wręcz metaforyczny wymiar, zwłaszcza oglądane po dwudziestu latach od tamtych wydarzeń. Tytuł ekspozycji „Zostań z nami” – jak zauważył otwierający wystawę biskup Kazimierz Górny – wzięte są z Ewangelii (Łk 24,29), ale nawiązują również do okrzyków, jakie Polacy wznosili podczas pielgrzymek papieża do Ojczyzny. Są wreszcie wyrazem tęsknoty i wiary w świętych obcowanie.

Artysta, który przybył na wernisaż z żoną Magdą, współautorkę kolejnych publikacji, wprowadził w historię powstania tego fotoreportażu oraz podzielił się refleksjami dotyczącymi tamtych wydarzeń oraz pracy twórczej. W odpowiedni nastrój wprowadził zebranych również Pan Andrzej Szypuła, w mistrzowski sposób deklamując wiersz Reginy Nachacz o odejściu Jana Pawła II do domu Ojca.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję