Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na ostatki

Trwają zapusty, czyli ostatnie dni zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Liczy się je od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. Zwyczajowo w tym dniu podaje się na przekąskę właśnie śledzika, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości. Proponujemy przepisy na śledzie z naszego redakcyjnego przepiśnika.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śledzie w musztardzie od Kasi A.

SKŁADNIKI :
*płaty śledziowe marynowane
*2 łyżki musztardy francuskiej
*2 łyżki majonezu
*łyżka śmietany

Wykonanie:
1. Śledzie pokrój w małe kawałki.
2. Wymieszaj musztardę, majonez i śmietanę.
3. Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj i dopraw solą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białe śledzie od Marty

SKŁADNIKI :
*ok. 1,5 kg matiasów
*25 łyżek wody
*5 łyżek octu
*3 liście laurowe
*kilka ziaren ziela angielskiego
*przyprawa typu vegeta
*3 duże cebule lub 4 małe
*4 łyżki majonezu

Reklama

Wykonanie:
1. Przygotuj śledzie: z każdego płatu wytnij ciemną część (to istotne ze względu na smak), usuń ości. Pokrój płaty w niewielkie paseczki.
2. Przygotuj zalewę: w garnku umieść wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, vegetę i cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka (możesz ją zetrzeć na szatkownicy). Zalewę z cebulą zagotuj i utrzymuj wrzenie przez pół minuty. Odstaw do wystudzenia.
3. Garnek z przestudzoną zalewą przechyl, tak aby na dnie pozostał płyn bez cebuli (możesz przecedzić zalewę i cebulę odłożyć na chwilę na bok). Zalewę wymieszaj dokładnie z 4 łyżkami majonezu, np. trzepaczką – sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt mało gęsty, dodaj jeszcze trochę majonezu.
4. Dodaj do sosu pokrojone śledzie (ewentualnie odłożoną cebulę) i wymieszaj całość.
5. WAŻNE: Aby zyskać odpowiedni smak, śledzie powinny odstać w lodówce przynajmniej tydzień! Najlepiej będzie, jeśli codziennie je przemieszasz.

Śledzie po cygańsku w słodko-pikantym sosie od Marzeny

SKŁADNIKI:
*1/2 kg śledzi matiasów
*2 cebule
*3 ogórki konserwowe
*4 łyżki oliwy
Sos:
*1/2 szklanki wody
*2 łyżki oliwy
*150 ml keczupu łagodnego
*1,5 łyżki octu
*1,5 łyżeczki cukru
*2 liście laurowe
*4 ziarenka ziela angielskiego
*1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
*sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki sosu włóż do garnka i gotuj przez ok. 10 min. Wystudź.
2. Śledzie namocz. Osuszone pokrój w kawałki.
3. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oliwie.
4. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki połącz, zalej wystudzonym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Przełóż do naczynia. Trzymaj w lodówce kilka godzin.

Śledzie proboszcza od p. Marii

SKŁADNIKI:
*1 słoiczek grzybków marynowanych
*4-5 śledzi typu matias w oleju
*1 cebula
*pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
*1/5 szklanki oleju

Wykonanie:
1. Grzybki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Zieloną pietruszkę posiekaj. Śledzie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm – 2 cm.
2. W salaterce układaj warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i pietruszkę – aż do wyczerpania składników. Skrop olejem.

Śledzie w śmietanie na Środę Popielcową

SKŁADNIKI:
*kilka płatów matiasów
*0,5 l wody
*300 ml kwaśnej gęstej śmietany
*1 cebula
*2 łyżki octu
*2 liście laurowe
*5 ziaren ziela angielskiego
*sól, cukier do smaku

Wykonanie:
1. Filety śledziowe opłucz z soli. Jeśli są zbyt słone, namocz w zimnej wodzie lub mleku.
2. Zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, octem i cebulą. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotuj ok. 10 min. Wystudź.
3. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w mniejsze kawałki.
4. Z wywaru wyjmij przyprawy. Dodaj śledzie i śmietanę. Wymieszaj.
5. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

2024-02-05 19:29

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Beskidy: tradycyjne góralskie ostatki – coraz rzadziej spotykane

[ TEMATY ]

górale

Beskidy

ostatki

Wikipedia/autor:Scotch Mist na licencji Creative Commons

Istebna

Istebna

Istota góralskiego karnawału - nazywanego w Beskidach mięsopustem - odnosząca się tradycyjnego podziału na czas zabawy, modlitwy, pracy i odpoczynku, zanika i zastępują ją nowe formy zabawy - uważa Małgorzata Kiereś, etnograf z Istebnej.

Była kierownik Muzeum Beskidzkiego w Wiśle przypomina, że u górali beskidzkich mięsopust to okres autentycznej wiejskiej zabawy. „Ludzie w soboty spotykali się w karczmie na tzw. muzykach, aby pobyć ze sobą, poopowiadać, jak się mają, co u nich słychać. To był czas ucztowania i wspólnej rozmowy, czas radości. Przychodziła niedziela, szli do kościoła. Następował poniedziałek, zaczynali pracę” - mówi Kiereś.
CZYTAJ DALEJ

Zakon Maltański na Ukrainie: 4 miliony osób objętych pomocą

2025-09-23 17:31

[ TEMATY ]

pomoc

Ukraina

Zakon Maltański

4 miliony

Vatican Media

Wielki Szpitalnik Zakonu Maltańskiego, Josef D. Blotz

Wielki Szpitalnik Zakonu Maltańskiego, Josef D. Blotz

Ludzie na Ukrainie muszą otrzymać pomoc, aby poradzić sobie ze skutkami wojny, fizycznymi i psychicznymi. I to stara się zapewniać od początku Suwerenny Zakon Maltański. O wsparciu Ukraińców mówi mediom watykańskim Wielki Szpitalnik Zakonu Maltańskiego, Josef D. Blotz, który w zeszłym tygodniu odbył wizytę na Ukrainie.

Obecny na terytorium Ukrainy od ponad 30 lat Zakon Maltański uruchomił już w lutym 2022 roku - kiedy wybuchła wojna na pełną skalę na Ukrainie - skoordynowaną akcję wszystkich swoich Stowarzyszeń, Korpusów Ratunkowych oraz około 1000 wolontariuszy (zarówno zagranicznych, jak i ukraińskich), aby zapewnić pomoc medyczną, społeczną i psychologiczną, a także bezpieczne schronienie dla osób przesiedlonych w swoim kraju i do krajów sąsiednich. Wsparciem objęto około 4 miliony osób.
CZYTAJ DALEJ

Toruń: Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, działacz społeczny i opozycyjny

2025-09-23 18:29

[ TEMATY ]

działacz społeczny

opozycjonista

ks. prałat Stanisław Kardasz

Diecezja toruńska

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, wieloletni proboszcz parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu, działacz społeczny i opozycyjny związany z Solidarnością. Miał 88 lat – poinformowała we wtorek kuria diecezji toruńskiej.

Ks. Kardasz urodził się 29 października 1936 r. w Gdyni. W 1960 r. ukończył Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie, a w 1968 r. – historię na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Był m.in. wikariuszem parafii św. Jakuba w Toruniu i parafii św. Krzyża w Grudziądzu, a w latach 1976-2013 proboszczem parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję