Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Dietoterapia jelit

Bardzo ważne jest, aby osoba zmagająca się z zespołem jelita drażliwego zmieniła swoje nawyki żywieniowe.

Niedziela Ogólnopolska 43/2023, str. 52

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego charakteryzująca się bólami brzucha, które są spowodowane brakiem lub zmianą rytmu wypróżnień. Literatura wskazuje, że IBS jest chorobą wieloczynnikową. Do jednych z czynników można zaliczyć te środowiskowe, które odpowiadają za prawidłowe nawyki żywieniowe. Bardzo ważne są przede wszystkim regularne spożywanie posiłków oraz indywidualny dobór wielkości porcji.

Nawodnienie

Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – głównie wodą mineralną, ograniczeniu spożycia kawy lub herbaty do trzech filiżanek dziennie, a także o wyeliminowaniu napoi gazowanych i słodzonych oraz alkoholu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Błonnik

Należy ograniczyć spożycie otrębów, zbóż na bazie otrębów i mąki razowej. Produkty te zawierają błonnik nierozpuszczalny, który może nasilać objawy. Należy również ograniczyć spożycie świeżych owoców do ok. 240 g na dzień.

Dieta Low FODMAP

Reklama

Uważa się, że dieta, która przynosi najlepsze efekty w IBS, to dieta Low FODMAP. Jest to dieta nisko-: fermentowalna, oligosacharydowa, disacharydowa, monosacharydowa oraz poliolowa. Polega na ograniczeniu produktów zawierających wysoki poziom FODMAP. Są to węglowodany, które nie są trawione przez organizm. U osoby zmagającej się z IBS węglowodany te nie są wystarczająco absorbowane z jelita cienkiego, co prowadzi do zwiększonej sekrecji wody i nasilenia fermentacji bakteryjnej. Wynikiem tego jest zwiększona produkcja gazów, a w szczególności wodoru, metanu i dwutlenku węgla. Produkty o wysokiej zawartości FODMAP to: owoce, warzywa, miód, słodziki, zboża, rośliny strączkowe oraz mleko i jego przetwory. Dieta ta składa się z trzech etapów: fazy ograniczenia (trwa 4-8 tygodni), fazy ponownego wprowadzenia i prowokacji (6-10 tygodni) oraz fazy personalizacji, która polega na ponownym wprowadzaniu produktów. Dieta ta w pełnym wymiarze powinna być stosowana wyłącznie przez 3 miesiące, gdyż może się przyczyniać do powstawania niedoborów pokarmowych.

Inne diety

Obok diety Low FODMAP w zmniejszaniu dolegliwości związanych z IBS wykorzystywane są inne diety, np. bezglutenowa – polega na eliminacji produktów zawierających gluten. Do nich należą: pszenica, żyto, jęczmień, orkisz. Dozwolone są: kukurydza, ziemniaki, ryż, soja, proso, gryka, amarantus, jaja, owoce, warzywa, mięso; dieta bezlaktozowa polega na eliminacji produktów zawierających laktozę. Są nimi przede wszystkim: mleko, jogurty, sery, czekolada, śmietana, lody czy masło.

2023-10-17 13:38

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież: zdrowe odżywianie powinno być prawem człowieka

Znaczenie zdrowej diety dla dobrego i sprawiedliwego rozwoju społeczeństwa dlatego zdrowe odżywianie powinno być powszechnym prawem człowieka, stwierdził papież Franciszek w przesłaniu do Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO, ogłoszonym 12 lutego w Rzymie.

"Wielu ludziom, zwłaszcza dzieciom, nadal brakuje podstawowego pożywienia - ubolewał papież i podkreślił, że „głód pozostaje śmiertelną plagą”.

CZYTAJ DALEJ

Anioł z Auschwitz

Niedziela Ogólnopolska 12/2023, str. 28-29

[ TEMATY ]

Wielcy polskiego Kościoła

Archiwum Archidiecezjalne w Łodzi

Stanisława Leszczyńska

Stanisława Leszczyńska

Są postacie, które nigdy nie nazwałyby samych siebie bohaterami, a jednak o ich czynach z podziwem opowiadają kolejne pokolenia. Taka właśnie była Stanisława Leszczyńska – „Mateczka”, położna z Auschwitz.

Przyszła bohaterka urodziła się 8 maja 1896 r. w Łodzi, w niezamożnej rodzinie Zambrzyckich. Jej bliscy borykali się z tak dużymi trudnościami finansowymi, że w 1908 r. całą rodziną wyjechali w poszukiwaniu lepszego życia do Rio de Janeiro. Po 2 latach jednak powrócili do kraju i Stanisława podjęła przerwaną edukację.

CZYTAJ DALEJ

„Rzeczpospolita”: Polska jednym z głównych celów rosyjskich hakerów

2024-05-10 07:28

[ TEMATY ]

cyberprzestępcy

cyberatak

fot. canva

Polska znalazła się w gronie krajów, najczęściej atakowanych przez hakerów z Rosji - pisze w piątek „Rzeczpospolita”. Według cytowanych przez gazetę danych, od stycznia liczba ataków wzrosła o 60 proc., a w ciągu pół roku o 130 proc.

„Rzeczpospolita” przywołuje najnowsze analizy izraelskiej firmy Check Point Software (CP), do których dotarła. Wynika z nich, że co tydzień polskie firmy i instytucje atakowane są średnio 1430 razy. Tymczasem na Węgrzech ten wskaźnik to 1390, w Niemczech – 1011, na Łotwie 660 razy. Tylko w Czechach instytucje muszą odpierać więcej ataków, bo blisko 2000 tygodniowo - podkreśla gazeta.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję