Reklama

Porady

Miodowe kuracje

Pyłek kwiatowy

To najbogatszy w składniki naturalny wytwór przyrody, stosowany przez ludzi zarówno w profilaktyce zdrowia, jak i w leczeniu różnych chorób.

Niedziela Ogólnopolska 23/2023, str. 45

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Skład chemiczny pyłku jest wyjątkowo bogaty i to on decyduje o jego nieocenionej wartości dla ludzkiego organizmu. Zawiera m.in. węglowodany, fruktozę i glukozę; białka, w tym aminokwasy egzogenne, a więc te, których nasz organizm nie może wytworzyć; lipidy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe; fosfolipidy i fitosterole; związki fenolowe, flawonoidy, kwasy fenolowe; leukoantocyjany, katechiny, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E oraz rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6; biopierwiastki, w tym makroelementy, a wśród nich wapń, fosfor, magnez i potas; mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, mangan, krzem. Razem udokumentowano w pyłku ok. 470 składników (prof. Ryszard Czarnecki z UJ).

Lecznicze właściwości pyłku

Liczne, potwierdzone praktyką, badania medyczne wykazały, że pyłek obniża zawartość cholesterolu we krwi, osłania i odtruwa tkankę wątrobową, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, niektórych hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna), wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, co w efekcie podwyższa naturalną odporność organizmu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Pyłek jest więc skutecznym lekiem w chorobach takich jak: wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, przewlekłe biegunki, ale też uporczywe zaparcia. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe. Należy go stosować w schorzeniach naczyń wieńcowych, stanach pozawałowych, w zaburzeniach krążenia, przy zbyt wysokim, ale i, paradoksalnie, zbyt niskim ciśnieniu, które ten wytwór przyrody w naturalny sposób reguluje. Systematyczne przyjmowanie pyłku, zwłaszcza przez osoby starsze, powoduje zahamowanie zmian miażdżycowych w naczyniach mózgu, poprawę pamięci, uśmierzanie bólu, a więc i poprawę samopoczucia. Pyłek poprawia też krążenie obwodowe, szczególnie w kończynach dolnych, działa rozkurczowo na naczynia wieńcowe.

Pyłek działa osłaniająco na komórki wątroby, zarówno w procesach zapalnych tego organu, jak i w zatruciach spowodowanych różnymi przyczynami, również przez używanie leków. Polecany jest więc przy zapaleniach wątroby na tle bakteryjnym oraz wirusowym. Dobre wyniki daje stosowanie pyłku w uszkodzeniach wątroby spowodowanych nadużywaniem alkoholu, w zaniku komórek wątroby – przyśpiesza ich regenerację. Pyłek leczy ponadto marskość wątroby, stosowany jest także w stanach pourazowych.

Składniki pyłku, takie jak tokoferole, fitosterole, selen i inne, likwidują zaburzenia funkcjonowania gruczołów płciowych, w tym cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym, ze skutecznością, przy wytrwałym i systematycznym stosowaniu, osiągającą poziom prawie 90%. Likwidują też zaleganie moczu w pęcherzu. Pyłek poprawia spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u pań, przez co zapobiega m.in. poronieniom.

Wskazany przy niedokrwistości

Pyłek zapobiega niedokrwistości spowodowanej niedoborem mikroelementów: żelaza, miedzi, kobaltu, manganu, tym samym wspomaga m.in. organizmy dzieci z opóźnionym rozwojem. U dorosłych likwiduje daleko idące niekorzystne skutki wynikające z niedokrwistości organizmu. Przyjmowanie pyłku daje wyraźną poprawę wzroku, a nawet cofanie się zmian chorobowych wywołanych zapaleniem siatkówki, rogówki i spojówek. Stosowanie pyłku przyczynia się do poprawy ukrwienia tkanek nerwowych, normalizacji poziomu biopierwiastków i związków biotycznych, co prowadzi do polepszenia zdolności i koncentracji myślenia. Pyłek obniża stany napięcia nerwowego, działa uspokajająco, wycisza pobudzenia psychoruchowe, co prowadzi do lepszego samopoczucia. Przyjmując systematycznie minimum 2 stołowe łyżki pyłku na dobę, chorzy mogą stopniowo eliminować leki psychotropowe, które, jak wiadomo, wywołują bardzo groźne zjawisko uzależnienia psychofizycznego i często nieodwracalne zmiany w organizmie chorego.

Cdn.

2023-05-30 13:56

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Miód na odporność

Niedziela Ogólnopolska 48/2021, str. 55

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Jedno z miodowych przysłów brzmi: Widać po buzi, a nawet po chodzie, kto chowany na kluskach, a kto na miodzie.

Miód zawiera wiele składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Spożywając w miarę systematycznie nawet niewielką porcję miodu, nasycamy organizm łatwo przyswajalnymi, znajdującymi się w tym „eliksirze młodości” składnikami, co skutkuje tym, że jego organy prawidłowo funkcjonują. W wyniku metabolizmu składniki miodu, biokomponenty – chociaż niektóre z nich, np. glukoza, tego nie potrzebują – rozprowadzane przez układ krwionośny docierają do wszystkich „zakątków” ciała, m.in. do twarzy i narządów ruchu, dostarczając potrzebne im składniki.
CZYTAJ DALEJ

Co z obecnością maluchów w kościele?

2025-08-20 07:34

Niedziela częstochowska 34/2025, str. IV

[ TEMATY ]

dzieci

Karol Porwich/Niedziela

Ołtarz zawsze przyciąga uwagę dzieci

Ołtarz zawsze przyciąga uwagę dzieci

Jakiś czas temu na swoim profilu w mediach społecznościowych podzieliłam się jedną sytuacją – trudną niedzielną Mszą św. z moją 18-miesięczną córeczką. Mimo tego, że jedynie spacerowała ze mną za rękę po kościele, spotkałam się z przykrą uwagą na temat naszej obecności na Eucharystii.

To niełatwe doświadczenie w świątyni stało się impulsem do prawdziwie gorącej dyskusji. Okazało się, że podobne przeżycia do moich ma wielu rodziców, a temat obecności najmłodszych dzieci w kościele wzbudza ogromne emocje – od zrozumienia i wsparcia, aż po głosy zniecierpliwienia czy nawet krytyki. Ta dyskusja – która przeniosła się szybko poza jeden post – pokazuje, że pytanie: „czy miejsce małych dzieci jest w kościele?”, domaga się poważnej refleksji.
CZYTAJ DALEJ

Abp Szal podczas dożynek w Tyrawie Wołowskiej: Szanujmy chleb

2025-08-23 17:17

ks. Maciej Flader

Poświecenie wieńców dożynkowych

Poświecenie wieńców dożynkowych

Dzisiaj dziękujemy Panu Bogu za chleb. Szanujemy ten chleb, niech ten chleb, który dzielimy, także w czasie Eucharystii i ten chleb, który dzielimy, choćby przy obrzędem dożynkach, przy obrzędzie dożynkach będzie znakiem nie dzielenia ludzi, ale zjednoczenia. mówił abp Adam Szal w Tyrawie Wołowskiej podczas dożynek gminno-powiatowych.

Ordynariusz Przemyski podkreślał wagę wdzięczności, porównując ją do Bożego daru życia, który otrzymujemy każdego dnia. W kontekście współczesnego świata, naznaczonego wojną i kataklizmami, Kaznodzieja wzywał do wdzięczności za możliwość bezpiecznego zbioru plonów. - Wdzięczność to piękna cecha. A my dzisiaj przychodzimy po to, aby zawołać ziemię wydała swój plon. Pan Bóg nam pobłogosławił. Ta wdzięczność jest ważna, gdy zorientujemy się, gdy doświadczymy, Ile jest niebezpieczeństw we współczesnym świecie. Dlatego dzisiaj nie chcemy podziękować za to, że mogliśmy zebrać plony, że mimo tego, że w pewnych momentach pogoda nie sprzyjała żniwom, to jednak udało się zebrać plony – mówił abp Adam Szal.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję