Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Trądzik pospolity

To najczęściej występująca choroba skóry, z ciężkim przebiegiem u 15% pacjentów.

Niedziela Ogólnopolska 18/2023, str. 48

[ TEMATY ]

porady

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Powodów występowania trądziku pospolitego jest wiele, ale wyodrębnijmy te najistotniejsze.

Przyczyny

Największe znaczenie w rozwoju choroby mają czynniki: genetyczne – ciężki przebieg u rodzica predysponuje do wystąpienia ciężkiej postaci choroby u dziecka w przyszłości; hormonalne – najczęściej w okresie dojrzewania testosteron stymuluje przerost gruczołów łojowych i zwiększoną produkcję łoju o zaburzonym stosunku kwasów tłuszczowych; bakteria Cutibacterium acnes – kolonizuje gruczoły łojowe. Następstwami są powstający stan zapalny, łojotok oraz nasilone rogowacenie z zamknięciem mieszków włosowych, co prowadzi do wytworzenia zaskórników i grudek. Inne czynniki mające wpływ na przebieg choroby to: dieta, poziom IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu) oraz poziom insuliny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dieta a trądzik

Duży wpływ na rozwój i przebieg choroby będą miały węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, rozgałęzione aminokwasy (np. leucyna), nasycone kwasy tłuszczowe oraz spożywanie mleka krowiego i jego przetworów. Te składniki diety będą aktywowały odpowiedź zapalną zachodzącą w organizmie, w tym przypadku na skórze.

Indeks glikemiczny

Dieta wysokowęglowodanowa, zawierająca dużo cukrów prostych, z małą ilością błonnika będzie prowadzić do hiperinsulinemii i wzrostu stężenia IGF-1. Zarówno insulina, jak i IGF-1 zwiększają syntezę androgenów i ich biodostępność oraz wrażliwość receptora androgenowego, co wpływa na nasilanie zmian skórnych. Dlatego dobrze zbilansowane posiłki będą sprzyjać wyrównaniu glikemii w organizmie, a to może się przyczynić do łagodniejszego przebiegu choroby i wspomagania leczenia farmakologicznego.

Mleko

Szczególnie zapalnym produktem w trądziku jest mleko krowie (i jego przetwory). Zawiera ono dużą ilość tryptofanu oraz aminokwasów rozgałęzionych (leucyny, waliny i izoleucyny). Tryptofan to aminokwas, który stymuluje wątrobową syntezę IGF-1. Aminokwasy rozgałęzione są odpowiedzialne za pobudzanie w gruczołach łojowych syntezy tłuszczów i stymulują trzustkę do wydzielania insuliny. Dodatkowo mleko zawiera kazeinę i białka serwatkowe. Podwyższają one IGF-1 oraz insulinę. IGF-1 wpływa na procesy prowadzące do zwiększonego wydzielania łoju, czego skutkiem jest rozwój trądziku.

2023-04-25 15:53

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Porady nie całkiem z lamusa

„Im prostszy wikt, tym jest lepszy, im naturalniejszy, tym pożywniejszy, a im więcej sztuczny, tem jest gorszy i mało z niego pociechy”.

Chociaż cytat brzmi jak napisana nieco archaiczną polszczyzną rada ze współczesnego poradnika zdrowego stylu życia, została sformułowana prawie półtora wieku temu.
CZYTAJ DALEJ

Zbezczeszczono Pomnik "Rzeź Wołyńska" w Domostawie

2025-08-07 13:06

[ TEMATY ]

rzeź wołyńska

Autorstwa Mariusz Gierus/commons.wikimedia.org

Pomnik „Rzeź Wołyńska” w Domostawie

Pomnik „Rzeź Wołyńska” w Domostawie

Nieznany sprawca zbezcześcił Pomnik "Rzeź Wołyńska" w Domostawie.

Radio Maryja
CZYTAJ DALEJ

Pątnicy diecezji świdnickiej u stóp Jasnogórskiej Pani

2025-08-08 17:11

[ TEMATY ]

Jasna Góra

bp Marek Mendyk

ks. Krzyszof Iwaniszyn

piesza pielgrzymka diecezji świdnickiej

Biuro Jasnej Góry

XX. Pielgrzymka Diecezji Świdnickiej na Jasną Górę

XX. Pielgrzymka Diecezji Świdnickiej na Jasną Górę

Po ośmiu dniach wędrówki ze Świdnicy, 8 sierpnia, XX. Piesza Pielgrzymka Diecezji Świdnickiej dotarła na Jasną Górę. Na Szczycie pielgrzymów powitał bp Marek Mendyk, a zaprezentował główny przewodnik, ks. kan. Krzysztof Iwaniszyn. Następnie biskup świdnicki przewodniczył uroczystej Eucharystii dla wszystkich pątników i tych, którzy przybyli specjalnie na wejście.

Na czele kolumny zaprezentowała się służba medyczna z „Matką Teresą” – dr Teresą Nowak z Wałbrzycha, wspieraną przez dr Hannę Marczyńską, pielęgniarki Antoninę Kanecką i Grażynę Dragosz. Kierowcami transportu byli Rafał Potyrała i Andrzej Mularz. W informacji posługiwały Maja Przysucha i Barbara Niewada, w transporcie brat Witold Paterek. Zaopatrzenie zapewniali Joanna Galas i Edward Bawoł z Nowej Rudy Słupca wraz z Amelką Lewandowską. Baza kuchni i higieny pracowała pod kierunkiem ks. Bartłomieja Łuczaka i Wojciecha Dragosza, wspierana przez kilkunastoosobową ekipę. Ekologię zabezpieczali Józef Bernat, Zenon Biliński i Wiesław Najdek. Nad nagłośnieniem czuwał niezawodny Stanisław Górny. Porządkowi pod wodzą Dariusza Kołta dbali o bezpieczeństwo pielgrzymów, a relacje foto–wideo prowadzili Magdalena i Maria Kapuścińskie oraz Wojciech Tutaj.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję