W organizmie człowieka witamina E ma bardzo szerokie spektrum działania i bierze udział w ważnych procesach życiowych. Dzienne zapotrzebowanie na nią jest dosyć małe, jednak niedobór będzie niósł za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Podobnie jak witaminy D, A i K rozpuszczana jest w tłuszczach i magazynowana w organizmie. Jej zasadniczym działaniem jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym, wzmocnienie odporności, wspieranie układu sercowo-naczyniowego przez hamowanie odkładania się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, co opóźnia rozwój choroby wieńcowej. Ponadto poprawia jakość skóry, przywracając jej elastyczność i koloryt. Bogate w witaminę E są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Surowa i nieprzetworzona żywność jest jej najlepszym źródłem. Najwięcej witaminy E znajdziemy w ziarnach słonecznika, orzechach laskowych, orzechach piniowych, awokado oraz w olejach nierafinowanych: z orzechów laskowych, słonecznika, migdałów oraz w oliwie z oliwek. Tych produktów nie powinniśmy podgrzewać, ponieważ zawierają spore ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podgrzanie przez smażenie na wymienionych wcześniej olejach, prażenie orzechów czy nasion powoduje zniszczenie chemicznej struktury tłuszczów. Dochodzi wówczas do tworzenia się związków prozapalnych, rakotwórczych oraz niszczenia wszystkich witamin. Zjedzenie podgrzanej żywności bogatej w kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jest bardzo szkodliwe.
Pamiętaj, aby do sałatki dodać garść migdałów, orzechów laskowych lub słonecznika i skropić ją wysokiej jakości olejem nierafinowanym. To wystarczy, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.
Są produkty, które mają niezwykłe właściwości – zapobiegają chorobom i wspomagają organizm w leczeniu.
Jest to grupa wysoko skoncentrowanych, bioaktywnych związków występujących w warzywach, owocach, nasionach, orzechach i ziołach. Jeśli zdrowa dieta jest dla ciebie pojęciem odległym, włącz do jadłospisu kilka z wymienionych niżej produktów. Zyskają na tym zarówno kubki smakowe, jak i cały organizm. Warto pamiętać, że superfoody są jedynie elementem dobrze zbilansowanej diety. Nie możemy oprzeć menu tylko na nich. Do tych wyjątkowych produktów zaliczamy m.in.: jarmuż, borówki, orzechy włoskie, siemię lniane, żurawinę, czarnuszkę. Lista superfoodów jest umowna. Można dodać do niej jeszcze wiele pozycji.
Kard. Michael Czerny, jeden z pomysłodawców Mszy za stworzenie
Papież Leon XIV odprawi jako pierwszy Mszę św. w intencji ochrony stworzenia według nowego formularza, dołączonego do Mszału Rzymskiego i zatwierdzonego dziś dekretem Dykasterii ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.
Kard. Michael Czerny, kierujący Dykasterią ds. Integralnego Rozwoju Człowieka wyjaśnił, że formularz, którego teksty biblijne mówią głównie o wdzięczności wobec Boga za dar stworzenia, jest inspirowany encykliką „Laudato si’” papieża Franciszka i jego nauczaniem na temat ochrony stworzenia.
Huśtawki typu bocianie gniazdo to coraz popularniejszy model sprzętu służącego rekreacji. Ich nazwa nawiązuje do specyficznego wyglądu i okrągłego kształtu siedziska, nieco przypominającego gniazda bocianich piskląt, często budowane na kominach wiejskich domów i stanowiące nieodłączny element podmiejskiego krajobrazu. Konstrukcja huśtawki – niczym gniazdo dla ptaków świeżo wyklutych z jaj i pieczołowicie doglądanych przez bocianią mamę – gwarantuje komfort i zapewnia poczucie bezpieczeństwa.
Inwestując w model huśtawki bocianie gniazdo, zadbasz o własną wygodę i komfort wypoczynku swoich bliskich. To doskonały wybór zarówno dla najmłodszych, uwielbiających bujać się na świeżym powietrzu, jak i ich rodziców oraz innych dorosłych członków rodziny. Siedzisko z trwałej i odpornej na warunki atmosferyczne tkaniny bądź wytrzymałej plecionej siatki, przykrytej miękką poduchą, pozwoli Ci wygodnie rozsiąść się w dowolnej pozycji. O stabilności konstrukcji mebla decyduje obręcz wzmacniająca siedzisko, a poczucie bezpieczeństwa zapewniają grube liny bądź solidne łańcuchy.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.