Plamy na upalonych ziarnach czarnej kawy są znakiem pleśni, która była na świeżych ziarnach. Taką kawę trzeba wyrzucić.
Ziarna kawy, które mają dziurki, są nadgryzione przez insekty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ziarna zielonej kawy z szarym, białym lub czarnym odcieniem są złej jakości.
Świeżo palona kawa ma silny aromat, przeterminowana natomiast ma kwaśny zapach lub pachnie stęchlizną, szczególnie po zmieleniu.
Stara kawa zmielona lub kawa źle przechowywana ma strukturę gruzełkowatą i nie ma aromatu.
Aby sprawdzić jakość kawy, można skorzystać z kilku sposobów:
• Wysypać na białą kartkę szczyptę zmielonej kawy. Jeśli zawiera ona cząstki o różnym zabarwieniu lub o różnej strukturze, po zaparzeniu nie będzie mieć dobrego smaku i aromatu.
• Łyżkę zmielonej kawy wsypać do szklanki zimnej czystej wody. Zanieczyszczenia oddzielą się od kawy, mogą zmienić kolor wody.
• Świeżo zmieloną kawę zaparzyć (dwie łyżki kawy na filiżankę), odczekać 2-3 min. Jeśli do kawy włoży się srebrną łyżeczkę i osiądzie na niej piana, to znaczy, że kawa jest świeża. Stara kawa natomiast ma kwaśny zapach.